Λευκαρίτης: «Ήταν απωθημένο το κύπελλο» (αποκαλυπτική συνέντευξη)

Λευκαρίτης: «Ήταν απωθημένο το κύπελλο» (αποκαλυπτική συνέντευξη) Λευκαρίτης: «Ήταν απωθημένο το κύπελλο» (αποκαλυπτική συνέντευξη)

Την πόρτα των γραφείων της καλαθοσφαιρικής ΠΕΤΡΟΛΙΝΑ ΑΕΚ άνοιξε στο Balla ο πρόεδρος Ανδρέας Λευκαρίτης. Λίγες ώρες μετά την κατάκτηση του πρώτου Κυπέλλου στην ιστορία του συλλόγου, ο κύριος Ανδρέας Λευκαρίτης μιλά για τη διαδρομή της ομάδας και το έργο του στη διοίκηση.


Aναλυτικά όλα όσα ανέφερε στο Balla:


Πρόεδρε κατ’ αρχάς συγχαρητήρια για την κατάκτηση του Κυπέλλου. Είναι η τρίτη διαδοχική χρονιά που η ΑΕΚ φτάνει σε κατάκτηση τίτλου και η πρώτη φορά στο θεσμό του Κυπέλλου. Ήταν το απωθημένο σας αυτό το Κύπελλο μετά τα τελευταία πρωταθλήματα;
«Ήταν όντως απωθημένο. Τα τελευταία χρόνια πάντα κάτι γίνεται και στο κύπελλο δεν τα πάμε τόσο καλά. Πέρσι χάσαμε στον τελικό κυπέλλου από τον ΑΠΟΕΛ. Φέτος το κατακτήσαμε για πρώτη φορά στην ιστορία της ΑΕΚ. Νιώθω πάρα πολύ χαρούμενος. Ήταν ένας αγώνας σπουδαίος από δύο καταπληκτικές ομάδες. Ο Κεραυνός φέτος είναι μία πάρα πολύ καλή ομάδα. Ήταν 50-50 το ποιος θα κέρδιζε το κύπελλο και χαίρομαι πάρα πολύ που το κέρδισε η δική μου ομάδα».

Η ομάδα σας θεωρείται υπόδειγμα οργανωτικά και αγωνιστικά. Έχει διαρκώς επιτυχίες τα τελευταία χρόνια, πέρυσι τα πήγε καλά και στην Ευρώπη, ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας;
«Δεν έχουμε κάποιο μυστικό για να είμαι ειλικρινής. Απλά κάνουμε πράγματα σωστά σαν διοίκηση. Θέλουμε οι παίκτες μας νιώθουν επαγγελματίες στην Κύπρο. Έχουμε ένα κλίμα πάντα οικογενειακό. Δεν σας κρύβω ότι με τους περισσότερους παίκτες είμαι προσωπικός φίλος. Έχουμε ό,τι χρειάζεται μια επαγγελματική ομάδα για να δουλέψει σωστά. Έτσι δίνουν και οι παίκτες το 100% του εαυτού τους χωρίς να έχουν άλλες σκέψεις στο μυαλό τους».

Φάνηκε πάντως και στο γήπεδο ψες μια νοοτροπία νικητή από την ομάδα σας...
«Τα τελευταία χρόνια προσπαθούμε να χτίσουμε ένα κορμό με παιδιά που είναι γεννημένοι νικητές. Οι αρχηγοί μας Ιάκωβος και Παλάλας είναι γεννημένοι νικητές και έτσι η ομάδα χτίστηκε να διεκδικεί και πάντα να ξέρει όποιος έρχεται στην ΑΕΚ πάντα πρωταγωνιστεί. Αυτός είναι ο στόχος μας από την αρχή»

Δύο χρόνια με το Λίνο Γαβριήλ... Επιτυχημένη συνταγή που δεν αλλάζει;
«Είναι ένας σπουδαίος προπονητής όπως είπα και πέρσι και πρόπερσι. Δουλεύει πάρα πολλές ώρες. Ο Λίνος αξίζει αυτό το κύπελλο και το πρωτάθλημα πέρσι. Πιστεύουμε σαν ΑΕΚ ότι ο Λίνος είναι ένας από τους καλύτερους προπονητές που έχει η κυπριακή καλαθόσφαιρα και πιστεύουμε ότι μαζί του θα πάμε ακόμη πιο μπροστά».

Αγκαλιάστηκε η καλαθόσφαιρα από το κοινό της Λάρνακας;
«Οι φιλάθλοι της ομάδας μας πάντα είναι εκεί. Το έδειξαν και στους τελικούς του πρωταθλήματος και του κυπέλλου. Η ομάδα και χθες κέρδισε λόγω του κόσμου. Πιστεύω ότι ομάδα χωρίς κόσμο δεν γίνεται μεγάλη ομάδα».

Ακολουθεί η μάχη με τον ΑΠΟΕΛ για το πρωτάθλημα...
«Ξεκινούμε την Παρασκευή με αντίπαλο τον ΑΠΟΕΛ. Ο ΑΠΟΕΛ ό,τι και να λένε δεν μπορείς να τον ξεγράψει ποτέ. Είναι από τα μεγαλύτερα σωματεία. Είναι πάντα μεγάλη ομάδα με πάρα πολύ κόσμο. Πρέπει να δουλέψουμε και να καταλάβουμε ότι οπωσδήποτε πρέπει να συγκεντρωθούμε και να ξεχάσουμε την κατάκτηση του κυπέλλου. Πάντα μετά από μια επιτυχία παίκτες, κόσμος και διοίκηση γίνονται πιο χαλαροί. Ελπίζουμε ότι με σοβαρότητα και ψυχραιμία η ομάδα θα πάει στους τελικούς και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το νταμπλ».

Έχετε προγραμματίσει μετεγγραφές; Πως θα κινηθείτε από εδώ και πέρα στον τομέα της ενίσχυσης;
«Όχι ακόμη. Μιλάμε με τους στενούς μας συνεργάτες. Σιγά-σιγά θα κρατήσουμε αυτούς που πρέπει από τη φετινή σεζόν για να χτίσουμε πάλι τον κορμό μας. Έχουμε ένα μακρύ καλοκαίρι μπροστά μας για να φτιάξουμε την ΑΕΚ της νέας σεζόν».

Από νεαρή ηλικία αναλάβετε ηγετικά καθήκοντα στην ΑΕΚ. Εφτά χρόνια μετά αισθάνεστε δικαιωμένος για την ενεργή ανάμειξή σας με την καλαθόσφαιρα βλέποντας αυτούς τους τίτλους να έρχονται τα τελευταία χρόνια;
«Έχω αναλάβει ναι σε μικρή ηλικία. Είναι το αγαπημένο μου άθλημα η καλαθόσφαιρα. Έπαιζα μέχρι τα 26 μου στην ΑΕΚ. Ανάλαβα την καλαθόσφαιρα λόγω του ότι αγαπώ αυτή την ομάδα και το άθλημα. Είναι μέρος της ζωής μου η ΑΕΚ. Έτσι μας μεγάλωσε η οικογένεια μου. Πεζοπορικός και ΑΕΚ ήταν πάντα η δεύτερη μου οικογένεια. Δεν έβαλα κάποιους στόχους ότι πρέπει να πάρω τόσα πρωταθλήματα και τόσα κύπελλα. Εμένα απλά με ευχαριστεί να δουλεύω στην ΑΕΚ».

Τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε;
«Οι λύπες είναι περισσότερες από τις χαρές σε ό,τι άθλημα και αν ασχολήσε. Περάσαμε ειδικά φέτος πάρα πολύ άσχημους καιρούς. Ξεκινήσαμε στην Ευρώπη με πολλούς τραυματισμούς και αλλαγές παικτών. Στο πρωτάθλημα πάλι δεν ξεκινήσαμε καλά και σταθερά. Πιστεύω όμως ότι με αυτή την επιτυχία πολλά ξεχνιούνται και βλέπουμε μπροστά».

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η κυπριακή καλαθόσφαιρα;
«Δυστυχώς ειδικά φέτος είναι από τις χειρότερες χρονιές. Όχι τόσο σε αγωνιστικό επίπεδο. Είδαμε χθες ένα από τους καλύτερους τελικούς που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Απλά δεν υπάρχουν πλέον τα κίνητρα σε πολλές ομάδες για να έχουν οικονομικό όφελος για να παίξουν και να χτίσουν το μέλλον τους στην α' κατηγορία. Το αγωνιστικό επίπεδο είναι ψηλό. Υπάρχουν οι ομάδες που πάντα είναι δυνατές όπως ΑΠΟΕΛ, Κεραυνός και ΑΕΚ. Κάποιες ομάδες φέτος ξεκίνησαν πολύ καλά, αλλά δυστυχώς λόγω των οικονομικών τους προβλημάτων δεν μπόρεσαν να τελειώσουν την χρονιά τους όπως ήθελαν.

Από εκεί και πέρα εξαρτόνται πολλά εμάς τους παράγοντες που είμαστε λίγοι. Πρέπει να αγαπάς το άθλημα και να μπορείς να βάζεις και από την τσέπη λεφτά. Πρέπει να βρεθούν κίνητρα και οι οργανισμοί για να έρθουν ομάδες στην α' κατηγορία και να γίνουν τουλάχιστον 8. Πρέπει να δυναμωθεί το μπάσκετ στην Κύπρο. Είναι ένα ωραίο άθλημα. Δεν έχει να κάνει με άλλη πράγματα. Παίζεται καθαρό πρωτάθλημα στην καλαθόσφαιρα στην Κύπρο και πιστεύω ότι είναι κρίμα αφού υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι σε αυτό το χώρο να μην βρεθούν κι άλλοι για να συνεχίσουν αυτό το έργο».

Βίντεος:764