Απαγόρευση μετακινήσεων και πολλά άλλα μέτρα ανακοίνωσε ο Αναστασιάδης

Απαγόρευση μετακινήσεων και πολλά άλλα μέτρα ανακοίνωσε ο Αναστασιάδης Απαγόρευση μετακινήσεων και πολλά άλλα μέτρα ανακοίνωσε ο Αναστασιάδης

Ολοκληρώθηκε το διάγγελμα του προέδρου όπου ανακοινώθηκε μερική απαγόρευση κυκλοφορίας και πολλά άλλα.


Διαβάστε πιο κάτω όλα όσα είπε ο Πρόεδρο, Νίκος Αναστασιάδης.  


«Γνωρίζω ότι τούτες τις ημέρες ζούμε κάτω από συνθήκες δοκιμασίας. Γνωρίζω ότι η έγνοια όλων είναι πόσο αποτελεσματικά θα αντιμετωπίσουμε την απειλή κατά της υγείας. Τούτες τις μέρες ακούμε πως η ανθρωπότητα απειλείται από έναν αόρατο εχθρό και τούτο είναι αληθές.

Εκείνο που είναι αληθέστερο είναι πως όσο αόρατος είναι ο εχθρός, άλλο τόσο είναι ορατός ο κίνδυνος και οι συνέπειες του. Βρισκόμαστε πράγματι σε πόλεμο. Έναν πόλεμο που δεν επιστρατεύει τα παιδιά μας, για να πάρουν ζωές με τα όπλα. Είναι ένας πόλεμος που κερδίζεται μόνο αν μείνουμε στα καταφύγια. Πήραμε έγκυρα μια σειρά αυστηρών μέτρων.

Μέτρων που έχουν προκαλέσει πικρία σε μία μερίδα πολιτών, ενώ έχουν αναστατώσει την καθημερινότητα του συνόλου. Δυστυχώς παρά τα μέτρα και τις θυσίες χιλιάδων εργαζομένων, παρά τον πόνο που νιώθουν οι γονιοί για τα παιδιά τους, που βρίσκονται στο εξωτερικό, παρατηρούνται συμπεριφορές ανεπίτρεπτες.  

Συμπεριφορές που εκθέτουν σε θανάσιμο κίνδυνο το σύνολο του πληθυσμού. Οι επιστήμονες σύμβουλοι της Κυβέρνησης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, πως αν δεν υπάρχει πλήρης συμμόρφωση και δεν αντιδράσουμε αμέσως με περαιτέρω περιορισμούς, ασύμμετρες θα είναι οι συνέπειες.

Μια εκτός ελέγχου διασπορά των κρουσμάτων θα οδηγήσει στην κατάρρευση του συστήματος υγείας. Δεν διανοούμαι πως μπορούμε να οδηγηθούμε στα φαινόμενα που καταγράφονται σε Ιταλία, όπου γιατροί εξ ανάγκης, επιλέγουν ποιοι θα ζήσουν ή θα πεθάνουν.  

Δεν θα ήθελα κανένας πολίτης να νοιώσει πως η ζωή των παιδιών, του πατέρα ή της μάνας του, του παππού ή της γιαγιάς, θα εξαρτάται από γεγονότα που διαμορφώθηκαν και ως αποτέλεσμα της ανυπακοής και απειθαρχίας μιας ασυνείδητης μειοψηφίας.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτό που απευχόμαστε και τις συμβουλές των επιστημόνων, η διυπουργική αποφάσισε να εξουσιοδότήσει γα έκδοση διαταγματος τον Υπουργό Υγείας. Απαγόρευση αχρείαστων μετακινήσεων από τις 6:00 το απόγευμα της 24ης Μαρτίου, δηλαδή αύριο, μέχρι την 13η Απριλίου, εκτός εάν πρόκειται για:

Εκτός εάν πρόκειται για άτομα που μεταβαίνουν προς τους χώρους εργασίας, μετακινήσεις για αγορά αγαθών πρώτης ανάγκης σε καταστήματα που η λειτουργία της επιτρέπεται. Επίσκεψη σε γιατρό ή μετάβαση σε φαρμακείο, μετάβαση σε τράπεζα, διακίνηση για παροχή βοήθειας σε συμπολίτες μας, που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή σε ομάδες που οφείλουν να αυτοπροστατευτούν ή βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό ή σε χώρους καραντίνας.

Συγγενείς πρώτου και δευτέρου βαθμού που μεταβαίνουν σε τελετές γάμους ή βαφτίσεις, που δεν υπερβαίνουν των 10 ατόμων. Μετακινήσεις για ανάγκες ζώου που δεν υπερβαίνουν τα δύο άτομα κοντά στα σπίτια τους.

Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση όσοι κυκλοφορούν να φέρουν ταυτότητα ή διαβατήριο και πρόσθετο αποδεικτικό στοιχείο για τον σκοπό της διακίνησής του. Λεπτομέρειες και τρόπος ελέγχου θα ανακοινωθεί αύριο. Επίσης από τις έξι το απόγευμα εις αυριο μέχρι τις 13 Απριλίου κλείνουν οι ακόλουθοι χώροι:

-Πάρκα
-Παιδότοποι
-Ανοικτοί χώροι αθλήσεως
-Πλατείες
-Εκδρομικοί χώροι
-Παραλίες και μαρίνες.
Όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου θα αναστείλουν τις εργασίες τους, πλην των επιχειρήσεων που θα περιλαμβάνονται σε σχετικό διάταγμα.

Τερματίζονται οι λαϊκές αγορές, παζαράκια και πλανωδιοπώληση. Τερματίζονται και οι εργασίες σε εργοτάξια. Απαγορεύεται η προσέλευση πολιτών σε χώρους θρησκευτικής λατρείας, όπως εκκλησίες, τεμένη και άλλους χώρους προσευχής.

Απαγόρευση του εθίμου της λαμπρατζιάς με άμεση απομάκρυνση ξυλείας και υλικών που έχουν συγκεντρωθεί. Την ευθύνη εφαρμογής της απαγόρευσης φέρουν οι τοπικές Αρχές σε συνεργασία με την Αστυνομία. Πέραν των όποιων άλλων ποινικών ευθυνών, στους παραβάτες θα επιβάλλεται εξώδικη ποινή, ύψους 150 ευρώ. Θέλω να καταστήσω σαφές πως η πολιτεία θα είναι αμείλικτη, σε όσους θα παραβούν τα εκδοθέντα διατάγματα. Στους παραβάτες θα καταβάλλεται ποινή 150 ευρώ.

Διευρύνεται η διενέργεια μοριακού ελέγχου για την ανίχνευση του κορωνοϊού σε κλινικά, βιοατρικά ή πανεπιστημιακά εργαστήρια. Αποφασίστηκε η αξιοποίηση τελειοφοίτων ιατρικών σχολών από Κυπριακά Πανεπιστήμια και τελειοφοίτων νοσηλευτών. Προς αποτελεσματικότερη πρόληψη και θεραπεία, διευρύνεται ο αριθμός των ιατρίων δημοσίας υγείας σε όλες τις πόλεις.

Αναγνωρίζω πως τα πιο πάνω θα επηρεάσουν περαιτέρω την καθημερινότητα. Θέλω να αναλογιστείτε και όσους έχουν την έγνοια των παιδιών τους που είναι στο εξωτερικό. Μοιράζομαι τις έγνοιες τους. Θέλω να τους διαβεβαιώσω πως η πολιτεία θα είναι στο πλευρό τους. Ήταν μια, χωρίς αμφιβολία, οδυνηρή αλλά αναγκαία απόφαση. Να τους διαβεβαιώσω πως, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα επαναξιολογηθεί η απόφαση για ενδεχόμενο σταδιακό επαναπατρισμό όσων επιθυμούν, με προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες.

Απευθυνόμενος στις χιλιάδες εργαζομένων και εργοδοτών και αυτοτελώς εργαζομένων, να μεταφέρω την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για ουσιαστική στήριξη τους. Εντός των ημερών, με τη βοήθεια των κομμάτων, θα εξαγγελθεί δέσμη μέτρων που δεν θα αποτελεί ανακούφιση, αλλά θα δημιουργεί την προοπτική επανόδου.

Θέλω να εκφράσω την απόλυτη πεποίθησή μου πως θα τα καταφέρουμε και σε αυτή τη μάχη. Η πίστη και η ελπίδα μου στηρίζεται και ενισχύεται καθημερινά, από τους ήρωες που δίνουν την μάχη στην πρώτη γραμμή, που δεν είναι άλλη από τους επαγγελματίες υγείας και όσους συνδράμουν στην μάχη με έναν αόρατο, αλλά όχι ανίκητο εχθρό.

Αγαπητοί φίλοι της πρώτης γραμμής, σας εκφράζω τις ευχαριστίες μου και του συνόλου του λαού για το πείσμα και την ελπίδα που δίνεται σε όλους μας. Συνεχίστε, σας ευγνωμονούμε.

Παραμείνετε στα σπίτια σας, στα καταφύγιά σας και θα τα καταφέρουμε.
537