Αποκάλυψε τι είπε πριν τον τελικό κυπέλλου, έκανε αυτοκριτική και το μεγάλο λάθος του

Αποκάλυψε τι είπε πριν τον τελικό κυπέλλου, έκανε αυτοκριτική και το μεγάλο λάθος του Αποκάλυψε τι είπε πριν τον τελικό κυπέλλου, έκανε αυτοκριτική και το μεγάλο λάθος του

Τσάβι Ρόκα μέρος δεύτερο στην SPORTDAY. Ο Καταλανός απαντάει για την κριτική που δέχθηκε κατά καιρούς,. Για την… ισπανοποίηση της ΑΕΚ κι όχι μόνο. Αποκαλύπτει τι είπε σε Καταλά και Λαρένα, λίγο πριν τον τελικό. Παραδέχεται το μεγάλο του λάθος με τον Κρίστιανσεν και στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα για το κυπριακό ποδόσφαιρο.


 – Δέχθηκες μεγάλη κριτική για δύο πράγματα.    


«Μόνο δύο;» (γέλια) .    

– Ας πούμε τα δύο… βασικά. Πρώτον, για το ότι οι πλείστοι παίκτες της ΑΕΚ είναι μεγάλη σε ηλικία και δεύτερον, ότι δεν έκανες τις μεταγραφικές υπερβάσεις για το πρωτάθλημα.

«Μα δεν θέλουν να έρθουν. Είναι απλό. Δεν βλέπουν την Κύπρο ως σκαλοπάτι για την καριέρα τους. Ακόμη κι αν δώσεις λεφτά, δεν έρχονται. Κοίτα, εγώ δεν έβλεπα την ταυτότητα, αλλά να βρω παίκτες με το μπάτζετ που είχαμε, στο λέω ξανά και γράψ’ το με κεφαλαία γράμματα, ΜΕ ΤΟ ΜΠΑΤΖΕΤ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ. Σίγουρα ο κόσμος θέλει νέους που να τρέχουν, να πηδούν, να χτυπάνε. Δεν είναι αυτή η φιλοσοφία μου στο ποδόσφαιρο. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι να φέρεις έναν εξαιρετικό παίκτη. Το ξέρεις ότι ένας προπονητής, είπε φέτος στον Γιάννου «τι κάνεις στην ΑΕΚ; Η ΑΕΚ δεν πρόκειται ποτέ να κερδίσει τίποτα, τι κάνεις εδώ;». Το λέω για να καταλάβει ο κόσμος πόσο δύσκολο είναι να έρθουν τέτοιοι ποδοσφαιριστές. Κάποιοι νομίζουν ότι είναι εύκολο. Δεν πάω στο σούπερ μάρκετ κι απλά παίρνω κάτι από το ράφι…».

– Σε κατηγόρησαν επίσης ότι σκεφτόσουν πολύ την ισορροπία στα αποδυτήρια, όσον αφορά το οικονομικό. Δεν θα μπορούσε να γίνουν κάποιες υπερβάσεις; Στην Μπαρτσελόνα, για παράδειγμα, ο Μπουσκέτς δεν παίρνει όσα κι ο Μέσι…

«Στην Μπαρτσελόνα όμως ο Μέσι είναι μόνο ένας. Στην ΑΕΚ, το επίπεδο των παικτών είναι κοντά μεταξύ τους. Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά. Φυσικά, υπάρχουν 3-4 παίκτες που παίρνουν περισσότερα χρήματα. Είναι κάτι που πρέπει να διαχειριστείς σωστά. Είναι πολύ σημαντικό να κρατάς την ισορροπία στα αποδυτήρια. Πίστεψε με Ανδρέα, δεν μπορείς να φανταστείς. Μπορείς να φέρεις έναν παικταρά, αλλά να χάσεις άλλους πέντε…».

– Δέχθηκες επίσης κριτική ότι γέμισες την ομάδα με Ισπανούς. Πολλοί φέρνουν το παράδειγμα ότι έφυγε ο Μιντίκκης για να έρθει ο Σόρια…

«Είναι θέμα άποψης. Δεν θέλω να μιλήσω για ονόματα. Όταν μιλούσα με μάνατζερς στην Ισπανία, τους έλεγα ότι θα προτιμούσα όχι Ισπανούς παίκτες. Πίστεψέ με. Όμως, για πολλούς λόγους, στο τέλος της ημέρας, υπέγραψα κάποιους Ισπανούς γιατί ξέρω την αγορά, τους ατζέντηδες που γνωρίζω ότι δεν θα με κοροϊδέψουν, ξέρω την προσωπική τους ζωή».

– Γιατί η ΑΕΚ έχει ελάχιστους Κύπριους;

«Ξέρεις ήδη την απάντηση. Δεν είναι πολλοί οι Κύπριοι που μπορούν να παίξουν στο ψηλότερο επίπεδο. Το προσπαθήσαμε. Αλλά δυστυχώς δεν είναι πολλοί».

– Πάντως είναι αλήθεια ότι έφτιαξες έναν… κορμό και δεν τον άλλαζες με τίποτα.

«Κάποιοι με κατηγόρησαν γι’ αυτό. Κοίτα, καταλαβαίνω ότι ο κόσμος θέλει να βλέπει νέα πρόσωπα κάθε καλοκαίρι. Ακόμη και τον Ιανουάριο. ΟΚ, πες μου, ποιον να έδιωχνα; Ο Τσάβι δεν μπορούσε να πληρώσει τρία μπάτζετ. Οι παίκτες έχουν συμβόλαια. Είμαστε σοβαροί, σεβόμαστε τους ποδοσφαιριστές. Δεν είναι πλέον όπως παλιά, να πληρώνουμε ένα μήνα και να φεύγουν. Είναι κάτι που ο κόσμος δεν μπορεί να αντιληφθεί. Η ομάδα φτιάχνεται με τον χρόνο, όχι με το χρήμα. Στην ΑΕΚ ξέρει ο παίκτης πού θα πασάρει ο άλλος χωρίς καν να βλέπει. Είναι πολύ εύκολο να τα καταστρέψεις όλα μέσα σε ένα δευτερόλεπτο».

– Σε ενοχλούσε η κριτική που δεχόσουν;

«Με ενοχλούσε η κριτική χωρίς νόημα, με στόχο να κάνουν ζημιά. Που τη μια μέρα έλεγαν το άσπρο και την άλλη το μαύρο. Σέβομαι την κριτική. Κάποιοι νομίζουν ότι φεύγω για την κριτική. Δεν είμαι ανόητος να φύγω γι’ αυτόν τον λόγο. Κάποιοι κατηγορούσαν τον Ιμανόλ και τώρα είναι ο καλύτερος προπονητής».

– Τι έλειψε από την ΑΕΚ για να πάρει το πρωτάθλημα; Ή να στο θέσω αλλιώς. Τι χρειάζεται για να πάρει το πρωτάθλημα;

«Πιστεύω ότι κάναμε τα πάντα. Ότι ήταν από το χέρι μας δυνατό. Έχω την άποψή μου αλλά επίτρεψέ μου να την κρατήσω για τον εαυτό μου».

«ΑΧΡΕΙΑΣΤΗ Η ΠΙΕΣΗ»

– Πιστεύεις ότι μπορεί να το πάρει;

«Γιατί όχι; Αλλά πρέπει να είσαι ρεαλιστής. Να ξέρεις ποιος είσαι και με ποιους παλεύεις. Και προσοχή: η φιλοδοξία να μην γίνει πρόβλημα. Υπάρχει μεγάλη διαφορά του θέλω με το πρέπει. Άλλο να λες θέλω το πρωτάθλημα κι άλλο… πρέπει. Φυσικά και θέλουμε! Έχεις περισσότερα τρόπαια από άλλες ομάδες; Περισσότερο κόσμο; Μεγαλύτερο μπάτζετ; Μεγαλύτερη δύναμη εκτός γηπέδου;».

– Δεν χρειάζεται όμως και η πίεση;

«Για τους ανθρώπους που δουλεύουν στην ΑΕΚ, είναι αχρείαστη. Όλοι βάζουν πίεση πρώτα απ’ όλα στον ίδιο τους τον εαυτό. Δεν χρειάζομαι την κριτική για να αισθανθώ πίεση».

– Το κύπελλο μπορεί να αλλάξει κάποια πράγματα; Τη νοοτροπία, για παράδειγμα;

«Όχι».

– Όχι;

«Το ελπίζω. Αλλά δεν πρέπει να πιστέψει κανείς ότι η κατάκτηση του κυπέλλου ήταν κάτι εύκολο, άρα τώρα πρέπει να κερδίσεις το πρωτάθλημα. Δεν πάει έτσι. Δεν συμβαίνει κάθε χρόνο να παίρνεις τρόπαιο. Θα δείξει αν θα αλλάξει την νοοτροπία».

– Ποιο μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στον κόσμο;

«Η ομάδα τους χρειάζεται στο γήπεδο. Δεν μπορούν να καταλάβουν πόσο την ενισχύουν. Να καταλάβουν ότι η ομάδα τους χρειάζεται στις δύσκολες καταστάσεις. Είναι εύκολο να το λες, δύσκολο όμως να το κάνεις».

Ο «ΔΥΣΚΟΛΟΣ» ΦΛΟΡΙΑΝ

– Ποια ήταν η πιο δύσκολη μεταγραφή που έκανες;

«Του Φλοριάν. Όχι με τον παίκτη ή τον μάνατζερ του, αλλά με την ομάδα του, την Έουπεν. Ο πρόεδρός της ήταν στην Αφρική, τον περιμέναμε και όταν επέστρεψε υπήρχαν κάποια προβλήματα στο να υπογράψει τα συμβόλαια. Μέχρι και το φαξ είχε χαλάσει! Σκεφτόμασταν ότι θα χαλούσε η μεταγραφή. Ήθελα πολύ τον Φλοριάν. Είναι φοβερός παίκτης. Απολαμβάνεις να τον βλέπεις να αγωνίζεται. Όταν μπήκε στον τελικό, αυτός άλλαξε το παιχνίδι και δεν ήταν έτοιμος 100%».

– Να βάλω ακόμη έναν στην… εξίσωση; Χόρχε Λαρένα…

«Α… Ο Λαρένα είναι εκπληκτικός. Του είπα πριν τον τελικό, άσε με να απολαύσω για τελευταία φορά το πώς αγωνίζεσαι. Το ίδιο είπα και στον Καταλά. Ήταν το τελευταίο μου παιχνίδι και τους είπα ότι ήθελα να τους απολαύσω. Αν άκουγα κάποιους πριν από τρία χρόνια, ο Λαρένα και ο Καταλά δεν θα ήταν τώρα στην ΑΕΚ. Ξέρεις πόσες φορές μου είπαν γιατί δεν βρίσκω έναν νεαρότερο Λαρένα; Τους έλεγα πού είναι αυτός; Δεν υπήρχε περίπτωση να έρθει. Γιατί ο Κάσες δεν έπαιξε στο πρώτο μισό; Διότι ο Λαρένα έπαιζε φανταστικά. Ο κόσμος δεν καταλάβαινε ότι ανέβηκε γενικώς το επίπεδο, στις προπονήσεις, σε όλα. Σκεφτόμουν πάντα τα αποδυτήρια. Είχα παίκτη που δεν έπαιζε αλλά ήταν ευχαριστημένος γιατί ποτέ δεν είχε καλύτερη ατμόσφαιρα σε ομάδα που αγωνίστηκε. Αυτό εμένα με έκανε περήφανο. Το πρώτο είναι ο άνθρωπος».

ΜΟΥΡΙΓΙΟ ΚΑΙ ΙΡΑΟΛΑ

 – Μπορεί ο Μουρίγιο να αντικαταστήσει επάξια τον Τσάβι Ρόκα;

«Φυσικά… Γιατί όχι. Ο Άντερ είναι επαγγελματίας… Χμ.. Δεν μ’ αρέσει αυτή η ερώτηση».

– Εσύ εισηγήθηκες τον Άντερ;

«Είπα απλώς την άποψή μου».

– Θα τον βοηθήσεις στα θέματα προγραμματισμού ή θεωρείς ότι πρέπει ο ίδιος να ασχοληθεί αποκλειστικά με αυτά; 

«Μιλήσαμε λίγες φορές. Ξέρει ότι είμαι εδώ γι’ αυτόν. Φτιάχνει τον δικό του δρόμο. Με τις δικές του αποφάσεις. Όποτε με χρειαστεί μπορώ να βοηθήσω».

– Ο κόσμος μπορεί να αισθάνεται ήσυχος για την επόμενη μέρα;

«Ο Άντερ είναι έξυπνος, έχει επαφές, του αρέσει το ποδόσφαιρο, ξέρει την ΑΕΚ και το κυπριακό πρωτάθλημα. ΟΚ, δεν έχει την εμπειρία, αλλά η ΑΕΚ μπορεί να κερδίσει από τα άλλα στοιχεία που διαθέτει. Ποτέ δεν ξέρεις. Δεν μου αρέσουν οι τύποι που νομίζουν ότι είναι… Νοστράδαμος».

– Ποια η άποψή σου για τον Άντονι Ιραόλα;

«Δεν τον ξέρω. Για να τον επιλέξει όμως ο Άντερ, σημαίνει ότι έχει το σωστό προφίλ. Άστε τον να δουλέψει, στηρίξτε τον για να πετύχει».

«ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΣ Ο ΙΔΙΑΚΕΘ»

 – Πώς ήταν η συνεργασία σου με τον Ιμανόλ Ιδιάκεθ;

«Φανταστική. Για μένα ήταν ο καλύτερος προπονητής που δούλεψα. Όχι μόνο για τις γνώσεις του, αλλά και για το ποιόν του ως άνθρωπος. Κάποιες φορές υποφέραμε στη… διαδρομή, αλλά αυτό μας ένωσε περισσότερο. Δεν ξέρω γιατί κάποιοι τον είχαν κριτικάρει τόσο πολύ. Ήταν άδικο γι’ αυτόν. Ένας προπονητής, για να μπορέσει να χτίσει κάτι, χρειάζεται τρία χρόνια».

– Αν έμενες στην ΑΕΚ, θα επιχειρούσες να τον κρατήσεις;

«Φυσικά».

 – Θα τον έπαιρνες μαζί σου στην επόμενη σου ομάδα;

«Σίγουρα. Χωρίς αμφιβολία. Χωρίς αμφιβολία».

«Μειώστε τους ξένους»

 – Ποια άποψη έχεις διαμορφώσει για το κυπριακό ποδόσφαιρο;

«Πρέπει να κάνετε κάτι».

– Τι εννοείς.

«Από την ομοσπονδία, τα σωματεία και πάει λέγοντας. Αμύνεστε τους Κύπριους παίκτες και από την άλλη, πριν λίγες μέρες, στην κορυφαία ενδεκάδα του πρωταθλήματος δεν υπήρχαν Κύπριοι ποδοσφαιριστές. Δεν είναι λογικό. Πρέπει να βρουν τον τρόπο να τους προωθήσουν. Ίσως να μειωθεί ο αριθμός των ξένων. Πιθανόν για μερικά χρόνια να πέσει λίγο το επίπεδο, αλλά σίγουρα θα αναδειχθούν περισσότεροι και καλύτεροι Κύπριοι. Αλλά για να είμαι δίκαιος, καταλαβαίνω γιατί δεν θέλουν να κάνουν αυτό το βήμα. Διότι θέλουν να είναι όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικοί, είναι η Ευρώπη με τα πολλά χρήματα. Είναι όμως πρόβλημα».

Το λάθος με Κρίστιανσεν…

  – Ποιο ήταν το μεγαλύτερο σου λάθος;

«Που υπερασπίστηκα τον Κρίστιανσεν στη διάρκεια της σεζόν. Δεν είχα πιστέψει ότι υπέγραψε στο ΑΠΟΕΛ ενώ παλεύαμε για τον τίτλο. Στο τέλος αποδείχθηκε ότι έκανα λάθος».

 – Ο ίδιος τι σου είπε όταν τον ρώτησες για κάτι τέτοιο;

«Τη χρονική στιγμή που τον ρώτησα, δεν απάντησε. Ποτέ δεν απάντησε με ένα ναι ή όχι».

– Δεν μιλήσατε ποτέ από τότε;

«Όχι, ποτέ. Βρεθήκαμε μια φορά αλλά δεν μιλήσαμε».

– Θεωρείς ότι τότε θα έπρεπε να πάρεις την απόφαση να τον απομακρύνεις νωρίτερα;

«Τότε γιατί να τον έδιωχνα; Υπήρχαν διάφορες φήμες. Για το ΑΠΟΕΛ, για την Ανόρθωση ένα μήνα πριν… Εκείνη την περίοδο, δεν μπορούσε να το πιστέψω. Δεν μου περνούσε από το μυαλό ότι εμείς παλεύαμε για τον τίτλο και είχε συμφωνήσει με το ΑΠΟΕΛ».

– Όταν ανακοινώθηκε από το ΑΠΟΕΛ, είχες αναρτήσει στα social media «δείξε μου τους φίλους σου, να σου πω ποιος είσαι». Σ’ αυτόν πήγαινε;

«Κανένα σχόλιο» (γέλια)!

– Αληθεύει ότι του ζήτησες δύο φορές στα μέσα της δεύτερης σεζόν για να ανανεώσει κι αρνήθηκε;

«Όχι. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Έκανα μία πρόταση σε όλο το τιμ βάζοντας μία προθεσμία. Δεν απάντησαν κι από τότε έψαχνα για κόουτς. Ήταν κοντά στα τέλη Φεβρουαρίου».

Πηγή: www.sport-fm.com.cy
1259