Έτσι τους «κλείδωσε» ο Ιδιάκεθ

Έτσι τους «κλείδωσε» ο Ιδιάκεθ Έτσι τους «κλείδωσε» ο Ιδιάκεθ

Η ΑΕΚ ένιωσε μεγάλη πίεση, πέρασε δύσκολες στιγμές στην Ιρλανδία αλλά έφυγε από το Κορκ με την νίκη – μισή πρόκριση στις αποσκευές της.


Μια νίκη η οποία με τον τρόπο που ήρθε, έχει την σφραγίδα του προπονητή της αφού ο Ιμανόλ Ιντιάκεθ έκανε… αψεγάδιαστο παιχνίδι όσον αφορά το διάβασμα του αντιπάλου. Μερικές από τις κινήσεις του Ισπανού τεχνικού ήταν:

Σε μεγάλα διαστήματα έδωσε την μπάλα στην Κορκ και αυτό ήταν το πιο σημαντικό στοιχείο. Αφενός η Κορκ είναι μια ομάδα με 20-25 επίσημα παιχνίδια, κάτι που σημαίνει ότι έχει ρυθμό και περισσότερα τρεξίματα σε σχέση με μια ομάδα που είχε δύο παιχνίδια απέναντι σε ομάδα του Γιβραλτάρ.


Άρα, αν η ΑΕΚ προσπαθούσε να παίξει το αγαπημένο της παιχνίδι κατοχής με ανάπτυξη από πίσω και συμμετοχή όλης της ομάδας στο δημιουργικό κομμάτι ανεβαίνοντας ψηλά, θα υπήρχε ο κίνδυνος να… χάσει στις επιστροφές από τους γρήγορους και με περισσότερο ρυθμό Ιρλανδούς. Με την επιλογή του αυτή, ουσιαστικά ελάχιστες ήταν οι στιγμές που οι γηπεδούχοι απείλησαν σε αντεπίθεση με όπλο την ταχύτητα.

Και αφετέρου, ακόμα και στο εγχώριο της πρωτάθλημα που τρέχει αήττητο σερί και είναι στην πρώτη θέση με διαφορά, η Κορκ δεν είναι ομάδα κατοχής και passing game. Είναι ομάδα που ψάχνει από την μεσοαμυντική της γραμμή και μακρινές μπαλιές στον κενό χώρο τους γρήγορους επιθετικούς της (κυρίως Μαγκουάιρ). Γι’ αυτό και όταν η ΑΕΚ της έδινε την μπάλα και επέστρεφε να αμυνθεί οργανωμένα, οι Ιρλανδοί δεν είχαν τρόπο να απειλήσουν με οργανωμένες επιθέσεις και είχαν φλύαρη κατοχή.

Παράλληλα, ο Ιντιάκεθ προτίμησε σχήμα με τρεις στην άμυνα και με τον Τρουγιόλς να είναι δεξιά, εκεί που συνήθως κινείται με διαγώνιες προσπάθειες ο Μαγκουάιρ. Κίνηση λογική αφού ο Τρουγιόλς είναι πιο κοντά στην σωματοδομή και στην ταχύτητα με τον γρήγορο φορ της Κορκ, σε σχέση με τους Καταλά και Μοϊσόφ που υπερισχύουν σε ύψος και δύναμη.

Η μοναδική απειλή που θα μπορούσε να υπάρχει πλέον, ήταν με κάθετες πάσες ανάμεσα σε Μοϊσόφ και Καταλά αφού μειονεκτούσαν σε ταχύτητα σε σχέση με τους μπροστινούς των γηπεδούχων. Η λύση δόθηκε με την τοποθέτηση δύο αμυντικών χαφ μπροστά από τα στόπερ (Λαμπάν - Λαρένα). Έτσι, οι βαθιές ψηλοκρεμαστές μπαλιές από την άμυνα με στόχο τον Μαγκουάιρ «καθαρίζονταν» από Μοϊσόφ – Καταλά, στο ένας με έναν τον εξουδετέρωνε ο Τρουγιόλς και για τις κάθετες πάσες αναλάμβαναν οι Λαρένα και Λαμπάν!

Πηγή: kerkida

196