Ρόκα: «Έκλαψα πολλές φορές για την ΑΕΚ» (αποκαλυπτική συνέντευξη)

Ρόκα: «Έκλαψα πολλές φορές για την ΑΕΚ» (αποκαλυπτική συνέντευξη) Ρόκα: «Έκλαψα πολλές φορές για την ΑΕΚ» (αποκαλυπτική συνέντευξη)

Μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο Τσάβι Ρόκα στην SportDay, όπου σήμερα δημοσιεύθηκε το πρώτο της μέρος. Αύριο θα δημοσιευθεί και το δεύτερο μέρος.


Αυτούσια η συνέντευξη:


Το ραντεβού δόθηκε στις 17:00. Η συνέντευξη ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19:30. Θα μπορούσε να τραβήξει και περισσότερο. Εμπειρίες τεσσάρων χρόνων, δύσκολα καλύπτονται τόσο εύκολα και… γρήγορα. Δεν έχει δώσει εξάλλου και πολλές συνεντεύξεις κατά την παρουσία του στην ΑΕΚ ο Τσάβι Ρόκα. Μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού.

Αρχίσαμε την κουβέντα με τα… off the record. Μια πρώτη κουβέντα, τα… γνωστά. Δίχως να το καταλάβω, πριν καν αρχίσει η συνέντευξη, πέρασε το δεκάλεπτο. Ξανά από την αρχή το μαγνητοφωνάκι (το… παραδοσιακό δεν αλλάζεται με τίποτα!). Δυο φορές το γύρισα πίσω. Εν πάση περιπτώσει, μην σας κουράζω άλλο, ο Τσάβι έβγαλε πολλά πράγματα από τη ψυχή του. Είπε, σε κάποιες περιπτώσεις, όσα δεν είπε εδώ και μια τετραετία.

Κάποια άλλα, από σεβασμό, θέλησε να τα κρατήσει για τον εαυτό του. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι δεν χωράνε όλα σε ένα δισέλιδο. Οπόταν, τα… μισά σήμερα και τα υπόλοιπα, αύριο!

– Τσάβι, ποια είναι τα συναισθήματά σου, λίγο καιρό μετά την κατάκτηση του κυπέλλου και αφού έχεις πλέον αποχωρήσεις από την ΑΕΚ;
«Έχω πολλά πράγματα στο μυαλό μου. Τις μέρες που προηγήθηκαν του τελικού, τον τελικό, του τι ακολούθησε… Περπατάω στους δρόμους της Λάρνακας και κάποιοι μου λένε ευχαριστώ. Για το κύπελλο, για όλα. Ήταν κάτι το φοβερό. Η λέξη που έρχεται στο μυαλό μου είναι η ευτυχία».

– Δεν έκανες δεύτερες σκέψεις; Να σου πέρασε από το μυαλό ότι μήπως κάνεις λάθος;
«Όχι, καθόλου. Ακριβώς το αντίθετο. Κερδίζοντας το κύπελλο ήταν ο καλύτερος τρόπος να αποχωρήσω. Αυτό ακριβώς που ονειρευόμουν».

– Τελικά, γιατί φεύγεις;
«Είναι πολλοί οι λόγοι. Κάποιους μπορώ να στους εξηγήσω, κάποιους άλλους όχι. Γενικώς όμως, όταν σκέφτομαι τα πάντα, πιστεύω ότι φεύγω τη σωστή στιγμή. Αυτό αισθανόμουν ότι έπρεπε να κάνω. Στη ζωή μου, στη δουλειά μου, ακολουθώ πολλές φορές το ένστικτό μου. Κάποιες φορές δεν ξέρεις γιατί, αλλά αυτό ένιωσα ότι έπρεπε να κάνω. Δεν το μετάνιωσα καθόλου. Πιστεύω ότι είχε έρθει η στιγμή να φύγω».

– Ισχύει ότι πάρθηκε η απόφαση να αποχωρήσετε με τον Ιδιάκεθ τον Φεβρουάριο;
«Ναι, είναι αλήθεια».

– Άρα ήταν απόφαση από όλες τις πλευρές…
«Εκείνη τη στιγμή, ναι. Μετά μιλήσαμε ξανά με την ομάδα, τους είπα ότι είχα αποφασίσει οριστικά να φύγω. Είναι αλήθεια ότι τότε συναντηθήκαμε και αποφασίσαμε να αλλάξουμε τους στόχους, να κυνηγήσουμε την Ευρώπη και να κατακτήσουμε το κύπελλο και το πετύχαμε».

– Τι κρατάς τώρα που αποχωρείς από την ΑΕΚ;
«Πολλά πράγματα. Βελτιώθηκα ως επαγγελματίας, ως άνθρωπος. Κρατάω τις καλές στιγμές. Είχαμε και δύσκολες, αλλά κρατάω μόνο τα θετικά. Το σίγουρο είναι πως έμαθα πως να χειρίζομαι κάποιες καταστάσεις».

«ΕΝΑ ΘΑΥΜΑ»

– Πού θεωρείς ότι πέτυχες και πού απέτυχες;
«Δεν είμαι ο κατάλληλος να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Σε αυτό που πέτυχα ήταν στη χημεία που είχαμε στο κλαμπ. Το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα, όλοι δουλεύαμε ως ομάδα. Είχαμε ομαδικό πνεύμα. Αρχίζοντας από τον πρόεδρο μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο, ήμασταν διαφορετικοί. Προσπαθούσαμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον. Να βρίσκουμε τις λύσεις στα προβλήματα. Αυτό ήταν η επιτυχία της ΑΕΚ, όχι δική μου. Γενικώς, τα όσα πετύχαμε αυτά τα χρόνια, για μένα είναι ένα θαύμα. Για μένα!

Στο πού απέτυχα… όπως σου είπα, δεν είμαι ο αρμόδιος να απαντήσω. Ξέρεις, στη θέση μου, σίγουρα έκανα λάθη σε αρκετά πράγματα. Έπαιρνα καθημερινά αποφάσεις, οπόταν… Κάθε απόφαση που πήρα, ήταν για το καλό της ομάδας. Μπορούσα να φέρω έναν μεγάλο παίκτη και για οποιονδήποτε λόγο να μην πετύχει, θα ήταν δικό μου λάθος. Στην Κύπρο, ο τεχνικός διευθυντής είναι υπεύθυνος για τα πάντα. Υπάρχει κόσμος που δεν έχει καταλάβει τη φιλοσοφία στην ΑΕΚ. Είναι ο πρόεδρος, η διοίκηση, ο τεχνικός διευθυντής, ο προπονητής, οι παίκτες. Ο πρόεδρος δεν συμμετείχε στις αποφάσεις μου, όπως εγώ δεν το έκανα για τον προπονητή. Ο κόσμος με ρωτούσε γιατί δεν έπαιζε ο… τάδε παίκτης. Υπήρχαν φορές που δεν τον ρωτούσα καν την ενδεκάδα. Ποτέ δεν παρέμβαινα. Κάποιες φορές ένιωθα ότι αν δεν έβγαινε μια επιλογή του προπονητή ή αν δεν έπαιζε καλά ένας παίκτης, έφταιγα εγώ. Ένας από τους λόγους που φεύγω είναι γιατί θέλω να καθαρίσω το μυαλό μου. Το χρειάζομαι».

– Τι θα άλλαζες σε αυτή την 4ετία;
«Τίποτα. Έπαιρνα αποφάσεις κάθε… λεπτό. Δεν μπορώ να επιστρέψω πίσω. Φυσικά, είναι πολλά πράγματα. Πάντα προσπαθούσα για το καλύτερο. Κάθε ξεχωριστή απόφαση την έπαιρνα μετά από πολλές λεπτομέρειες, πολλές πληροφορίες…».

«ΔΥΣΚΟΛΑ ΑΛΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ»

– Ο Τσάβι Ρόκα φεύγει ως ΑΕΚτζής, ή ως ένας επαγγελματίας τεχνικός διευθυντής που θα μπορούσε να δουλέψει και σε άλλη κυπριακή ομάδα;
«Κοίταξε… πιστεύω και τα δύο. Φυσικά νιώθω ότι είμαι ΑΕΚ, την έχω στην καρδιά μου. Όλα όσα πέρασα στην ομάδα, θα μείνουν για πάντα. Δεν ξέρεις ποτέ τι θα συμβεί στο μέλλον. Το μόνο που ξέρω σίγουρα είναι πού δεν πρόκειται να πάω. Αυτό για μένα είναι ξεκάθαρο. Είναι δύσκολο να με δεις σε άλλη κυπριακή ομάδα. Δεν είμαι βλάκας. Είμαι ευγνώμων στους ανθρώπους που δούλεψα στην ΑΕΚ και με άφησαν να κάνω τη δουλειά μου. Είναι πολύ δύσκολο να το βρεις αλλού αυτό, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά γενικώς. Έχω αισθήματα και χημεία με τους ανθρώπους της ΑΕΚ που δεν μου επιτρέπουν να πάω σε άλλη κυπριακή ομάδα».

– Πού δεν πρόκειται να πας ποτέ δηλαδή;
«Δεν πρόκειται να σου πω. Ξέρω ότι θες να βγάλεις τίτλο (σ.σ γέλια)»!

– Αληθεύει ότι σε προσέγγισαν από την Ομόνοια;
«Κάποια άτομα και μάνατζερς με προσέγγισαν, αλλά ως εκεί. Τίποτα περισσότερο».

– Θα μας αποκαλύψεις πού θα συνεχίσεις την καριέρα σου;
«Δεν έχω κάτι στα χέρια μου. Ξέρεις, όσο μεγαλώνω, βλέπω περισσότερες λεπτομέρειες. Είναι ξεκάθαρο στο μυαλό μου τι θέλω. Έχω προτεραιότητες στη ζωή μου. Ξέρω πώς θέλω να ζήσω με την οικογένειά μου. Θα δούμε. Χρειάζομαι χρόνο».

– Γιατί δάκρυσες μετά τον τελικό; Τι σκεφτόσουν; Θυμάμαι ότι είχες δακρύσει και μετά τη ρεβάνς με την Βικτόρια Πλζεν…
«Έκλαψα πολλές φορές για την ΑΕΚ. Πάρα πολλές. Αυτές δύο απλά ήταν… δημόσια».

– Γιατί;
«Επειδή αισθάνθηκα αρκετές φορές αδικία. Μετά τη ρεβάνς με την Βικτόρια Πλζεν δάκρυσα γιατί ήταν πολύ δύσκολη στιγμή για όλους αυτός ο αποκλεισμός. Αισθάνθηκα ότι μετά από τέσσερα χρόνια δικαιούμασταν κάτι. Ήταν πολύ άδικο τότε, ήμασταν πολύ καλύτεροι. Μετά τον τελικό κυπέλλου, μου βγήκαν πολλά συναισθήματα. Είχαμε δύσκολες στιγμές, σκέφτηκα την οικογένειά μου, η οποία με βοήθησε αλλά και υπέφερε μαζί μου, ο κόσμος, νεαροί και γηραιότεροι, ήταν πολλοί οι λόγοι που δάκρυσα. Ο τρόπος που επιστρέψαμε στο παιχνίδι, το πώς κερδίσαμε… Γενικά είμαι πολύ συναισθηματικός τύπος».

Η ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

– Η μεγαλύτερη χαρά φαντάζομαι ήταν το κύπελλο. Η μεγαλύτερη απογοήτευση;
«Η πιο μεγάλη απογοήτευση που είχα ήταν πέρυσι, κοντά στον Ιανουάριο, όταν ήρθαμε 1-1 με την ΑΕΖ. Αυτός ο μήνας είναι πολύ σκληρός. Δεν είχαμε καλά αποτελέσματα, ήταν μια δύσκολη περίοδος».

– Αυτές οι ισοπαλίες με τις μικρές ομάδες, δεν ήταν ο λόγος που χάθηκε το πρωτάθλημα τότε;
«Όχι. Αν δεις σε όλο τον κόσμο, οι πρωταθλητές χάνουν βαθμούς από τις πιο κάτω ομάδες. Δεν προσπαθώ να κρύψω κάτι, ούτε τα λάθη μου είτε της ομάδας, ούτε να βρω δικαιολογίες για τους διαιτητές, αλλά δεν είμαι ανόητος. Όλος ο κόσμος βλέπει τι συμβαίνει».

– Θεωρείς δηλαδή ότι η ΑΕΚ δεν είχε καλή αντιμετώπιση από διαιτητές;
«Δεν θέλω να μιλήσω για τους διαιτητές».

– Σεβαστό. Θα σε ρωτήσω κάτι άλλο. Γιατί η ΑΕΚ φέτος είχε δύο πρόσωπα στα ντέρμπι, μέσα κι έξω από την «Αρένα»; Δεν είναι ο λόγος που δεν διεκδικήσατε το πρωτάθλημα στο τέλος;
«Δεν μπορώ να στο εξηγήσω. Όντως, αυτό συνέβαινε. Ίσως οι παίκτες να ένιωθαν καλύτερα στην έδρα μας. Ο βασικός λόγος όμως που χάθηκε το πρωτάθλημα όταν το παιχνίδι με το ΑΠΟΕΛ στο ΓΣΠ, στον δεύτερο γύρο. Αυτό το ματς μας επηρέασε πάρα πολύ. Τότε μείναμε εκτός διεκδίκησης του τίτλου».

Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ

– Ποια η σχέση σου με τον πρόεδρο, Άντρο Καραπατάκη;
«Πολύ καλή. Κάποιες φορές συγκρουστήκαμε γιατί… μοιάζουμε. Αλλά είμαστε φίλοι. Με όλους».

– Προσπάθησε ποτέ να σε επηρεάσει, ή ακόμη και να σου επιβάλει την άποψή του; Έστω και με πλάγιο τρόπο;
«Είναι λογικό, η ιδέα μου έχει σχέση με την ομαδική δουλειά. Ζητούσα την άποψή του διότι έχει έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης. Ναι μεν δεν γνωρίζει από ποδόσφαιρο, αλλά έχει… επαγγελματική άποψη, από τις δουλειές του που έχει πολύ περισσότερες εμπειρίες από μένα. Τον ρώτησα πολλές φορές, προσπαθούσε να με σπρώξει, αλλά αυτό είναι μέρος της σχέσης μας και της δουλειάς μας».

– Αληθεύει ότι σου έδινε μεγαλύτερο μπάτζετ κι εσύ δεν το χρησιμοποιούσες;
«Προσπαθούσα να χρησιμοποιήσω το μπάτζετ που μου δινόταν με τους παίκτες που ήδη είχαμε και με αυτούς που ήταν διαθέσιμοι στην αγορά. Κάποιες φορές αν έφερνα κάποιον, ένας άλλος θα έπρεπε να φύγει. Δεν έχουμε τόση οικονομική δυνατότητα για να πληρώνουμε όλο το συμβόλαιο των παικτών που αποχωρούν. Για μένα ήταν πανεύκολο να φέρω παίκτες των 350 ή των 400 χιλιάδων, αλλά θα κατέστρεφα τα αποδυτήρια. Πιστεύω σ’ αυτό τον τρόπο δουλειάς κι αυτόν θα κρατήσω».

«ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΩ»

– Στην ανακοίνωσή της η ΑΕΚ είχε αναφέρει ότι η πόρτα της θα είναι πάντα ανοικτή για σένα. Θα ήθελες κάποτε να επιστρέψεις;
«Ναι, γιατί όχι; Το απόλαυσα εδώ. Έγινε φανταστική δουλειά. Η δεύτερη μου κόρη γεννήθηκε εδώ. Η οικογένειά μου πέρασε καλά, έχουμε φίλους εδώ, οπόταν γιατί όχι;».

– Γιατί ήσουνα τόσο κλειστός στον εαυτό σου; Δεν θα μπορούσες να μιλάς πιο συχνά στον κόσμο;
«Προσπαθώ να καταλάβω όλους τους… τομείς. Το κλαμπ, τον κόσμο, τα μίντια. Είναι κάποια πράγματα που δεν μπορούσες να τα εξηγήσεις στα Μ.Μ.Ε. Όμως, αυτός είναι ο τρόπος που δουλεύουν οι ομάδες στην Κύπρο με τον Τύπο. Στην Ισπανία είναι διαφορετικά. Δεν μπορώ να πω αν είναι καλύτερα ή όχι, αλλά είναι διαφορετική η μέθοδος».

 

 
970