Κόντε στο aek24: «Οι πόρτες είναι ανοικτές για Χέφελ - Αν το ρίχνω στο κλάμα είμαι σε λάθος δρόμο – Θέλουμε κορυφή» (Μέρος Β΄)

Κόντε στο aek24: «Οι πόρτες είναι ανοικτές για Χέφελ - Αν το ρίχνω στο κλάμα είμαι σε λάθος δρόμο – Θέλουμε κορυφή» (Μέρος Β΄) Κόντε στο aek24: «Οι πόρτες είναι ανοικτές για Χέφελ - Αν το ρίχνω στο κλάμα είμαι σε λάθος δρόμο – Θέλουμε κορυφή» (Μέρος Β΄)

Μετά τη δημοσίευση του πρώτου μέρους της αποκλειστικής συνέντευξης του Αρνάλ Κόντε στο aek24, σήμερα σας παρουσιάζουμε το δεύτερο μέρος που είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον.


Ο Τεχνικός Διευθυντής της ομάδας μας δίνει απαντήσεις σε «καυτά» θέματα όπως αυτό του Χέφελ, του Γκολομπάρτ, του Ναράνχο, του Πλάνας, του Γκαρσία, τις αποχωρήσεις παικτών, τις ανανεώσεις Ακοράν και Μοϊσόφ και μιλά για το έργο του Τσάβι Ρόκα.


Απαντά τιγια τις σκέψεις του για τον Κάρλες Πλάνας, μας λέει την άποψη του για τον πρόεδρο Άντρο Καραπατάκη, τους στόχους της νέας σεζόν και αποκαλύπτει κάτι που δεν έχουμε ακούσει ποτέ ξανά σχετικά με τον Καταλά και τον Κρόιφ.

Θυμηθείτε το πρώτο μέρος της συνέντευξης:
Ο Κόντε αποκαλύπτεται στο aek24! Η απόφαση που του άλλαξε τη ζωή και το πρώτο εξάμηνο στην ΑΕΚ (Μέρος Α΄)

Τι λέει για τον γυμναστή, τον ΑΠΟΕΛ, το μπάτζετ και γιατί θα έφευγε από την ΑΕΚ…

Όλα αυτά αλλά και πολύ περισσότερα στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης του Αρνάλ Κόντε πιο κάτω μόνο στο aek24.

Έχετε αποφασίσει να ανανεώσετε με Ακοράν και Μοϊσόφ. Ο πρώτος στα 37 του και με τραυματισμούς, ενώ και ο δεύτερος προέρχεται από δυο σεζόν που δεν ήταν σε τόσο καλή κατάσταση. Ξέρουμε ότι είναι ποιοτικοί παίκτες. Τι σας οδήγησε σε αυτές τις κινήσεις;
«Πρώτα μου έδειξαν ότι είναι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, μετά συμφωνήσαμε στις συνθήκες που είναι κάτι πολύ σημαντικό και που σημαίνει ότι ήθελαν να μείνουν. Για την ποιότητα τους φυσικά δεν μπορούμε να μιλάμε γι’ αυτό γιατί στα σίγουρα έχουν ποιότητα. Είναι σημαντικό όμως και το πώς νιώθουν τον σύλλογο. Πιστεύω είναι παίκτες που ακόμη μπορούν να μας δώσουν πολλά και επίσης έχουν αποδεχθεί την όλη κατάσταση και είναι συγκεντρωμένοι στο να υλοποιήσουμε τους στόχους μας. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είναι παίκτες που έχουν τη φιλοσοφία που θέλουμε. Έχουμε αναλύσει τους τραυματισμούς τους και ξέρουμε το ιστορικό τους. Τι έγινε, σε τι κατάσταση είναι τώρα και τι μπορούν να μας δώσουν. Πιστεύω μπορούν να μας δώσουν πράγματα αλλά την ίδια στιγμή ήταν πολύ σημαντική και η άποψη του προπονητή».

Ο Μοισόφ αποχαιρέτησε την ΑΕΚ μέσω των social media αλλά στην πορεία φαίνεται συζητήσατε και τα βρήκατε. Αυτός σας έβαλε πίεση;
«Πιστέψτε με όχι. Ο Μοϊσόφ είναι ξεχωριστός. Συναισθηματικός. Μπορεί να κάνει λάθη, ήταν η κακιά στιγμή. Του είπα «τι κάνεις;» μιλάμε με τον μάνατζερ σου. Μετά ζήτησε συγνώμη, όμως ο Μοϊσόφ έτσι είναι».

Ένας παίκτης που θέλετε επίσης να κρατήσετε στην ομάδα είναι ο Χέφελ. Του έχετε καταθέσει πρόταση. Έχει πιθανότητες να συνεχίσει στην ΑΕΚ; Πιστεύετε ότι περιμένει κάτι καλύτερο και αν δεν το βρει θα έρθει πίσω;
«Όχι, του κάναμε μία πρόταση. Είχε και πρόταση από τον Σεπτέμβριο από τον Άντερ και στο τέλος για μένα είναι σημαντικό ένας παίκτης να θέλει να μείνει. Κοιτάζει να κάνει ένα νέο βήμα. Δεν λέω καλύτερο βήμα αλλά θέλει να αλλάξει παραστάσεις και δεν αποδέχθηκε την πρόταση. Εμείς θέλουμε παίκτες που να θέλουν να μείνουν. Αν ο παίκτης δεν θέλει δεν μπορείς να τον πείσεις με τα χρήματα, με το να του δώσεις ένα καλό σπίτι ή την παραλία».

Ο Χέφελ τελείωσε για σας; Αν έρθει πίσω και σας πει ότι αποδέχεται την πρόταση;
«Δεν ήρθε πίσω. Έχω καλή σχέση μαζί του. Επικοινωνούμε μερικές φορές με μηνύματα».

Στην πρόταση που του στείλατε απάντησε αρνητικά και έκλεισε την πόρτα;
«Είπε όχι. Από τον Σεπτέμβριο είχε στο μυαλό του να φύγει και ακόμη το σκέφτεται να φύγει από την Κύπρο».

Αν επανέλθει και σας πει ότι θέλει να έρθει στην ΑΕΚ;
«Έχει την πρόταση μας…».

Οι πόρτες δηλαδή είναι ανοικτές…
«Οι πόρτες είναι ανοικτές μέχρι τη στιγμή που θα υπογράψω κάποιον άλλο, αλλά έχει την πρόταση. Σας λέω όμως. Έχει την πρόταση, ο μάνατζερ έχει την πρόταση. Αν σήμερα υπογράψω άλλον παίκτη όλοι αντιλαμβάνονται… Έχει την πρόταση, ο μάνατζερ του έχει την πρόταση, αλλά και άλλοι έχουν πρόταση από μένα… Μπορεί να υπογράψω άλλο παίκτη».

Με τους Τέτε, Γιάννου και Σάστρε δεν θελήσατε να ανανεώσετε. Υπάρχει κάποια περίπτωση απ’ αυτές που σας έβαλε σε σκέψεις;
«Πάντα είναι δύσκολες τέτοιου είδους αποφάσεις. Ειδικά όταν οι παίκτες θέλουν να μείνουν. Αλλά δεν μπορείς να βάζεις το συναίσθημα πάνω από κάποιες αποφάσεις. Στο τέλος κρίνεσαι στον τρόπο που θέλεις να αναπτύξεις την ομάδα και θέλεις να πετύχεις κάποιους στόχους, να δώσεις κάποιες άλλες λύσεις στον προπονητή, στον σύλλογο και θέλεις να αναπτυχθείς. Και εγώ θέλω να αναπτυχθώ. Είναι πάντα δύσκολο αλλά από την άλλη με βοήθησε το γεγονός ότι σαν παίκτης έπαιξα σε πολλές ομάδες και το έζησα αυτό πολλές φορές. Με καλούσε ο Τεχνικός Διευθυντής και μου έλεγε, Αρνάλ θα συνεχίσουμε ένα ακόμη χρόνο ή δεν θα συνεχίσουμε. Για μένα είναι η δουλειά μου αυτό, έτσι αν δεν μου αρέσει ή το ρίχνω στο κλάμα σημαίνει είμαι σε λάθος δρόμο. Κάποιοι παίκτες έληξαν τα συμβόλαια τους και είναι δουλειά μου να βρω αυτούς που πιστεύω ότι μπορούν να μας δώσουν κάτι διαφορετικό».

Μία από τις θέσεις που θέλετε να ενισχύσετε την ομάδα είναι αυτή του κεντρικού αμυντικού. Αληθεύει ότι ψάχνετε αριστεροπόδαρο κεντρικό αμυντικό και αν τον βρείτε ο πρώτος προς αποχώρηση παίκτης είναι ο Γκολομπάρτ;
«Εξαρτάται. Αυτή την στιγμή έχουμε τέσσερις κεντρικούς αμυντικούς. Έχουμε τον Τρουγιόλς που παίζει διάφορες θέσεις. Έχουμε στο μυαλό μας την επιλογή να παίζει ως «εξάρι», αλλά μπορεί να παίξει αριστερό μπακ, δεξί, είναι σαν τζόκερ για μας. Μπορεί να παίξει παντού. Τώρα ξέρω τι θέλω, ξέρω την ομάδα που έχουμε αλλά τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Ίσως τώρα να πιστεύετε ότι κάποιος δεν θα φύγει και να φύγει. Δεν είναι μόνο το τι θέλω εγώ, είναι και το γεγονός ότι το παζάρι κινείται. Ίσως έχουμε κάποιες επιλογές αλλά τώρα είναι δύσκολη περίοδος. Γι’ αυτό που είμαι σίγουρος είναι ότι σε κάθε θέση έχουμε και ένα αντικαταστάτη. Στο ίδιο επίπεδο ή και ακόμη καλύτερο. Για μένα δε είναι πρόβλημα».

Ο Γκολομπάρτ δεν σας έδωσε αυτά που περιμένατε;
«Δεν είναι εύκολο να το πω αυτό γιατί δεν παίξαμε πολύ Παίξαμε έξι παιχνίδια περίπου και δεν μπορώ να κρίνω ένα παίκτη σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν θα ήταν σωστό από την πλευρά μου. Την ίδια ώρα όμως πρέπει να πω πραγματικά περίμενα να δω περισσότερα από τον Απόστολο Γιάννου σε αυτά τα εννέα παιχνίδια που απέμεναν και θα ήθελα να τον δω στα πλέι οφς. Το ίδιο και με τον Γκολομπάρτ, τον Τέτε επειδή επανήλθε και από τον τραυματισμό του. Στο τέλος όμως πρέπει να πάρεις τις αποφάσεις σου για το καλύτερο δυνατό. Όπως και με τον Ακοράν. Πρέπει να πάρεις τις σωστές αποφάσεις έχοντας όλη την εικόνα μπροστά σου. Ήταν δύσκολο. Δεν είμαι απ’ αυτούς που θα πω εύκολα αυτός φεύγει. Θέλω πρώτα απ’ όλα να είμαι σωστός με τους παίκτες μου, να είμαι δίκαιος μαζί τους. Με όσους παίκτες δεν συνεχίζουμε προσπάθησα να μιλήσω μαζί τους και να τους εξηγήσω τον λόγο που δεν συνεχίζουμε την συνεργασία μας. Μετά μπορεί να πει οτιδήποτε, να πει τι χαζομάρες λέω, αλλά είναι η άποψη μου».

Με τον Κάρλες Πλάνας τι γίνεται; Πιστεύετε θα αποδεχθεί την μείωση και θα συνεχίσει ή θα αποχωρήσει;
«Βασικά μιλάμε με όλους τους ποδοσφαιριστές, όχι μόνο με τον Πλάνας. Μιλάμε για όλα με όλους. Με τον Πλάνας έχουμε μία κατάσταση που προσπαθούμε να λύσουμε».

Η μία επιλογή που του δώσατε είναι ότι μπορεί να αποχωρήσει από την ομάδα;
«Ως σύλλογος προσπαθούμε να είμαστε σωστοί γιατί υπάρχουν πολλά ανοικτά οικονομικά θέματα. Είναι σημαντικό να είμαστε σωστοί με το τι έχουμε γιατί ο Άντρος αυτό που θέλει είναι να έχουμε καλή ομάδα, να προσπαθήσουμε να τα κερδίσουμε όλα αλλά να είμαστε και τυπικοί με τις πληρωμές μας όπως είμαστε. Πιστεύω αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και οι παίκτες πρέπει να αντιληφθούν την κατάσταση. Όχι μόνο οι ποδοσφαιριστές. Ακόμη και το προσωπικό πρέπει να καταλάβει την κατάσταση. Προσπαθούμε να προσαρμοστούμε σε όλα και στην τρόπο που θέλει ο σύλλογος. Γιατί μπορεί να έχεις συμβόλαιο αλλά πρέπει να καταλαβαίνεις τι γίνεται. Για τον Πλάνας έχω μιλήσει μαζί του και μπορούμε να βρούμε τη λύση. Σε διαφορετική περίπτωση θα βρούμε άλλο τρόπο».

Ο Πλάνας άκουσε πολλά από τον κόσμο για την απόδοση του πέρσι. Είναι εύκολο για ένα παίκτη να έχει αυτή την αντιμετώπιση;
«Δεν μπορώ να μιλήσω για άλλους. Ξέρω πως ήμουν. Πιστέψτε με. Δεν με ένοιαζε τι έλεγαν οι οπαδοί. Φυσικά δεν σου αρέσει αν ο γιος σου ή οικογένεια σου είναι στην κερκίδα και τα ακούνε όλα αυτά, αλλά για τους παίκτες είναι κάτι που πρέπει να ζήσουν με αυτό. Δεν πιστεύω ότι αντιλαμβανόταν όλα όσα λέγονταν. Δεν ξέρω… Όταν έπαιζα εγώ δεν άκουγα ούτε τον προπονητή. Τόσο συγκεντρωμένος ήμουν στο παιχνίδι και δεν άκουγα τον προπονητή».

Το ιδανικό είναι να βρεθεί μία καλή λύση για να αποχωρήσει από την ομάδα…
«Να βρούμε λύση οικονομική. Το πιο σημαντικό είναι να πειστεί ο παίκτης. Αν ο παίκτης δεν πειστεί, τότε…».

Στο ρόστερ υπάρχουν παίκτες που είναι δανεικοί από την ΑΕΚ όπως ο Κάσες και ο Ραούλ Ρουίθ και οι οποίοι δεσμεύονται και για τη νέα σεζόν.
«Θα αποχωρήσουν και το γνωρίζουν από τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο, τον Απρίλιο, τον Μάιο».

Οικονομικά βρήκατε τη λύση;
«Ναι, είμαστε στη διαδικασία αυτή. Το πρόβλημα που έχουμε τώρα και το οποίο δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, συμβαίνει παντού σε κάθε ομάδα, σε κάθε σεζόν. Οι παίκτες που δεν υπολογίζεις και είναι εδώ και πρέπει να βρεις τις λύσεις. Το πιο σημαντικό είναι αυτό. Ο Ραούλ ήρθε και θα προσπαθήσουμε να βρούμε τη λύση αλλά κάθε παίκτης είναι διαφορετικό. Με τον Κίβενι για παράδειγμα προσπαθούμε να βρούμε τον τρόπο. Του δώσαμε άδεια να μείνει στην Αγγλία να αποθεραπευτεί. Κάθε παίκτης είναι διαφορετικό. Το ξέρουν όμως ότι πρέπει να βρούμε τη λύση. Το πρόβλημα σε αυτή την περίοδο είναι ότι οι πλείστοι παίζουν. Ο Ραούλ έπαιζε στην Έρκουλες και η Β΄ Ισπανίας δεν θα ξεκινήσει μέχρι τον Οκτώβριο».

Δανεικοί στην ΑΕΚ είναι οι Ναράνχο και Φακούντο Γκαρσία. Τον Ναράνχο θέλετε να τον κρατήσετε αν είμαι σωστός. Που βρίσκονται οι προσπάθειες σας;
«Δεν εξαρτάται από εμάς. Οι δανεισμοί εξαρτιόνται από το παζάρι και αυτή την στιγμή υπάρχουν παιχνίδια. Η Τενερίφη παίζει ακόμη που είναι δανεικός ο Ναράνχο, ενώ ο Φακούντο ανήκει στην Λεγκανές η οποία και αυτή ακόμη παίζει».

Εσείς θέλετε να κρατήσετε τον Ναράνχο στην ομάδα;
«Θα δούμε. Εξαρτάται από τις επιλογές. Δεν είναι μόνο το τι θέλω εγώ. Είναι και το οικονομικό. Πιστεύω είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά στην Κύπρο γιατί είναι φοβερά ποιοτικός, μπορεί να παίξει δυο-τρεις διαφορετικές θέσεις με μεγάλη ευκολία αλλά δεν εξαρτάται από μένα».

Υπάρχει περίπτωση ο Φακούντο Γκαρσία να είναι στην ΑΕΚ και τη νέα σεζόν;
«Εξαρτάται…».

Αν είχατε την ευκαιρία να τον κρατήσετε θα το κάνατε;
«Είναι παίκτης που μου αρέσει. Θα δούμε. Δεν μπορώ να το έχω αυτό στο μυαλό μου τώρα. Έχω πολλές επιλογές για κάθε θέση και κάθε μέρα βρίσκω καλύτερες και πιο φθηνές επιλογές. Σε ένα μήνα το παζάρι θα «τρελό». Οι παίκτες θα αρχίσουν να έχουν νευρικότητα και θα είναι ένα μακρύ καλοκαίρι».

Είναι καλύτερο για σένα αυτό;
«Ποτέ δεν ξέρεις. Δεν είναι μόνο το οικονομικό…».

Ίσως όμως ένας παίκτης που δεν έρχεται τώρα σε ένα μήνα αν είναι ελεύθερος να το συζητήσει.
«Ίσως σε ένα μήνα να μην θέλει όμως. Έχω πολλές επιλογές σε κάθε θέση. Έχω 5-6 επιλογές για κάθε θέση. Ακόμη και για θέσεις που δεν ψάχνουμε παίκτες. Τους παρακολουθούμε και ξέρουμε τα πάντα για τον καθένα. Θέλουμε να έχουμε ενημέρωση για τον καθένα. Ο Σπιρόφσκι ήταν κάτι εκπληκτικό. Τον παρακολουθούσαμε και μόλις βρήκαμε την ευκαιρία κάναμε την κίνηση. Το ίδιο κάνουμε και με κάποιους άλλους παίκτες και ίσως τώρα να μην υπάρχει τίποτα αλλά μέχρι το απόγευμα να αλλάξουν όλα. Ο Σπιρόφσκι όμως ήθελε να έρθει και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Αν η γυναίκα του δεν ήταν χαρούμενη στο να έρθει στην Κύπρο δεν θα είχαμε πιθανότητες. Δεν είναι εύκολο να πείσεις τους παίκτες να έρθουν να παίξουν στην Κύπρο. Δεν είναι τα χρήματα, είναι ένας συνδυασμός να υπογράψεις καλούς παίκτες που μπορεί να παίζουν στη Β΄ Κατηγορία της Ισπανίας, στην Α΄ Ολλανδίας ή του Βελγίου. Ένας που παίζει στο Βέλγιο και παίρνει 10 για να έρθει εδώ θα θέλει 20».

Δεν είναι όμως μεγάλο πλεονέκτημα το γεγονός ότι η ΑΕΚ έχει καλό όνομα με τις πληρωμές της;
«Είναι πολύ σημαντικό. Ο Άντρος το έχει χτίσει αυτό στην ΑΕΚ και είναι πολύ σημαντικό αλλά δεν είναι αρκετό, επειδή είναι η Κύπρος. Η Κύπρος είναι στην Ευρώπη αλλά είναι πολύ μακριά από την Ευρώπη και για να πείσεις αυτούς τους παίκτες χρειάζεσαι μπόλικες πληροφορίες. Το σκάουτινγκ είναι πολύ σημαντικό. Μπορείς να επιλέξεις παίκτες αν δεν σε ενδιαφέρει το επίπεδο και να έχεις ένα γεμάτο ρόστερ. Όμως, θέλουμε να βελτιωνόμαστε και να είμαστε σε ένα επίπεδο που κάθε χρόνο να γινόμαστε καλύτεροι. Έτσι, χρειαζόμαστε πολλές πληροφορίες για να είμαστε σε επαφή με τους μάνατζερ, τις ομάδες, τους Τεχνικούς Διευθυντές, τους παίκτες… Όχι κάθε μέρα αλλά σχεδόν κάθε μέρα».

Μια αναπάντεχη εξέλιξη για την ΑΕΚ ήταν η αποχώρηση του γυμναστή Σον Μπάκλεϊ. Είχε ανανεώσει τρεις βδομάδες νωρίτερα αλλά τελικά αποχώρησε. Επηρέασε αυτό την ομάδα και τον προγραμματισμό σας;
«Πρέπει να πω ότι μετά τον κορωνοϊό όλοι είχαμε ως προτεραιότητα τις οικογένειες μας. Και για μένα ήταν δύσκολο γιατί έμεινα εδώ και δούλευα και για την ομάδα. Ο Σον είναι ένας πολύ καλός επαγγελματίας. Μας πρόσφερε πολλά και ήρθε από το Μεξικό. Στην Αμερική και στο Μεξικό είναι δύσκολα. Έχει και τον πατέρα του, ένα παιδί και ήταν πολύ δύσκολο και πολύ σκληρό. Όχι μόνο γι΄ αυτόν αλλά και για μένα. Και για όσους ήταν εδώ χωρίς τις οικογένειες τους. Ο Κάρλες Πλάνας το ίδιο, ο Φακούντο το ίδιο. Μπορεί να ανανέωσε αλλά όταν ήρθε πίσω η κατάσταση στην Αμερική ήταν καταστροφική. Αν ήμουν στη θέση του ίσως να έκανα το ίδιο. Δεν είναι φυσιολογική κατάσταση. Μιλούσαμε για να φέρει την οικογένεια του εδώ αλλά υπάρχουν κάποιες καταστάσεις που δεν μπορείς να ελέγξεις. Φανταστείτε κάποιον σαν εμένα που έχει να κοντρολάρει τους ποδοσφαιριστές, το προσωπικό κτλ. Είναι δύσκολο. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί και σε μένα. Στο τέλος βρήκαμε τον αντικαταστάτη του. Όπως σου είπα… Όπως έχουμε αντικαταστάτες για πολλούς παίκτες για κάθε θέση έτσι είχαμε και εδώ».

Πιστεύετε ο Καλάου Άρμπο είναι ο κατάλληλος για τη θέση;
«Είναι πολύ καλός γνώστης και είναι σημαντικό ότι ξέρει τον τρόπο που θέλουμε να δουλέψω. Τον ξέρω από πριν».

Φέτος ο προϋπολογισμός θα είναι λίγο πιο κάτω σε σχέση με πέρσι. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Είναι πρόβλημα για σας;
«Αν έχεις περισσότερα χρήματα κάποιες φορές είναι πιο εύκολο. Κάποιες φορές όμως όχι. Δε είναι εύκολο να πείσεις παίκτες να έρθουν στην Κύπρο. Αν έχεις περισσότερα χρήματα είναι πιο εύκολο. Το πιο σημαντικό είναι να προσαρμοστείς στις καταστάσεις. Πάντα… Να προσπαθήσεις να βρεις την σωστή επιλογή. Όχι τον καλύτερο ή τον πιο ακριβό αλλά αυτόν που θα έρθει και θα μπορέσει να «δέσει» στον τρόπο παιχνιδιού σου και στην φιλοσοφία σου. Στη θέση του και με τους παίκτες που θα έχεις στην ομάδα και να φέρει κάτι το διαφορετικό».

Πολλοί θα μπουν στη διαδικασία σύγκρισης. Εσάς με τον Τσάβι Ρόκα που κατάφερε να φέρει αξιόλογους παίκτες από τη δεύτερη και τρίτη κατηγορία της Ισπανίας και όχι μόνο. Σας αγχώνει αυτό;
«Ο Τσάβι τα πήγε πολύ καλά και έχω μεγάλο σεβασμό σε αυτόν. Είναι καλός φίλος. Είμαστε σε επικοινωνία. Μπορεί να μην μιλάμε κάθε μέρα αλλά κάθε βδομάδα. Μακάρι να προσφέρω τα μισά που πρόσφερε στην ΑΕΚ. Το ίδιο και με τον Τζιόρντι. Αλλά την ίδια ώρα οι καταστάσεις είναι διαφορετικές. Πριν τρία χρόνια το ποδόσφαιρο ήταν διαφορετικό και οι καταστάσεις και πρέπει να προσαρμοστείς στα νέα δεδομένα. Αυτό που πιστεύω είναι ότι η ΑΕΚ αναπτύσσεται χρόνο με τον χρόνο και δεν έχει σημασία πιος είναι στο ποδοσφαιρικό κομμάτι. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί σημαίνει ότι η ΑΕΚ έχει κάτι βαθύτερο που δίνει ώθηση».

Βλέποντας το περσινό πρωτάθλημα, με το μπάτζετ που έχετε και την ομάδα που πιστεύετε θα δημιουργήσετε που μπορεί να τερματίσει η ΑΕΚ ή που την φαντάζεστε;
«Δεν ξέρουμε. Είναι απίθανο να ξέρουμε γιατί είδαμε 37 παιχνίδια ζωντανά από τον Ιανουάριο αλλά η σεζόν δεν τελείωσε. Ήρθε ο κορωνοϊός. Σε όλες τις ομάδες πολλοί παίκτες έφυγαν και άλλοι τόσοι ήρθαν ή θα έρθουν. Δεν κοιτάζουμε μόνο την ομάδα μας αλλά κοιτάζουμε και τις άλλες ομάδες γιατί συγκρίνουμε τους παίκτες που υπογράφουν. Γιατί; Επειδή ο ΑΠΟΕΛ δεν θα είναι ο ίδιος. Γιατί; Την περασμένη σεζόν έπαιζε με επτά παίκτες δανεικούς. Όλοι αυτοί οι παίκτες επέστρεψαν στις ομάδες τους. Ο ΑΠΟΕΛ δεν θα είναι ο ίδιος και πρέπει να χτίσεις ξανά την ομάδα για να κερδίσεις τον ΑΠΟΕΛ. Δεν ξέρουμε πως θα είναι. Ο ΑΠΟΕΛ δεν ξέρει πως θα είμαστε εμείς. Ξέρουν το στυλ που θέλουμε να παίξουμε αλλά δεν ξέρουν ποιοι είμαστε. Την ίδια ώρα όμως εμείς παρακολουθούμε τις κινήσεις που γίνονται, μας βοηθάει και ο Κυριάκος Δημητρίου σε αυτό, γιατί στο τέλος χτίζεις μία ομάδα για να αντιμετωπίζεις κάποιες άλλες».

Ο στόχος ποιος θα είναι; Η Ευρώπη; Το πρωτάθλημα;
«Αυτό θα έρθει με τα παιχνίδια. Ειδικά τώρα που είναι πολύ δύσκολο να προβλέψεις. Δεν ξέρουμε ακόμη αν θα παίξουμε με κόσμο ή όχι. Θέλουμε να είμαστε στην κορυφή. Η ΑΕΚ αξίζει να είναι στην κορυφή αλά δεν ξέρουμε τα μπάτζετ του ΑΠΟΕΛ, του Απόλλωνα και υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες με το παζάρι».

Σας επηρεάζει η πιθανή απουσία του κόσμου;
«Δεν έχουμε επιλογή, πρέπει να προσαρμοστούμε. Με κόσμο ή χωρίς κόσμο εμείς πρέπει να κερδίζουμε. Δεν έχεις επιλογή. Με ρώτησες προηγουμένως για το μπάτζετ. Αν μου έλεγε ο σύλλογος τώρα ότι έχω δυο εκατομμύρια λιγότερο μπάτζετ θα έφευγα. Για παράδειγμα αν θέλουμε συνέχεια να κερδίζουμε και δεν κερδίζουμε και έχω πέντε και το ΑΠΟΕΛ 20 είναι φυσικό να μην κερδίζω. Φυσιολογικά θα κερδίζεις λιγότερο».

Τι είναι αυτό που δεν είχε πέρσι η ΑΕΚ και θα το έχει φέτος;
«Το γήπεδο (γέλια). Ξέρω τι θέλω. Θέλω οργάνωση, να είναι όλα υπό έλεγχο, επικοινωνία και να ξέρουμε όλοι τι θέλουμε να κάνουμε και να δουλεύουμε όλοι στην ίδια κατεύθυνση. Όποιος δεν είναι στο σωστό δρόμο είναι εκτός».

Πόσες ακόμη μεταγραφές θα πραγματοποιήσετε;
«Για τις θέσεις μπορείτε να δείτε τι χρειαζόμαστε. Θέλουμε ακραίους επιθετικούς αλλά εξαρτάται και από τις μετακινήσεις που θα έχουμε στο ρόστερ. Ίσως ένα μέσο, θα δούμε για κάποιο επιθετικό, ένα κεντρικό αμυντικό ίσως. Μιλάμε για τώρα αλλά μπορεί να υπογράψουμε ένα τερματοφύλακα, ένα αριστερό μπακ».

Αν δεν χρειάζεστε αριστερό μπακ και βρείτε μία καλή περίπτωση θα προχωρούσατε;
«Στα σίγουρα… Ειδικά αν μπορεί κάποιος να φύγει από το ρόστερ με μικρό κόστος. Τώρα έχουμε τους Θωμά Ιωάννου, Αντωνιάδη και Πλάνας. Θα δούμε… Ξέρουμε τι θέλουμε».

Πως είναι η συνεργασία σας με τη διοίκηση μέχρι σήμερα; Ποια η άποψη σας για τον κ. Καραπατάκη;
«Ξέρω την ΑΕΚ από πριν και ξέρω ότι άλλαξε πολύ. Η ΑΕΚ έχει καλό όνομα και είχα εδώ ένα καλό φίλο, τον Καταλά που έφυγε και μου εξήγησε ότι χρόνο με τον χρόνο η ομάδα μεγαλώνει. Ξέρεις ότι είμαι ένας απ’ αυτούς που βοήθησαν να έρθει ο Καταλά εδώ; Όταν ήμουν στην Αλκή το καλοκαίρι ο Τζόρντι μου έλεγε και με πίεζε ότι προσπαθεί να υπογράψει τον Καταλά και ότι ο Καταλά πρέπει να έρθει. Ο «Κάτα» ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία με την Θέλτα, ανανέωσε το συμβόλαιο του αλλά μετά από τρεις βδομάδες του είπαν ότι πρέπει να φύγει γιατί δεν θα παίζει πολύ. Ήμουν προετοιμασία με την Αλκή. Ήμουν στο δωμάτιο και το θυμάμαι ξεκάθαρα, ότι με κάλεσε ο Καταλά και ήταν πολύ απογοητευμένος. Μου είπε τι συνέβη και του είπα με την ανησυχείς θα μιλήσω με τον Τζίορντι και μετά από λίγες μέρες υπέγραψε στην ΑΕΚ και έμεινε οκτώ χρόνια. Ήξερα ότι θα άλλαζε όλη η πρόοδος της ΑΕΚ και ήξερα ότι θα συνεχίσει να μεγαλώνει. Δεν είναι μόνο τα χρήματα αλλά και πόσο το θέλεις. Είναι και τα χρήματα αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Έχτισε γήπεδο, έχει καλές εγκαταστάσεις, γίνεται όλο και πιο επαγγελματική κάθε μέρα, είναι σοβαρή με τις πληρωμές. Μπορεί να μην πληρώνει τα περισσότερα αλλά ο Άντρος είναι έξυπνος και ξέρει ότι δεν είναι τα πολλά, αλλά να πληρώνεις στην ώρα σου και να είσαι σοβαρός. Ο σύλλογος κέρδισε πολλά απ’ αυτό. Μέχρι τώρα ο Άντρος μου έδωσε την ελευθερία να δουλέψω όπως θέλω με τις επιλογές και τα λάθη μου. Αν τεθώ εκτός ομάδας αυτό θα γίνει με τα δικά μου λάθη. Είναι πολύ σημαντικό. Έχουμε τις κατευθυντήριες γραμμές από τη διοίκηση φυσικά, κυρίως στο τι θέλουμε και το οικονομικό, αλλά όταν παίρνεις αποφάσεις για το αγωνιστικό οι αποφάσεις πρέπει να είναι δικές σου. Και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό. Πιστεύω αυτό με βοήθησε πολύ να πάρω την αποφάσισα να έρθω. Από την πρώτη στιγμή ήταν σωστός και ευθύς απέναντι μου και το ίδιο και εγώ. Είναι το άτομο που θα σου βάλει πίεση γιατί θέλει αποτελέσματα, αλλά την ίδια ώρα έχεις την ελευθερία να δουλέψεις όπως θέλεις και να πετύχεις αυτά που θέλει που είναι το πιο σημαντικό. Γι’ αυτό όσοι φεύγουν από την ΑΕΚ μιλούν με τα καλύτερα για την ΑΕΚ. Ο Τζόρντι, ο Τσάβι, ο Ιραόλα, οι παίκτες. Δεν είναι εύκολο να βρεις κάτι τέτοιο και αυτό με βοηθά πολύ στον τρόπο να πείσω παίκτες, αλλά είναι δύσκολο γιατί είσαι στην Κύπρο. Προτιμούν πολλοί να παίζουν στο Βέλγιο, στην Β΄ Ισπανίας, στη Β΄ Γερμανίας ή στην Πολωνία ακόμη. Γιατί; Εκεί είναι πιο εύκολο το παζάρι για να πας πιο πάνω. Η προβολή και το επίπεδο είναι διαφορετικό. Πολλοί λένε ότι είναι πολλοί οι παίκτες με μεγάλη ηλικία σε μια ομάδα. Εμένα δεν με ενδιαφέρει η ηλικία. Το να πιέσεις κάποιον νεαρό να έρθει με το ζόρι, τότε μπορεί να έρθει για 3-4 μήνες και δεν θέλω παίκτες για 3-4 μήνες».

Ο Κρόιφ είχε πει παλαιότερα ότι το μεγαλύτερο του λάθος στην ΑΕΚ ήταν ότι δεν σε κράτησε στην ΑΕΚ. Το θυμάσαι;
«Ο Εύμαιος μου το είπε όταν ήρθα…».

Εσένα πιο ήταν το μεγαλύτερο σου λάθος στην μέχρι σήμερα σύντομη πορεία σου στην ΑΕΚ; Έχεις να μας πεις κάτι;
«Δεν μιλάω για λάθη αλλά για πράγματα που μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα. Ίσως να έπρεπε να έλεγχα περισσότερο από πριν την αγορά της Κύπρου και να έχω πιο νωρίς ανάλυση της Κύπρου. Όπως ελέγχαμε το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Γαλλία. Την Κύπρο δεν την είχαμε στα πλάνα μας εκεί που εργαζόμουν».

***Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Radisson Blu.

 
936