Απολαυστική συνέντευξη Τσάβι Ρόκα που μιλά ανοικτά για όλους και για όλα

Απολαυστική συνέντευξη Τσάβι Ρόκα που μιλά ανοικτά για όλους και για όλα Απολαυστική συνέντευξη Τσάβι Ρόκα που μιλά ανοικτά για όλους και για όλα

Ο Τσάβι Ρόκα έβαλε τέλος σε μία επιτυχημένη πορεία τεσσάρων ετών στην ΑΕΚ και στον απολογισμό του, στη μεγάλη συνέντευξη που παραχώρησε στο Balla, απαντά σε όλα!


Ο Καταλανός τεχνικός διευθυντής δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις σε όλα όσα έχει ακούσει αυτή την τετραετία και τοποθετείται στα… πάντα.


Τον συναντήσαμε στη Λάρνακα, όπου θα βρίσκεται κάποιες μέρες ακόμη (μέχρι να ολοκληρωθεί και η… μαθητική σεζόν), και είδαμε έναν Ρόκα πεπεισμένο πως έλαβε προ μηνών τη σωστή απόφαση. Απόφαση που στον τελικό του Κυπέλλου έλαβε την επιβεβαίωση πως ήταν η ορθότερη αυτή τη στιγμή.  

Αναλυτικά η συνέντευξη του Τσάβι Ρόκα στο Balla:

«Κάποιοι δεν εκτιμούν ό,τι έχει γίνει στην ΑΕΚ»
Ο απολογισμός που κάνετε σ’ αυτή την τετραετία; Τι σκεφτόσασταν στο τελευταίο παιχνίδι; Σας είδαμε δακρυσμένο στο φινάλε…   
Για μένα ο απολογισμός είναι θετικός, αν και δεν μπορώ να τον κάνω εγώ, επειδή το έζησα εκ των έσω όλο αυτό. Μεγαλώσαμε ως ομάδα σε πολλά επίπεδα, είμαστε κάθε χρόνο στην Ευρώπη, παλεύαμε στο Κύπελλο όπου φτάναμε μέχρι τα ημιτελικά τα προηγούμενα χρόνια, παλεύαμε για το πρωτάθλημα. Γι’ αυτό κρίνω τον απολογισμό θετικό δεδομένου ότι η ΑΕΚ δεν έχει το μπάτζετ των 3-4 πρώτων ομάδων, ούτε είναι στις πρώτες ομάδες σε αριθμό οπαδών, ούτε είναι στις πρώτες ομάδες ιστορικά σε τίτλους. Με βάση όλα αυτά πιστεύω ότι είχαμε ένα σημαντικό ρόλο αυτά τα χρόνια, θεωρώ πως όσα κάναμε ήταν πολύ σημαντικά και πιστεύω ότι κάποιοι που ίσως να μην το εκτιμούν τώρα, στο μέλλον θα το εκτιμήσουν. Υπάρχουν βέβαια και άλλοι που το εκτιμούν, και οπαδοί της ΑΕΚ και άλλων ομάδων. Η ΑΕΚ είναι μία ομάδα που βρίσκεται σε διαρκή ανάπτυξη, ο κόσμος πρέπει να την αφήσει να αναπτυχθεί και να μην απαιτεί περισσότερα.

Και γιατί φεύγετε;
Έχουν συμβεί πολλά… Δεν μπορώ να τα εξηγήσω όλα, αλλά πίστευα πως ήταν η κατάλληλη στιγμή για να αποχωρήσω.

«Η ισοπεδωτική κριτική ενοχλεί»
Φεύγετε λόγω της κριτικής που ασκήθηκε;
Όχι, σε καμία περίπτωση. Ξέρω πως αυτό είναι μέρος της δουλειάς μου. Από την πρώτη μέρα που είμαι εδώ δέχομαι κριτική για μεγάλους ηλικιακά παίκτες κι αυτοί ακόμη παίζουν, είναι βασικοί και αναντικατάστατοι και μ’ αυτούς πήραμε το Κύπελλο. Μιλάμε για παίκτες που άκουγαν πως ήταν γέροι, δεν ήταν φιλόδοξοι και δεν άξιζαν να είναι στην ομάδα αυτή, αλλά που στο 95’ κάποιων αγώνων έκαναν τάκλιν αποτρέποντας το γκολ αντιπάλων. Είναι δύσκολο ο κόσμος να αντιληφθεί ότι η αφοσίωση, η απόδοση και ο επαγγελματισμός αυτών των παικτών δεν αποτυπώνεται σε ένα νούμερο που εμφανίζεται στην ταυτότητα.

Καταλαβαίνω από την άλλη ότι το ποδόσφαιρο χρειάζεται και ανανέωση, θέλει ο κόσμος να βλέπει νέα πρόσωπα, βαριέται τα ίδια. Και όταν τα αποτελέσματα δεν είναι καλά, το εύκολο είναι να ασκείς κριτική για τα πάντα. Έχουμε ακούσει τα πάντα. Από την ηλικία μέχρι ότι είναι τουρίστες και δεν είναι αφοσιωμένοι στην ομάδα…

Ενοχλούν αυτές οι κριτικές;
Ενοχλούν όταν δεν υπάρχει λογική σ’ αυτές. Στην τελική αυτός που παίρνει αποφάσεις είναι αυτός που κάνει το σωστό ή κάνει λάθος. Στο ποδόσφαιρο όλος ο κόσμος ξέρει, όλος ο κόσμος έχει άποψη. Με πονάει όταν γίνεται κριτική χωρίς λογική. Δεν γίνεται τη μία βδομάδα να είναι άσπρο και την άλλη μαύρο. Εγώ μπορώ να καταλάβω τους οπαδούς που λένε μου αρέσει ή δεν μου αρέσει αυτός ο παίκτης, μου αρέσει ή δεν μου αρέσει το σύστημα του προπονητή. Είναι μέσα στο ποδόσφαιρο αυτό.

Αλλά όταν η κριτική ήταν ισοπεδωτική, ακόμη και από τον κόσμο της ΑΕΚ, ναι, αυτό με ενοχλούσε. Δεν φεύγω όμως για τις κριτικές. Αν ήταν γι’ αυτό, θα είχα φύγει από την πρώτη μέρα, όταν έπαιρνα τον Τόνιο, τον Κάντε… όταν μου έλεγαν ότι παίρνω παίκτες που δεν κάνουν για την ΑΕΚ. Είναι μία απόφαση που πήρα μετά από αρκετή σκέψη, μία απόφαση δύσκολη. Θεωρώ πως για διάφορους λόγους ήταν η σωστή απόφαση.

«Πήρα τα σωστή απόφαση»
Είναι μία απόφαση που λάβατε χωρίς να υπάρχει άλλη πρόταση, όπως καταλαβαίνουμε…
Πήρα την απόφαση χωρίς να έχω κάποια άλλη πρόταση. Ούτως ή άλλως είχα ακόμη συμβόλαιο με την ΑΕΚ, αν και με είχαν προσεγγίσει κάποιες ομάδες, δεν είχα όμως κάποια πρόταση και δεν ήταν αυτός ο λόγος που αποφάσισα να φύγω. Απόλαυσα αυτά τα τέσσερα χρόνια, αλλά μετά από αρκετή σκέψη πήρα αυτή τη δύσκολη απόφαση να αφήσω αυτό που χτίσαμε όλοι μαζί. Αλλά βλέποντας πώς εξελίχθηκε το φινάλε, με τον τελικό, τον τίτλο, ήταν το ιδανικό φινάλε. Εκεί πιστεύω πως ήρθε η επιβεβαίωση ότι πήρα τη σωστή απόφαση, καθώς μπόρεσα να αποχαιρετήσω την ΑΕΚ με τον καλύτερο τρόπο, απολαμβάνοντας τους καρπούς των προσπαθειών τόσων ετών.

Ήταν το αντίο που άξιζε ο Τσάβι Ρόκα;
Δεν το παίρνω προσωπικά, γιατί ήταν μία επιτυχία όλων, ξεκινώντας από τον πρόεδρο και τη διοίκηση και φτάνοντας σε τεχνική ηγεσία και παίκτες, αλλά και στον τελευταίο υπάλληλο της ομάδας, όπως και στον απλό φίλαθλο, από τον πιο μικρό μέχρι τον πιο μεγάλο ηλικιακά που περίμενε τόσα χρόνια για να πανηγυρίσει κάποιο τίτλο. Ο κόσμος δεν καταλαβαίνει πόσο δύσκολο να είναι να κατακτήσεις έναν τίτλο. Εμείς που υποφέραμε μέχρι να φτάσουμε εκεί μπορούμε να το εκτιμήσουμε και να το απολαύσουμε. Είναι κάτι ιστορικό και πολύ όμορφο. Όσοι είμαστε στο ποδόσφαιρο έχουμε το προνόμιο να δίνουμε χαρά στον κόσμο κι αυτό είναι ανεκτίμητο. Προχωρώ στο δρόμο και με σταματούν φίλαθλοι της ΑΕΚ για να με συγχαρούν και να με ευχαριστήσουν για τη χαρά που πήραν. Το να βλέπεις ανθρώπους ευτυχισμένους ή να κλαίνε από τη χαρά τους είναι κάτι που δεν αγοράζεται.

Πότε λάβατε αυτή την απόφαση;
Κάποιους μήνες πριν. Δεν είναι κάτι που συνέβη τώρα πρόσφατα. Το είπα έγκαιρα στη διοίκηση για να βρει αντικαταστάτη. Πάντα η ομάδα είναι πάνω από όλους. Ενημέρωσα τη διοίκηση, δεν το δημοσιοποιήσαμε αμέσως, η διοίκηση έψαξε τον αντικαταστάτη μου κι εγώ συνέχισα τη δουλειά μου μέχρι τέλους.

Ποια ήταν η αντίδραση της διοίκησης;
Η διοίκηση ήθελε να συνεχίσουμε μαζί, καθώς μαζί είχαμε ξεκινήσει αυτό το πρότζεκτ. Αν ήταν για τη διοίκηση, θα συνέχιζα, αλλά αντιλήφθηκαν πως ήταν μία προσωπική απόφαση και δεν μπορούσε να αλλάξει.  

Περιμένατε να μείνετε τόσα χρόνια στην ΑΕΚ;
Η αλήθεια είναι πως όχι. Ήταν τέσσερις ολόκληρες σεζόν που έζησα εδώ, είναι κάτι που θα κρατώ για πάντα, η μικρή μου κόρη γεννήθηκε εδώ, απολαύσαμε την παρουσία μας εδώ με την οικογένειά μου, είχαμε τη στήριξη πολλών ανθρώπων, αφήνουμε πολλούς φίλους. Αυτά τα τέσσερα χρόνια υπήρχαν και δύσκολες στιγμές, αλλά κυρίως ζήσαμε όμορφες στιγμές.

Φεύγετε γιατί ψάχνετε κάτι καλύτερο, ένα καλύτερο πρωτάθλημα;
Δεν φεύγω για να πάω σε κάτι καλύτερο. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που λένε ότι ψάχνουν κάτι καλύτερο. Είμαι ικανοποιημένος μ’ αυτό που έχω και εκτιμώ πάντα αυτό που έχω. Είμαι προσγειωμένος και εκτιμώ ό,τι έχω. Δεν μπορώ να πω αυτό είναι καλύτερο, αυτό είναι χειρότερο, θέλω κάτι καλύτερο. Αν υπάρξει κάποιο πρότζεκτ θα το αξιολογήσω όπως είχα κάνει και με την ΑΕΚ, αν είναι το κατάλληλο μέρος για μένα για να δουλέψω και για την οικογένειά μου για να ζήσει.

«Η ΑΕΚ άξιζε περισσότερα»
Άξιζε περισσότερα η ΑΕΚ αυτά τα χρόνια;
Αναμφίβολα, σίγουρα! Ίσως δεν είμαι ο κατάλληλος για να το απαντήσει, αλλά όποιον και να ρωτήσετε, όχι μόνο οπαδούς της ΑΕΚ, αλλά και άλλων ομάδων, το ίδιο θα πουν. Πιστεύω πως αξίζαμε πολλά περισσότερα. Στο ποδόσφαιρο δεν μπορούμε να μιλάμε για δικαιοσύνη και αδικία, αλλά μπορούμε να μιλάμε για τύχη και ατυχία. Στο ποδόσφαιρο η τύχη παίζει ρόλο και η ΑΕΚ σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν πολύ άτυχη. Στα προκριματικά της Ευρώπης, στα ημιτελικά του Κυπέλλου… Και δεν θέλω να αναφερθώ στα πρωταθλήματα, όπου δεν ήταν θέμα τύχης ή όχι, αλλά και θέμα άλλων παραγόντων.

Μπορούσε να κάνει παραπάνω η ΑΕΚ για να αποφύγει τέτοιες καταστάσεις στα πρωταθλήματα που έχασε;
Όχι, γιατί υπάρχουν καταστάσεις που δεν ελέγχεις. Στο ποδόσφαιρο υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν κι αυτό είναι δύσκολο να το αντιληφθεί κάποιος. Μερικές φορές, ακόμη κι αν δουλεύεις 24 ώρες τη μέρα, ακόμη κι αν είναι απόλυτα αφοσιωμένος σε κάτι, η επιτυχία δεν εξαρτάται μόνο από σένα, εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, από άλλες ομάδες, από τους διαιτητές, από την τύχη που λέγαμε πριν. Το σημαντικό είναι να μπορείς να ελέγχεις στο μέγιστο δυνατό βαθμό τους παράγοντες που μπορείς να ελέγξεις. Υπάρχουν και άλλα πράγματα για τα οποία δεν μπορείς να κάνεις κάτι και τα οποία δεν πρέπει να σε απασχολούν αφού δεν μπορείς να κάνεις κάτι.

Τα χαμένα πρωταθλήματα και οι ρεφ
Ο κόσμος της ΑΕΚ θεωρεί ότι χάθηκαν πρωταθλήματα λόγω των διαιτητών, αλλά από την άλλη σας επιρρίπτει την ευθύνη για το γεγονός ότι αυτά τα χρόνια δεν κατέκτησε κάποιο πρωτάθλημα η ομάδα. Δεν είναι οξύμωρο;
Δεν πιστεύω πως η ΑΕΚ έχασε τα πρωταθλήματα μόνο λόγω των διαιτητών. Είμαι ο πρώτος που κάνει αυτοκριτική. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι μέσα στη σεζόν όλες οι ομάδες έχουν σκαμπανεβάσματα. Είναι λογικό να χάνεις βαθμούς. Ο κόσμος μας κατηγορούσε ότι χάναμε βαθμούς με τους μικρούς. Προκαλώ τον οποιοδήποτε να μου βρει στα άλλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ή και σε όλο τον κόσμο, μία ομάδα που να μην χάνει βαθμούς από μικρή θεωρητικά ομάδα. Είναι αδύνατο να μην χάσεις βαθμούς και με τους μικρούς. Θα έχεις και μία κακή μέρα. Δεν γίνεται να κερδίζεις συνέχεια. Εγώ δεν θα μπω στη διαδικασία να πω αν χάναμε βαθμούς λόγω των διαιτησιών, αυτό που θα πω είναι πως η ομάδα πάντα έψαχνε το καλύτερο, έκανε και λάθη, είναι προφανές το είπα και πριν, αυτός που παίρνει αποφάσεις, κάνει και λάθη. Εγώ πιστεύω ότι συνολικά ότι οι περισσότερες αποφάσεις ήταν σωστές παρά λανθασμένες. Συνολικά, και ως ομάδα και ως τεχνικός διευθυντής και σε επίπεδο προπονητών και σε επίπεδο παικτών, πιστεύω πως ο απολογισμός είναι θετικός.

«Φέτος μείναμε πίσω, γιατί…»
Φέτος γιατί έμεινε πίσω η ΑΕΚ και δεν διεκδίκησε μέχρι τέλους το πρωτάθλημα; Ήταν χειρότερη η ΑΕΚ ή καλύτεροι οι αντίπαλοι;
Πιστεύω ότι ο Απόλλωνας ήταν πολύ καλός όλη τη χρονιά. Για εμάς υπήρχε ένα παιχνίδι-κλειδί, κόντρα στην ΑΠΟΕΛ στο ΓΣΠ. Κερδίζαμε, είχαμε τον έλεγχο. Εκείνη η ήττα στοίχισε πολύ ψυχολογικά στην ομάδα, επηρέασε την ψυχολογία όλης της ομάδας, όχι μόνο των παικτών. Συνέβησαν πράγματα που μας έκαναν ζημιά. Ήταν ένα καίριο χτύπημα για εμάς, όπως και αυτό στην αρχή της σεζόν, όταν δεν μπήκαμε στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Είναι χτυπήματα, από τα οποία δεν μπορείς να συνέλθεις εύκολα. Επαναπροσδιορίσαμε τους στόχους μας, αντιληφθήκαμε πως ρεαλιστικά ήταν απίθανο να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα και επικεντρωθήκαμε στην Ευρώπη –και το ότι είμαστε στην Ευρώπη για τέταρτη σερί σεζόν είναι επιτυχία- και στην κατάκτηση του Κυπέλλου. Όντως φέτος δεν παλέψαμε μέχρι τέλους για το πρωτάθλημα, αλλά επαναπροσδιορίσαμε τους στόχους μας και τους πετύχαμε.

«Είναι ανόητο να λένε ότι συμφωνήσαμε με τον ΑΠΟΕΛ!»
Έχετε ζήσει πολύ έντονα παιχνίδια κόντρα στον ΑΠΟΕΛ όλα αυτά τα χρόνια. Στα πλέι οφ, όμως, συζητήθηκαν πολύ τα παιχνίδια με τον ΑΠΟΕΛ για άλλους λόγους. Γνωρίζετε τι ειπώθηκε… Ένα σχόλιο;
Θέλω να πω κάτι απλό. Εμείς έχουμε την συνείδησή μας καθαρή, πολύ καθαρή. Αν μπορούμε να περηφανευόμαστε για κάτι είναι πως είμαστε μία ομάδα τίμια, ειλικρινής, καθαρή και πάντα κοιτάμε το δικό μας συμφέρον. Έτυχε λόγω των συνθηκών σε εκείνα τα παιχνίδια εμείς να επικεντρωνόμαστε στα ματς του Κυπέλλου, γιατί αυτό ήταν η προτεραιότητά μας, και ο ΑΠΟΕΛ στο ματς του πρωταθλήματος. Αλλά είναι ανόητο να λέγεται πως εμείς συμφωνήσαμε με τον ΑΠΟΕΛ, από τη στιγμή μάλιστα που στο 1-2 οι αλλαγές του προπονητή ήταν επιθετικές, με στόχο να κερδίσουμε το παιχνίδι. Και ήμασταν καλύτεροι, αλλά από ένα λάθος ήρθε το 1-3. Όποιος δει το παιχνίδι όμως, θα δει ότι ήμασταν καλύτεροι, και δεν πρέπει να ξεχνάμε και ότι το πρώτο γκολ του ΑΠΟΕΛ προήλθε από διαιτητικό λάθος.

Εμείς ήμασταν ανταγωνιστικοί και σε εκείνο το παιχνίδι και δεν παίζαμε με παίκτες που δεν ήταν βασικοί. Αναλύοντας την 11άδα φαίνεται ότι έπαιζαν και παίκτες που σε πρόσφατα παιχνίδια ήταν βασικοί. Καταλαβαίνω ότι ο κόσμος θέλει να σχολιάζει, υπάρχουν και κάποιοι που ίσως ψάχνουν αλλού υπεύθυνους αντί να βλέπουν τα δικά τους λάθη. Υπάρχουν πράγματα, επαναλαμβάνω, που δεν εξαρτώνται από σένα και υπάρχουν και αυτά που εξαρτώνται από σένα και εκεί η ΑΕΚ λειτούργησε και λειτουργεί σοβαρά, τίμια και δίκαια.

Η καλύτερη και η χειρότερη στιγμή
Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή αυτά τα 4 χρόνια;
Πιστεύω η πιο δύσκολη για μένα ήταν ο φετινός αποκλεισμός στην Ευρώπη από την Βικτόρια Πλζεν. Αυτά τα νοκ άουτ ματς δέκα φορές να τα δώσουμε, τις εννιά φορές θα περάσουμε. Θυμάμαι όχι μόνο το πρώτο ματς που έπρεπε να είχαμε καθαρίσει την πρόκριση, αλλά και τη ρεβάνς. Έχω ακόμη την εικόνα των παικτών της Βικτόρια Πλζεν στο τέλος του αγώνα πεσμένους στον αγωνιστικό χώρο να αντιμετωπίζουν ως θαύμα στην πρόκρισή τους. Για μένα αυτό ήταν η πιο δύσκολη στιγμή αγωνιστικά.

Και η καλύτερη στιγμή; Το Κύπελλο;
Ναι, αναμφίβολα. Και ήταν και ο τρόπος. Κάναμε ένα πρώτο ημίχρονο κακό, η αίσθηση ήταν ότι πολύ δύσκολα μπορούσαμε να κερδίσουμε αυτό το παιχνίδι, αλλά στο δεύτερο ημίχρονο σε δύο λεπτά γυρίσαμε το ματς, οι εναλλαγές των συναισθημάτων, η απόκρουση του Χουάν Πάμπλο στο τέλος, ήταν κάτι εκπληκτικό.

 

Τι άλλες αναμνήσεις θα κουβαλάτε;
Υπάρχουν πολλές ωραίες αναμνήσεις. Τα ευρωπαϊκά παιχνίδια είναι πάντα διαφορετικά, έχουν άλλο αέρα. Εμείς είχαμε και την τύχη να παίξουμε και με καλές ομάδες, σε όμορφα γήπεδα. Κρατάω αυτά τα παιχνίδια. Ακόμη κι αυτά με την Μπορντό που ήμασταν ανταγωνιστικοί. Αισθάνεσαι περήφανος όταν βλέπεις την ομάδα σου να κοντράρεται με ομάδες με πολλαπλάσια μπάτζετ. Υπήρχαν και άσχημες στιγμές. Για παράδειγμα, όταν πρέπει να πεις σε έναν παίκτη με τον οποίο έχεις καλή σχέση πως πρέπει να φύγει. Ή σε περιπτώσεις σοβαρών τραυματισμών, όπως συνέβη με τον Τομάς ή τον Μίνιο.

Η απάντηση στην κριτική για τις ανανεώσεις
Ήταν μία από τις κριτικές ότι δεν διώχνατε εύκολα παίκτες για συναισθηματικούς λόγους…
Αν δείτε ποιοι έχουν φύγει θα δείτε ότι δεν υπήρχε κανένα συναίσθημα είτε ο παίκτης ήταν Ισπανός, όπως έλεγαν, είτε οτιδήποτε. Έχω τη συνείδησή μου καθαρή. Υπήρχαν και άλλοι που απορούσαν που άφηνα κάποιους παίκτες να φύγουν. Ο καθένας πάντα λέει τα δικά του, δεν με απασχολούσε αυτό. Ποτέ δεν πήρα αποφάσεις με βάση το συναίσθημα, γιατί δεν θα ήμουν επαγγελματίας, δεν θα έκανα αυτή τη δουλειά.

Στην τελική γι’ αυτούς που έλεγαν πως είχα μία ιδιαίτερη σχέση ήταν ο Καταλά, ο Μουρίγιο… Τον Καταλά τον βλέπετε ακόμη πώς παίζει. Και ο Μουρίγιο… Υπάρχει κόσμος που δεν έχει καταλάβει ακόμη ότι ο Μουρίγιο είναι ο καλύτερος κεντρικός αμυντικός που έχει παίξει στην Κύπρο. Για την ΑΕΚ όταν έπαιζε ο Μουρίγιο ήταν διαφορετικά. Αντιλαμβανόμασταν ότι όσο μεγάλωνε θα είχε περισσότερους τραυματισμούς. Δεν είναι τυχαίο όμως πως με όλους τους προπονητές ήταν βασικός, όποτε ήταν διαθέσιμος, και πάντα έκανε τη διαφορά. Ήξερα πως υπήρχαν δύο επιλογές. Είτε να μην του ανανεώσουμε το συμβόλαιο είτε να τον κρατήσουμε και να παίξει 20-25 παιχνίδια το χρόνο, αλλά παιχνίδια σημαντικά, όπως ήταν ο τελικός του Κυπέλλου. Ο κόσμος κρίνει και λέει πως είναι μεγάλος.

Και για τον Χουάν Πάμπλο λεγόταν πως είναι μεγάλος, αλλά στον τελικό έκανε την επέμβαση στο τέλος που μας έδωσε το Κύπελλο. Ο κόσμος δεν γνωρίζει πώς προπονούνται αυτοί οι παίκτες, πώς ζουν το ποδόσφαιρο, το πάθος τους και κυρίως την απόδοσή τους. Εγώ πάντα λάμβανα αποφάσεις με γνώμονα αν μπορούν να προσφέρουν. Αν δεν μπορούσαν να προσφέρουν, δεν κοιτούσα το συναίσθημα, όταν έπρεπε πω σε κάποιους παίκτες ότι πρέπει να φύγουν, είτε ήταν Ισπανοί, όπως έλεγαν ότι είχα ιδιαίτερη σχέση, είτε είχαν οικογένεια, όπως επίσης έλεγαν ότι κάνω.

«Ο Ιμανόλ με δικαίωσε»
Αν γυρνούσατε το χρόνο πίσω, υπάρχει κάποια απόφαση που θα αλλάζατε;
Καμία! Στην τελική αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Παίρνεις αποφάσεις, σωστές, λανθασμένες. Όλες οι αποφάσεις έχουν επιπτώσεις, θετικές, αρνητικές. Δεν μπορώ τώρα να γυρίσω πίσω και να αλλάξω κάποια απόφασή μου. Υπάρχει βέβαια κάτι που θα άλλαζα, αλλά δεν θα ήθελα να το πω, γιατί δεν αξίζει τον κόπο.

Και μία απόφαση με ρίσκο που πήρατε και που θα παίρνατε και πάλι την ίδια;
Να υπερασπιστώ τον Ιμανόλ Ιντιάκεθ μέχρι θανάτου όπως έκανα. Δέχτηκα κριτική γι’ αυτό και ο προπονητής επικρίθηκε άδικα ακόμη και από τότε που ήρθε. Δεν ξέρω γιατί του ασκούσε κριτική ο κόσμος, δεν μπόρεσε ίσως ο κόσμος να εκτιμήσει την προπονητική του αξία και να καταλάβει τι προπονητή είχαμε αυτά τα δύο χρόνια. Ο Ιμανόλ Ιντιάκεθ δεν είναι απλά ο καλύτερος προπονητής, με τον οποίο έχω συνεργαστεί, αλλά και ο καλύτερος άνθρωπος, ο πιο «φυσιολογικός» άνθρωπος κι αυτό είναι πολύ δύσκολο στο ποδόσφαιρο.

Είναι ο καλύτερος προπονητής που είχα όσο είμαι στο ποδόσφαιρο, και ως παίκτης και ως τεχνικός διευθυντής. Αλλά καταλαβαίνω ότι είναι μία θέση όπου εκτίθεσαι, όλος ο κόσμος πιστεύει πως ξέρει ποιο είναι το καλύτερο σύστημα και η καλύτερη ενδεκάδα. Πιστεύω ότι δεν εκτιμήθηκε όσο άξιζε. Θεωρώ ότι τώρα καταλαβαίνουν οι περισσότεροι τι προπονητή είχε η ΑΕΚ. Αυτή είναι μία απόφαση που θα έπαιρνα ξανά, να τον υπερασπιστώ, γιατί στο τέλος με δικαίωσε και απέδειξε πως άξιζε να το κάνω.

«Μετάνιωσα για τον Κρίστιανσεν»
Μετανιώσατε για κάτι όλα αυτά τα χρόνια;
Μετάνιωσα που υπερασπίστηκα τον Τόμας Κρίστιανσεν, γιατί δεν πίστευα ότι είχε υπογράψει στον ΑΠΟΕΛ, ενώ το είχε κάνει. Αυτό με απογοήτευσε όχι μόνο σε επαγγελματικό επίπεδο, αλλά και σε προσωπικό. Εγώ επέμενα μέχρι τέλους πως δεν πίστευα ότι το είχε κάνει, αλλά το είχε κάνει. Μαθαίνεις όμως έτσι και καταλαβαίνεις ότι δεν έχει όλος ο κόσμος τις ίδιες αρχές ή αξίες.

Εσείς θα πηγαίνατε σε άλλη κυπριακή ομάδα; Σίγουρα θα έχουν υπάρξει κρούσεις…
Ειλικρινά είναι δύσκολο. Ήταν 4 χρόνια πολύ έντονα στην ΑΕΚ. Η ΑΕΚ θα συνεχίσει να είναι μία πολύ ιδιαίτερη ομάδα. Είμαστε λίγα άτομα όσοι εργαζόμαστε στην ομάδα, αλλά υπάρχει ένα κλίμα διαφορετικό, οπότε το βλέπω δύσκολο. Αν και είμαστε επαγγελματίες, είναι δύσκολο. Ωστόσο επειδή είναι ποδόσφαιρο και ποτέ δεν ξέρεις, δεν θα ήθελα να πω κάτι περισσότερο. Πάντως το έχω ξεκάθαρο μέσα μου σε ποιες ομάδες θα πήγαινα και σε ποιες όχι.

Και το μέλλον σας πού βρίσκεται;
Δεν το γνωρίζω. Υπήρχαν κάποιες επαφές και με ελληνικές ομάδες, υπάρχει και μία σημαντική επιλογή στην Ισπανία, είναι μία υποψήφια, δεν ξέρω αν θα είναι αυτή η επόμενη ομάδα μου, αλλά δεν αγχώνομαι. Θέλω να εκμεταλλευτώ το χρόνο για να ξεκουραστώ, να απολαύσω το χρόνο με την οικογένειά μου και θα δω αν θα προκύψει κάτι ενδιαφέρον. Κι αν δεν προκύψει θα φροντίσω για την περαιτέρω βελτίωση και ενημέρωση στον τομέα μου. Έχω στο μυαλό μου και κάποια δικά μου πλάνα, θα δείξει.

Θα παίρνατε κάποιο Κύπριο παίκτη στην επόμενη ομάδα σας στο εξωτερικό;
Υπάρχουν καλοί Κύπριοι παίκτες, όπως ο Πιέρος ή ο Λαΐφης. Εξαρτάται όμως και σε ποια ομάδα θα είμαι, σε ποια χώρα…

Οι καλύτερες μεταγραφές
Ποια θεωρείτε πως ήταν η καλύτερη μεταγραφή σας;
Για μένα είναι πολύ δύσκολο να πω. Λένε πολλοί για τον Φλοριάν και η αλήθεια είναι πως έχει κάνει τρομερή σεζόν, ενώ και πέρυσι ήταν καλός. Και για τον Φλοριάν δέχτηκα κριτική, ότι έφερα παίκτη από μία μέτρια ομάδα του Βελγίου. Και για τον Γιάννου δέχτηκα κριτική, γιατί δεν ήταν έτοιμος όταν ήρθε. Το πρόβλημα είναι πως εγώ κοιτάζω την ομάδα, όχι εμένα.

Εμένα και τον προπονητή μας σκότωσαν όταν δεν βάζαμε τον Αντρέ Άλβες τον Ιανουάριο. Ο λόγος ήταν πως εμείς του είπαμε πως με αγωνιστικά κριτήρια δεν τον υπολογίζαμε. Έτσι βοηθούσαμε την ομάδα να εξοικονομήσει κάποια χρήματα, όπως και έγινε στο τέλος, με την αποχώρησή του. Για εμάς το πιο εύκολο θα ήταν να φτάσουμε στην τελευταία μέρα των μεταγραφών και να του πούμε «δεν σε θέλουμε, φύγε». Θα έμενε και θα πληρωνόταν χωρίς να παίζει όπως συνέβη με άλλους παίκτες. Γιατί οι παίκτες δεν θέλουν να φύγουν από την ΑΕΚ, γιατί είναι σοβαρή ομάδα, πληρώνει, συμπεριφέρεται σωστά στους ποδοσφαιριστές. Αν πεις στον Αντρέ Άλβες την τελευταία μέρα των μεταγραφών να φύγει, δεν πρόκειται να φύγει. Εμείς πήραμε το ρίσκο αυτό.

Με τον Φλοριάν είχαμε συμφωνήσει μία εβδομάδα πριν ανακοινωθεί, αλλά η μεταγραφή του εξαρτιόταν και από την ομάδα του και έπρεπε να περιμένουμε. Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορείς να ελέγξεις. Ο κόσμος θέλει τους παίκτες την 1η Ιανουαρίου ή στην αρχή των μεταγραφών. Με έχουν ρωτήσει πολλές φορές, γιατί δεν φέρνεις παίκτες στην αρχή του καλοκαιριού να βοηθήσουν και στην Ευρώπη;

Ας πάνε να ρωτήσουν τους παίκτες τον Ιούνιο και τον Ιούλιο αν θέλουν να έρθουν στην Κύπρο. Εγώ αγαπώ την Κύπρο και καταλαβαίνω τη νοοτροπία, αλλά πρέπει να αντιλαμβανόμαστε πού είμαστε. Οι νεαροί παίκτες δεν έχουν ως πρώτη επιλογή την Κύπρο. Οι νεαροί παίκτες, αν είναι καλοί, δεν θέλουν να έρθουν, ακόμη κι αν τους πληρώσεις καλά, γιατί δεν είναι προτεραιότητά τους. Ακόμη και μεγαλύτεροι παίκτες θέλουν ένα καλό συμβόλαιο για να έρθουν. Αυτό ο κόσμος δεν το καταλαβαίνει.

 

Γιατί δεν φέρνεις άλλο Φλοριάν, με ρωτάνε. Λες και είναι εύκολο να φέρεις τον Φλοριάν. Ο Απόστολος Γιάννου είχε προτάσεις και από άλλες ομάδες. Είναι διεθνής με την Αυστραλία, ήταν στην προεπιλογή για το Μουντιάλ. Είναι θαύμα που ήρθε στην ΑΕΚ. Υπάρχει ένας πολύ σημαντικός προπονητής εδώ στην Κύπρο που τον ρώτησε γιατί ήρθε στην ΑΕΚ! Αυτό δείχνει και τη σημασία αυτής της μεταγραφής. Ήρθε αφού του εξήγησα το πλάνο και πείστηκε από αυτό και αφού ρώτησε και άλλους παίκτες για την ΑΕΚ. Είναι θαύμα της ΑΕΚ που ήρθε, όχι του Τσάβι Ρόκα, γιατί η ΑΕΚ είναι μία σοβαρή ομάδα, που πληρώνει κανονικά, που η διοίκηση αφήνει τον καθένα να κάνει τη δουλειά του, γιατί το ρωτάνε και αυτό οι παίκτες, που δεν υπάρχουν παρεμβάσεις, που ο προπονητής είναι καλός, που οι προπονήσεις είναι καλές, που υπάρχουν κάποιες εγκαταστάσεις.

Ο κόσμος δεν το αξιολογεί αυτό σωστά. Ο κόσμος νομίζει ότι θα βγεις στο μεταγραφικό παζάρι και θα πείσεις τον Μέσι να έρθει στην Κύπρο. Πίσω από κάθε μεταγραφή κρύβονται πολλές συζητήσεις, όχι μόνο με τους παίκτες, αλλά και με τις γυναίκες τους. Εγώ μπορεί να έχω μιλήσει σε κάποιες περιπτώσεις περισσότερο με τις γυναίκες των παικτών παρά με τους ίδιους τους παίκτες. Έχω κάνει συζητήσεις πάνω από μία ώρα με συζύγους παικτών εξηγώντας τους πού είναι η Κύπρος, ότι είναι μία ασφαλής χώρα, ότι υπάρχει καλό σύστημα υγείας για τα παιδιά τους, αφού κι εγώ έχω παιδιά. Ακόμη και η γυναίκα μου που είναι νοσοκόμα έχει χρειαστεί να μιλήσει με συζύγους παικτών για να τις πείσει γι’ αυτό. Αφού έρχονται βέβαια, μετά μας ευχαριστούν γιατί όσα τους είπαμε ισχύουν.

Ο Νάτσο Κάσες δεν είναι ως όνομα η μεγαλύτερη μεταγραφή;
Ως όνομα, μάλλον ναι, γιατί ήρθε από την Πριμέρα Ντιβιζιόν. Αλλά είναι σαν να ρωτάς ποια κόρη μου αγαπώ περισσότερο, τη μικρότερη ή τη μεγαλύτερη, δεν μπορώ να πω εγώ ποια ήταν η καλύτερη μεταγραφή.

Έπρεπε όντως να περιμένουμε περισσότερα από τον Κάσες;
Αυτό δείχνει το υψηλό επίπεδο που έδειξαν άλλοι παίκτες. Ο Νάτσο -και το παραδέχτηκε- δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί σε όλα. Στη χώρα, στην ομάδα, στις προπονήσεις, στη ζέστη. Και την ίδια στιγμή υπήρχε ένας τύπος, ο Χόρχε Λαρένα, που δεν τον βρίσκω καθόλου κακό όποια ηλικία κι αν έχει, κι ας έλεγαν κάποιοι εδώ κα καιρό πως έπρεπε να σταματήσει.

Μετά με ρωτούσαν γιατί έφερα τον Κάσες. Ο κόσμος δεν καταλαβαίνει πως όσο καλύτερους παίκτες έχει στο ρόστερ, τότε αυτός που είναι βασικός δεν θα ρίξει το επίπεδό του, γιατί θα χάσει τη θέση του. Και στο τέλος ο Νάτσο ήταν χρήσιμος. Τον Ιανουάριο κάποιοι έλεγαν ότι έπρεπε να πάρουμε 3-4 παίκτες. Και ποιοι να φύγουν; Να φύγει ο Κάσες που δεν παίζει. Είδατε τον Κάσες στο δεύτερο μισό της σεζόν. Αν δεν είναι βασικός ένας παίκτης που ήρθε με μεταγραφή θεωρείται αποτυχημένη μεταγραφή, αλλά ο στόχος των μεταγραφών δεν είναι μόνο αυτός, είναι και να βελτιώσουν αυτούς που είναι ήδη στην ομάδα. Δεν μπορείς να διώξεις παίκτες που βελτιώνουν άλλους παίκτες που παίζουν στην ίδια θέση.

Οι χειρότερες μεταγραφές; Δύσκολο βέβαια να πείτε ονόματα…
Χειρότερες μεταγραφές με βάση την απόδοσή τους εύκολα μπορείς να βρεις, αλλά όταν αποκτάς έναν παίκτη τον αποκτάς με την καλύτερη πρόθεση προκειμένου να βοηθήσει. Το ποδόσφαιρο δεν είναι μαθηματικά. Μιλάμε για ανθρώπους που έρχονται σε ένα νέο περιβάλλον με τις οικογένειές τους, άλλοι προσαρμόζονται, άλλοι όχι.

Μουρίγιο και Ιραόλα
Αντικαταστάτης σας ο Άντερ Μουρίγιο. Το γνωρίζατε;
Το γνώριζα ασφαλώς.

Ποια η εκτίμησή σας για τον Μουρίγιο;
Ο Άντερ πιστεύω πως είναι αρκετά έξυπνος, γνωρίζει το κυπριακό πρωτάθλημα, γνωρίζει την ομάδα. Δεν έχει εμπειρία, πάντα όμως υπάρχει ένα αλλά. Κάποιος άλλος μπορεί να ήταν πιο έμπειρος, αλλά να μην γνώριζε την κυπριακή πραγματικότητα. Ο Άντερ τη γνωρίζει. Εγώ του εύχομαι τα καλύτερα και γνωρίζει πως είμαι εκεί σε ό,τι χρειαστεί.

Ζητάει τις συμβουλές σας;
Συμβουλές; Μιλάμε και γνωρίζει και αυτός και η ΑΕΚ πως ό,τι χρειαστούν, αν μπορώ να βοηθήσω, θα είμαι εκεί.

Ρωτάει τη γνώμη σας σ’ αυτές τις πρώτες αποφάσεις που παίρνει;
Όχι, δεν είναι θέμα γνώμης. Έχει την εξυπνάδα και την ελευθερία να πάρει τις αποφάσεις που πρέπει. Εμείς μιλάμε γενικά. Ο Άντερ είναι ικανός να πάρει αποφάσεις μόνος του.

Την απόφαση για τον Ιραόλα στη θέση του προπονητή πώς την κρίνετε;
Δεν μπορώ να το κρίνω εγώ αυτό. Ο Άντερ τον γνωρίζει ως άνθρωπο και ως προπονητή και αν ο Άντερ είναι πεπεισμένος γι’ αυτόν, σίγουρα θα συνεισφέρει θετικά πράγματα στην ομάδα. Στο τέλος ο χρόνος και τα αποτελέσματα θα κρίνουν. Ευτυχώς ή δυστυχώς τα αποτελέσματα τα κρίνουν όλα πάντα.

Το απωθημένο με τον κόσμο
Σας έμεινε κάποιο απωθημένο;
Ένα απωθημένο με τον κόσμο. Στην ΑΕΚ έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε για να φέρουμε περισσότερο κόσμο στο γήπεδο. Και τώρα που η ομάδα πάει καλά, που παίζει συνέχεια στην Ευρώπη, που κατακτά τίτλους, ο κόσμος εξακολουθεί να μην έρχεται στο γήπεδο. Από την άλλη είναι γεγονός πως βλέπεις περισσότερα παιδιά να γίνονται ΑΕΚ. Όμως θα ήθελα περισσότερο κόσμο στο γήπεδο. Όχι για μένα, αλλά για τους παίκτες. Βγαίνουν μισή ώρα πριν το ματς για ζέσταμα και δεν υπάρχουν πολλοί φίλαθλοι στο γήπεδο να τους χειροκροτήσουν και να τους εμψυχώσουν. Είναι πολύ άσχημο συναίσθημα αυτό για τον παίκτη.

Θα ήθελα να καταλάβει ο κόσμος πόσο σημαντική είναι η στήριξή του για την ομάδα. Να είναι δίπλα της και στις δύσκολες στιγμές, όχι στις καλές που είναι όλοι εκεί. Αυτό κάνει μία ομάδα μεγάλη. Δεν μπορεί ο κόσμος μόνο να απαιτεί, πρέπει να είναι εκεί και να στηρίζει επίσης. Ο κόσμος θεωρεί ότι από τη στιγμή που πληρώνει εισιτήριο, κερδίζει το δικαίωμα να απαιτεί μόνο. Θα ήταν φανταστικό όμως να μπορούσαν να αντιληφθούν οι φίλαθλοι πόσο θα βοηθούσαν την ΑΕΚ, αν την στήριζαν περισσότερο. Αυτό χρειάζεται η ΑΕΚ. Να έχει τον κόσμο δίπλα της. Να της δίνει δύναμη και ο κόσμος σε μία δύσκολη στιγμή για να σηκωθεί.

 

Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πως όσα πετυχαίνει η ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια πρέπει να τα απολαύσει. Πρέπει να έχει απαιτήσεις, πρέπει να πιέζει, αλλά πρέπει και να χαίρεται με όσα πετυχαίνει η ομάδα. Γιατί είναι κάτι που με τα μέσα που έχει η ομάδα ό,τι πετυχαίνει αυτά τα χρόνια είναι επιτυχία. Δεν είναι αποτυχία για την ΑΕΚ να μην κατακτήσει το πρωτάθλημα. Το να είσαι εκεί και να παλεύεις κάθε χρόνο για τίτλους, το να είσαι κάθε χρόνο στην Ευρώπη πρέπει να εκτιμάται.

Πρέπει οι φίλαθλοι να αφήνουν την ομάδα να εξελίσσεται. Να μην την «καταστρέφουν» με τις απαιτήσεις τους. Να μην καταστρέφουν ό,τι καλό κάνει η ομάδα. Γιατί είναι πολύ εύκολο να το καταστρέψεις. Να απολαμβάνει την κάθε στιγμή και να μη βλέπει ως βάσανο ότι δεν πήρε το πρωτάθλημα. Όλοι θέλουν να κατακτούν πρωταθλήματα. Στην Ισπανία η Βιγιαρεάλ πρέπει να πάρει το πρωτάθλημα και αν δεν το πάρει απέναντι στην Μπάρσα και την Ρεάλ είναι αποτυχημένη; Όχι, κάθε φορά που βγαίνει στην Ευρώπη το πανηγυρίζει, γιατί είναι επιτυχία. Και έτσι πρέπει, γιατί είναι επιτυχία να παίζεις στην Ευρώπη.

Δεν σημαίνει πως δεν είσαι φιλόδοξος διαφορετικά. Όταν μιλάς για το πρωτάθλημα, ο κόσμος κρατάει αυτό που θέλει. Θεωρεί ότι η ΑΕΚ πρέπει να πάρει το πρωτάθλημα. Όχι, η ΑΕΚ θέλει να πάρει το πρωτάθλημα, έχει διαφορά το θέλει από το πρέπει. Λένε, είπες πως πρέπει να πάρεις το πρωτάθλημα, δεν το πήρες, απέτυχες. Δεν είναι έτσι. Θα παλέψεις γιατί θες να πάρεις το πρωτάθλημα, επειδή είσαι φιλόδοξος. Μετά το θέμα είναι αν μπορείς να πάρεις το πρωτάθλημα.

Κι αν δεν το πάρεις, η χρονιά μπορεί και πάλι να είναι επιτυχημένη, γιατί βγήκες στην Ευρώπη ξανά και πήρες το Κύπελλο. Αν κατακτήσεις το πρωτάθλημα, ακόμη καλύτερα. Αλλά δεν είναι αποτυχία αν δεν το κερδίζεις. Γιατί φτάνεις στο σημείο να χάσεις δύο σερί παιχνίδια στο πρωτάθλημα, που μπορεί να συμβεί, και νομίζεις ότι ήρθε το τέλος του κόσμου, θες να φύγει ο προπονητής, ο τεχνικός διευθυντής, ο πρόεδρος να κάνει πράγματα που δεν πρέπει…

Εγώ δεν λέω πως πρέπει να έρθει ο κόσμος και να πει τι καλά που τα κατάφερες Τσάβι, Άντρο, Ιμανόλ. Όχι, αλλά είναι κρίμα ο κόσμος να μην απολαμβάνει τις στιγμές που ζει. Να σκεφτούν κάποιοι πού ήταν η ΑΕΚ πριν από λίγα χρόνια και πού είναι τώρα. Ποιος είναι ο ρεαλιστικός μας στόχος; Τι πιθανότητες έχουμε για κάτι περισσότερο; Αντί να απολαμβάνει κάποιες στιγμές ο κόσμος, υποφέρει με μία ισοπαλία ή μία ήττα. Είναι θέμα οπτικής.

Δεν σημαίνει πως δεν θες να κατακτήσεις το πρωτάθλημα. Θέλεις. Στην αρχή μας έλεγαν πως ήμασταν λούζερ, επειδή δεν λέγαμε πως πάμε για το πρωτάθλημα. Εμείς προσέχαμε τι λεξιλόγιο χρησιμοποιούσαμε για να μην γίνει ό,τι έγινε στο τέλος. Το σχολιάζουμε και στην ομάδα, κάναμε κάτι που περνά στην ιστορία και κάποιοι δεν το πανηγυρίζουν τόσο, επειδή δεν πήραμε το πρωτάθλημα. Μακάρι κάθε χρόνο η ομάδα να κατακτά έναν τίτλο και να παίζει στην Ευρώπη. Θα το ήθελαν πολλές ομάδες αυτό.

Είναι μία εξαιρετική σεζόν, κι όμως κάποιοι θεωρούν πως με την κατάκτηση του Κυπέλλου και την έξοδο στην Ευρώπη, απλά σώσαμε τη χρονιά. Ότι τελικά δεν ήταν αποτυχημένη η σεζόν, γιατί δεν πήραν το πρωτάθλημα, αλλά τουλάχιστον πήραν το Κύπελλο και βγήκαν στην Ευρώπη. Δεν μπορείς βέβαια να πείσεις τον κόσμο, δεν σκεφτόμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο.

Μετά από χρόνια αυτή την περίοδο δεν πρέπει να χτυπά συνέχεια το κινητό. Θα το εκτιμά ιδιαίτερα η γυναίκα σας αυτό…
Όχι τόσο και το εκτιμά πολύ η γυναίκα μου. Αλλά εγώ περισσότερο (σ.σ.: γέλια). Είναι πολλά χρόνια που δεν είχα αυτή την ηρεμία κυρίως πνευματική, γιατί πάντα σκεφτόμουν κάτι, την επόμενη κίνηση. Αυτές τις μέρες πήγαμε λίγες μέρες στο Ισραήλ και αποσυνδέθηκα από τα πάντα. Θα ήθελα να πω πως είμαι πολύ ευγνώμων στην ΑΕΚ όχι μόνο σε επαγγελματικό επίπεδο, αλλά και προσωπικό, γιατί μας έκαναν να αισθανθούμε καλά με την οικογένειά μου. Όταν πας στο εξωτερικό με την οικογένειά σου, αυτό το εκτιμάς ακόμη περισσότερο. Με τον Άντρο, με τον Εύμεο είχαμε ξεχωριστή χημεία από την αρχή. Κάναμε όλοι όσοι εργαστήκαμε στην ΑΕΚ μία ομάδα με τρομερή χημεία.

 Συνέντευξη στο balla και την Ειρήνη Σπυροπούλου
734