Ο πρόεδρος μιλά για όλους και για όλα! Αποθεώνει Αντρέα και Ντίνο Λευκαρίτη και… αποκαλύπτεται

Ο πρόεδρος μιλά για όλους και για όλα! Αποθεώνει Αντρέα και Ντίνο Λευκαρίτη και… αποκαλύπτεται Ο πρόεδρος μιλά για όλους και για όλα! Αποθεώνει Αντρέα και Ντίνο Λευκαρίτη και… αποκαλύπτεται

Ανακρίναμε τον Πρόεδρο του καλαθοσφαιρικού τμήματος της ΑΕΚ Λάρνακας, Βασίλη Σελλά, ο οποίος όχι μόνο δεν αρνήθηκε να απαντήσει κάποια ερώτηση αλλά ήταν λαλίστατος και αναλυτικός μιλώντας εφ’όλης της ύλης σε μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη που… θα συζητηθεί. 

Πρόεδρε, λίγα λόγια για την φετινή προσπάθεια της ομάδας στην μετά Λευκαρίτη εποχή.


Πρωταρχικός στόχος στον σχεδιασμό της ομάδας ήταν να δημιουργηθεί μια νεανική ομάδα σε συνδυασμό με την εμπειρία των πιο παλιών παιχτών. Ήταν πολύ σημαντικό ότι καταφέραμε να κρατήσουμε στο ρόστερ της ομάδας μας τον αρχηγό Ιάκωβο Παντελή και τον Ανδρέα τον Σιζόπουλο ως επίσης και τους νεαρούς  Ρομπέρτο Μαντοβάνη, Μιχάλη Κουμή, Μάριο Γεωργίου, Ροβέρτο Αλεξάνδρου και Βικτωρα Χριστοφίδη. Λόγω της αισθητής μείωσης του προϋπολογισμού εστιάσαμε στο να πλαισιώσουμε την ομάδα με νεαρούς, ταλαντούχους ξένους, καλαθοσφαιριστές από καλά πανεπιστήμια, που θα είχαν κίνητρο να διακριθούν μέσω της ομάδας μας. Έχω την αίσθηση ότι το καταφέραμε σε πολύ μεγάλο βαθμό και αυτό φαίνεται τόσο από την πορεία της ομάδας έως τώρα, όσο και από τις ατομικές επιδόσεις τους.  


Σε μια μεταβατική περίοδο όπως την φετινή, ήταν ευτύχημα φέτος ότι καταφέραμε να εξαργυρώσουμε το καλό όνομα που έχτισε η ΑΕΚ όλα αυτά τα χρόνια στην Ευρώπη, υπό την διοίκηση του Ανδρέα Λευκαρίτη. Όταν οι συνθήκες λειτουργίας ενός Сlub είναι αυτές που πρέπει να είναι και εννοώ τις συνθήκες διαβίωσης, τις συνθήκες προπόνησης και τις πληρωμές που πρέπει να γίνονται στην ώρα τους κ.α. τότε προπονητές και παίχτες μπορούν να συγκεντρωθούν αποκλειστικά στο κομμάτι του μπάσκετ και έτσι έχεις την δυνατότητα να πετύχεις το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα. Για αυτό τον λόγο οι περισσότεροι ξένοι αθλητές μας, απόρριψαν στην αρχή της χρονιάς καλύτερες οικονομικές προτάσεις από πιο προηγμένα μπασκετικά πρωταθλήματα και επέλεξαν την σταθερότητα και την εγγύηση της ομάδας μας.

Η ΑΕΚ ισοβαθμεί στην πρώτη θέση της βαθμολογίας με τον Κεραυνό και δείχνει ότι μπορεί να διεκδικήσει το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο, πράγμα το οποίο στην αρχή της χρονιάς φάνταζε από δύσκολο έως αδύνατο τι έχετε να πείτε για αυτό;

Σίγουρα η ομάδα με την πάροδο του χρόνου βελτιώθηκε και βελτιώνεται καθημερινώς και στόχος μας την φετινή σεζόν είναι να διεκδικήσουμε ότι μας αναλογεί. Ο Κεραυνός δεν παύει να είναι το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος και του Κυπέλλου. Έχει τον ίδιο προπονητή επί σειρά ετών και έμπειρους Κύπριους και ξένους καλαθοσφαιριστές που αποτελούν τον κορμό της ομάδας εδώ και χρόνια και μην ξεχνάμε ότι έχουν με διαφορά τον πιο μεγάλο προϋπολογισμό από την δεύτερη ομάδα και μιλούμε για τουλάχιστον τον διπλάσιο. Αυτό όμως που υπόσχομαι σεβόμενος την ιστορία και την παράδοση της ΑΕΚ είναι ότι φέτος θα «πουλήσουμε ακριβά το τομάρι μας». Το αποδείξαμε στα δυο τελευταία ανά μεταξύ μας παιχνίδια και εάν δεν υπήρχε η αλλοίωση αποτελέσματος στο παιχνίδι της Λάρνακας όπου όλοι είδαν πως «σκουντούφλησε ο Σιζόπουλος και έπεσε κάτω» τώρα θα μιλούσαμε πολύ διαφορετικά. Ο Κεραυνός θα είχε 3 ήττες και εμείς 1 και σε περίπτωση ισοβαθμίας θα υπερτερούσαμε. Αντιλαμβάνεσαι τι σημαίνει αυτό. Θα είχαμε πολύ σοβαρές πιθανότητες να έχουμε το απόλυτο πλεονέκτημα στα playoffs. Δεν πειράζει όμως, αυτό όλους στην ΑΕΚ μας πεισμώνει και μας κάνει να δουλέψουμε ακόμη πιο σκληρά και να διεκδικήσουμε όπως προανέφερα ότι μας αναλογεί. 

Τελικά τα μεγάλα Budget είναι αυτά που κάνουν τις μεγάλες ομάδες;

Όχι πάντοτε και θα εξηγήσω. Κανένα Budget δεν σου εγγυάται την επιτυχία, απλώς σου δίνει ένα μεγάλο προβάδισμα έναντι των υπολοίπων γιατί έχεις την δυνατότητα να επιλέξεις πιο έμπειρους και ικανούς προπονητές και παίχτες, αλλά ως εκεί. Εξάλλου υπάρχουν και απτά παραδείγματα. Τις σεζόν 2012 -2013 και 2014-2015 όταν και κατακτήσαμε ισάριθμα πρωταθλήματα δεν είχαμε το μεγαλύτερο προϋπολογισμό σε σχέση με τους αντιπάλους μας. Από την σεζόν 2015 έως το 2019 είχαμε είτε το πιο μεγάλο ή το δεύτερο πιο μεγάλο προϋπολογισμό. Απολογισμός;2 πρωταθλήματα 2 Κύπελλα και 2 δευτέρες θέσεις. Άρα αντιλαμβάνεσαι ότι αυτό δεν ισχύει απόλυτα.

Υπάρχει στήριξη προς το πρόσωπο σου και την ομάδα; Ο κόσμος της ΑΕΚ πως βλέπει την φετινή προσπάθεια της ομάδας;

Εξαρτάται τι εννοείς με το στήριξη; Το ότι η ΑΕΚ σήμερα συνεχίζει να λειτουργεί με επαγγελματικά πρότυπα και να βρίσκεται εκεί που είναι σήμερα, παρόλη την μεγάλη μείωση του Budget, την οφείλει πρωτίστως  στον Ανδρέα Λευκαρίτη και τον πατέρα του κ. Ντίνο Λευκαρίτη καθώς και στον Πρόεδρο του Σωματείου μας κ. Ανδρέα Καραπατάκη οι οποίοι είναι οι κύριοι αιμοδότες του τμήματος και ήταν και είναι στο πλευρό μου από την αρχή της χρονιάς και τους ευχαριστώ πολύ για αυτό, ως επίσης και σε άλλους χορηγούς και επιφανείς φίλους της ομάδας, τους οποίους επίσης ευχαριστώ και θα αναφέρω προσωπικά στο τέλος της χρονιάς.

Ο κόσμος της ΑΕΚ σίγουρα χαίρεται με την πορεία της ομάδας αλλά δυστυχώς δεν το δείχνει έμπρακτα με το να έρθει στο γήπεδο. Τι να πούμε, όταν ο συνολικός αριθμός εισιτηρίων διαρκείας τύπου silver αξίας €50 δεν ξεπερνά τα 70; Τι να πούμε; για την προσέλευση του κόσμου που δεν ξεπερνά σε αριθμό τους 50 με 60 σταθερούς φιλάθλους σε κάθε παιχνίδι τους οποίους μπορώ να σου τους κατονομάσω έναν έναν; και τους ευχαριστώ πολύ για την διαρκή στήριξη τους. Και μιλούμε για μια ομάδα η οποία τα τελευταία χρόνια κυριάρχησε στην Κυπριακή Καλαθόσφαιρα κερδίζοντας τίτλους, κάνοντας Ευρωπαϊκές πορείες… Και ύστερα διερωτόμαστε γιατί αποχώρησε ο Ανδρέας Λευκαρίτης; Πείτε μου ένα λόγο για τον οποίον θα έπρεπε να μείνει; εκτός από την «παθολογική του αρρώστια» για την ΑΕΚ και το άθλημα; Όταν καταλήξαμε πέρσι να παίζουμε στο Κίτιον εναντίον της ιστορικής Varese Ιταλίας κάτοχο Ευρωπαϊκών τίτλων μεταξύ φίλων και συγγενών; Σίγουρα δεν ήταν αυτός ο λόγος που αποχώρησε ο Ανδρέας, αλλά όταν αφιερώνεις τόσο χρόνο και χρήμα για την ομάδα σου και ο κόσμος δεν ανταποκρίνεται, απογοητεύεσαι. Ήταν ο λόγος που «ξεχείλισε το ποτήρι». Για ποιους τα έκανε όλα αυτά; δεν είναι για την ΑΕΚ και τον μπασκετικό κόσμο της Λάρνακας;

Κεφάλαιο Ευρώπη. Η ΑΕΚ αποφάσισε φέτος να μην συμμετάσχει στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις και την θέση σας πήρε ο ΑΠΟΕΛ. Πιστεύετε ότι ήταν σωστή επιλογή;

Εκατό τοις εκατό για πολλούς λόγους. Το να συμμετέχεις σε Ευρωπαϊκές διοργανώσεις εκπροσωπώντας την χώρα σου με τα χρώματα της ομάδας σου σίγουρα είναι μεγάλη τιμή. Το τίμημα τόσα χρόνια όμως ήταν πολύ μεγάλο από οικονομικής άποψης και εδώ πάλι φαίνεται η συνεισφορά του Ανδρέα όλα αυτά τα χρόνια, που παρόλο τα έξοδα συμμετοχής ήταν πολλά, τα επωμιζόταν για το καλό της ΑΕΚ και της Κυπριακής Καλαθόσφαιρας.

Ποιος ο λόγος να συμμετέχεις σε μία διοργάνωση στην οποία έχεις μόνο έξοδα και αναλύω, την διοργάνωση των αγώνων, την φιλοξενία της αντίπαλης ομάδας και τα έξοδα των μετακινήσεων της ομάδας – αεροπορικά εισιτήρια   και καθόλου έσοδα. Ποιος ο λόγος να συμμετέχεις όταν ο ΚΟΑ δεν σε επιχορηγεί ούτε με το 50% των συνολικών εξόδων σου! Και δεν μιλούμε για σημαντικά ποσά μπροστά σε αυτά που δίνονται αλλού. Για να παίξεις σε μια φάση ομίλων χρειάζεσαι ένα ποσό μεταξύ €45,000 – €50,000 εάν προκριθείς στην επόμενη φάση θέλεις άλλα τόσα. Όλοι θέλουν να προβάλλεται η Κύπρος μέσω του αθλητισμού στο εξωτερικό αλλά κανένας δεν θέλει να καλύψει εξολοκλήρου τα έξοδα. Αντιλαμβάνεστε τι λέω τώρα; Όχι να βγάλουμε λεφτά. Να μας καλύψουν μόνο τα έξοδα μας, ούτε ευρώ παραπάνω, για να κρατήσουμε την σημαία της Κύπρου μας ψηλά!  Ο Κεραυνός φέτος έφτασε στον 2ο προκριματικό γύρο του Ch. League και έπαιξε και ένα γύρο στους ομίλους του FIBA Europe Cup. Σε πρόσφατη του συνέντευξη ο κ. Πάρης Παπαέλληνας ανέφερε  πόσα χρειάστηκε να βάλει από την τσέπη. Άρα για ποιο λόγο να συμμετέχουμε; Με αυτή την λογική πρέπει η κάθε ομάδα να κάνει τον σταυρό της να έχει στις τάξεις της ένα Πρόεδρο «άρρωστο» με την ομάδα του και το άθλημα, που δεν τον ενδιαφέρει να ζημιώνει οικονομικά.

Επίσης για να συμμετέχεις στην Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστείς κατάλληλα και αυτό συνεπάγεται με ακόμη παραπάνω έξοδα. Επειδή οι αγωνιστικές υποχρεώσεις ξεκινούν νωρίς αυτό σημαίνει ότι και η προετοιμασία της ομάδας πρέπει να είναι ανάλογη. Πρέπει να έχεις μεγάλο ρόστερ για να μπορείς να ανταποκριθείς σε 2 παιχνίδια την εβδομάδα. Βλέποντας την μέχρι τώρα πορεία του ΑΠΟΕΛ στο πρωτάθλημα, προσωπική μου γνώμη είναι ότι η Ευρώπη του στοίχισε.

Πρόεδρε, βλέποντας γενικά την μέχρι τώρα προσέλευση φιλάθλων στα γήπεδα είναι απογοητευτική. Που νομίζεις ότι οφείλεται αυτό;

Όντως αυτό που λες ισχύει. Οι λόγοι που φθάσαμε είναι πολλοί και γνωστοί. Το θέμα είναι τι κάνουμε τώρα για να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση; Τι προϊόν προσφέρουμε στον κόσμο για να έρθει στο γήπεδο; Γιατί ένας επενδυτής να ασχοληθεί με το μπάσκετ; Γιατί κάποιος να θέλει να διαφημιστεί σε γήπεδο του μπάσκετ όταν αυτό είναι σχεδόν άδειο ; Δυστυχώς το μπάσκετ τα τελευταία χρόνια έχει απαξιωθεί και πιστεύω ότι βασικός λόγος, είναι ο ρόλος του Κύπριου Καλαθοσφαιριστή. Η Κύπρος είναι μικρή χώρα και δεν μπορεί να θέλει να λειτουργεί στα πρότυπα ομάδων επιπέδoυ Euroleague.

Κάνετε μια αναδρομή στο παρελθόν και θυμηθείτε πόσοι Κύπριοι παίχτες απάρτιζαν μια ομάδα; Πόσες ομάδες υπήρχαν στην Α’ και Β’ κατηγορία. Πόσα παιδιά ασχολούνταν με το άθλημα. Σε κάθε σχολείο σε κάθε γειτονιά. Εάν δεν αναβαθμιστεί ο ρόλος του Κύπριου καλαθοσφαιριστή από κομπάρσο σε πρωταγωνιστή εννοώ δηλαδή να μειωθούν στο ελάχιστο οι ξένοι καλαθοσφαιριστές τότε τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα. Κάποιοι θα επικαλεστούν ότι δεν υπάρχουν αρκετοί παίχτες που μπορούν να σταθούν στην ‘Α Κατηγορία, μα πως θα μπορούσε να υπάρχουν ; και πως μπορεί να υπάρξουν στο μέλλον; Όλοι οι Κύπριοι μεγάλοι παίχτες οι οποίοι «κρέμασαν» τα παπούτσια τους τα τελευταία χρόνια, σε ηλικία 15 χρονών ήταν βασικοί στις ομάδες τους και είχανε χρόνο και ρόλο σε μια εποχή που η κάθε ομάδα δικαιούταν να έχει στο δυναμικό της μόνο 2 ξένους και κατάφεραν όχι μόνο να σταθούν αλλά και να πρωταγωνιστούν ακόμη και όταν οι ξένοι ήταν πολύ περισσότεροι.  Κάποιοι άλλοι θα πουν ότι θα ανατιμηθούν οι τιμές των Κύπριων παιχτών και θα ζητάνε πολλά. Προτιμώ να δώσω χίλιες φορές κάτι περισσότερο στους Κύπριους που θα αντιλαμβάνονται και το «ηθικό βάρος» της φανέλας οποιασδήποτε ομάδας, παρά σε αμφιβόλου αξίας ξένους που θα έρθουν να κάνουν την αρπαχτή τους και μετά να φύγουν. Άσε που οι προϋπολογισμοί όλων των ομάδων θα πέσουν κατακόρυφα και η λειτουργία των ομάδων θα γίνει ομαλή, μη έχοντας πλέον φαινόμενα καθυστέρησεων πληρωμών 2 και 3 μηνών. Κάποιοι άλλοι θα πουν ότι θα πέσει το επίπεδο. Ναι δεν θα διεκδικήσουμε την Ευρωλίγκα και είναι κρίμα… Έχουμε πιάσει πάτο! Αν οι ομάδες δεν θέλουν να το αντιληφθούν και συνεχίσουν να μην βλέπουν μακριά και να σκέφτονται μόνο το πρόσκαιρο συμφέρον τους δεν θα πάμε ποτέ μπροστά. Υπάρχει άνθρωπος που αγαπάει το μπάσκετ, ο οποίος δεν θέλει να ξανά δει στην Α’ Κατηγορία συνοικιακές ομάδες όπως την ΕΝΑΔ Αγίου Δομετίου και τον Αχιλλέα Καϊμακλίου; Ομάδες μπασκετομάνες και μηχανές παραγωγής ταλέντων και Θρύλων του Κυπριακού μπάσκετ; Αν ναι, αυτός όχι μόνο δεν είναι φίλος του μπάσκετ είναι απλά εχθρός του!

Ένα τελευταίο σχόλιο για τον Κόσμο της ΑΕΚ ενόψει των σημαντικών αγώνων που έπονται στην συνέχεια.

Καλώ τον κόσμο της ΑΕΚ να αγκαλιάσει και να στηρίξει την προσπάθεια που κάνουμε φέτος, για να διατηρήσουμε την ομάδα εκεί που της αξίζει, αρχής γενομένης στις 29/02 αυτό το Σάββατο στο Κίτιον Αθλητικό Κέντρο η ώρα 16:00 εναντίον του Απόλλωνα Λεμεσού.

Πηγή: cyprusbasket.net
235