Όλη η αποκλειστική συνέντευξη Αντόνι Ιραόλα στο aek24.net

Όλη η αποκλειστική συνέντευξη Αντόνι Ιραόλα στο aek24.net Όλη η αποκλειστική συνέντευξη Αντόνι Ιραόλα στο aek24.net

Κάνει τα πρώτα του βήματα στην προπονητική και η ΑΕΚ του εμπιστεύθηκε τη θέση του προπονητή. Κουβαλά ένα μεγάλο όνομα ως ποδοσφαιριστής και πολλοί μιλούν και για ένα ταλαντούχου νέο προπονητή.


Ο Αντόνι Ιραόλα είναι δυο μήνες στην ομάδα μας αλλά δεν μίλησε ποτέ σε κανένα Κυπριακό Μέσο. Το κάνει για πρώτη φορά αποκλειστικά στο aek24.net.


Απολαύστε όλη του τη συνέντευξη πιο κάτω…

AEK24.NET: Κόουτς, είσαι στην ΑΕΚ σχεδόν δυο μήνες. Πως ήταν για σένα αυτό το διάστημα;
«Ήταν μία καλή περίοδος για μένα. Τώρα γνωρίζω πολύ καλύτερα τους ποδοσφαιριστές που είναι σημαντικό για μένα. Ξέρω τι να περιμένω από τον καθένα. Επίσης συνηθίζω το κλίμα στην ομάδα».

AEK24.NET: Πως προέκυψε η συνεργασία σου με την ΑΕΚ;
«Ήξερα κάποιους ποδοσφαιριστές που έπαιξαν στην ΑΕΚ. Είχα επαφή και με τον Άντερ Μουρίγιο που είναι Τεχνικός Διευθυντής αυτή την περίοδο. Μου τηλεφώνησε και μου είπε για τον σύλλογο, για όλα. Παίκτες που έπαιξαν εδώ μου είπαν πολύ καλά πράγματα, έτσι ήταν «κλειδί» για μένα για να πάρω την απόφαση να έρθω εδώ».

AEK24.NET: Δεν μίλησες μόνο με τον Μουρίγιο δηλαδή…
«Μίλησα για παράδειγμα με τον Γκονζάλο Γκαρθία που έπαιξε εδώ. Μου είπε τα καλύτερα για τον σύλλογο. Έχω επίσης φίλους από τους προηγούμενους προπονητές που είναι από το ίδιο μέρος που κατάγομαι. Όλοι είπαν τα καλύτερα για τον σύλλογο».

AEK24.NET: Πόσο εύκολο είναι να αφήσει κάποιος με το δικό σας πολύ καλό όνομα την Ισπανία και να έρθει να ξεκινήσει κάτι καινούργιο στην Κύπρο;
«Για μένα ήταν μία μεγάλη πρόκληση. Το να έρθω σε μία άλλη χώρα και να αναλάβω την πρώτη μου δουλειά ως πρώτος προπονητής. Έχω πράγματα να αποδείξω, να αναπτύξω και που θέλω να κάνω».

AEK24.NET: Στην ΑΕΚ πιστεύετε θα έχετε τον χρόνο να υλοποιήσετε το πλάνο σας; Κάτι που ίσως δεν σας δόθηκε η ευκαιρία στην Ισπανία για να κάνετε;
«Όχι, είχα την ευκαιρία να μείνω στην Ισπανία ή να πάω σε άλλα μέρη αλλά ήρθα εδώ γιατί την θεώρησα μία καλή ευκαιρία. Αισθάνομαι την πίεση αλλά αυτό είναι κάτι συνώνυμο με τον αθλητισμό και είναι κάτι που αποτελεί μέρος της δουλειάς μας».

AEK24.NET: Δεν το θεωρείτε μεγάλο ρίσκο για σας ή όχι;
«Κάθε απόφαση που παίρνεις εμπεριέχει ρίσκο. Είναι μία καλή ευκαιρία. Για όλους μπορεί να εμπεριέχει ρίσκο αλλά σε κάποια φάση θα πρέπει να πάρεις αυτό το ρίσκο».

AEK24.NET: Πριν στην ΑΕΚ πέρασαν Τόμας Κρίστιανσεν και Ιμανόλ Ιδιάκεθ οι οποίοι μέσω της ΑΕΚ κατάφεραν να προχωρήσουν στην προπονητική. Αυτός είναι και εσάς ο στόχος σας; Μέσω της ΑΕΚ να κάνετε το μεγάλο προπονητικό βήμα;
«Όχι, δεν σκέφτομαι μακροπρόθεσμα. Οι προπονητές που ήταν εδώ πριν από μένα έκαναν πάρα πολύ καλή δουλειά. Έτσι, αυτό σημαίνει μεγαλύτερη πίεση για μένα και μεγαλύτερη πρόκληση. Ξέρω ότι πρέπει να είμαι σε ένα πολύ καλό επίπεδο για να κάνω ότι όλος ο κόσμος θέλει να κάνω».

AEK24.NET: Η σύζυγος και η οικογένεια πως είδαν αυτή την αλλαγή και αυτή την απόφαση να έρθετε στην Κύπρο;
«Όχι δεν ήταν εύκολη. Όλη μου τη ζωή την πέρασαν στην Βασκονία, τα τελευταία δυο χρόνια της καριέρας μου τα έζησα στην Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής που ήταν χαρούμενοι εκεί και το ίδιο χαρούμενοι νομίζω θα είναι και εδώ στην Κύπρο με όσα είδα μέχρι τώρα».

AEK24.NET: Πέρσι η ΑΕΚ κατέκτησε το κύπελλο με τον Ιμανόλ Ιδιάκεθ. Τι περισσότερο μπορείτε να δώσετε εσείς στην ΑΕΚ; Τι είναι αυτό που μπορείτε να υποσχεθείτε στον κόσμο;
«Πιστεύω αυτή η χρονιά θα είναι διαφορετική χρονιά. Δεν μπορείς να συγκρίνεις την περσινή χρονιά με αυτή που έρχεται. Όπως είπα οι προηγούμενοι προπονητές έκανα πολύ καλή δουλειά, έπαιξε ωραία μπάλα η ομάδα, ήρθε το κύπελλο. Θα προσπαθήσω να πάρω ότι μπορώ από την ομάδα. Κάθε παίκτη να τον βοηθήσω να φτάσει όσο πιο κοντά μπορεί στο ανώτερο επίπεδο».

AEK24.NET: Πως βρήκατε το κλίμα στα αποδυτήρια, την πόλη της Λάρνακας και τον κόσμο της ομάδας;
«Πιστεύω η Λάρνακα είναι μία όμορφη πόλη. Δεν είναι μεγάλη πόλη, όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και αυτό είναι ωραίο. Πολλοί με προσεγγίζουν και μου μιλούν, μου λένε πράγματα για τον σύλλογο και αυτό είναι κάτι που μου αρέσει».

AEK24.NET: Η ΑΕΚ απαρτίζεται από πολλούς Ισπανούς ποδοσφαιριστές. Είναι κάτι που σας βοηθά να υλοποιήσετε αυτά που θέλετε;
«Όχι, δεν το νομίζω. Πάντα μιλάω στα αγγλικά. Όταν πρέπει να μιλήσω μόνος με κάποιον Ισπανό θα του μιλήσω στα ισπανικά, αλλά προσπαθώ να επικοινωνώ με κάθε παίκτη και όχι μόνο με τους Ισπανούς».

AEK24.NET: Στα πρώτα φιλικά που έδωσε η ΑΕΚ δείξατε ξεκάθαρα την πρόθεση σας να «χτίσετε» μία δυνατή ομάδα που θα παίζει 4-3-3. Αυτό θα είναι το σύστημα που θα βλέπουμε τη νέα σεζόν;
«Δοκιμάζουμε διάφορα. Κυρίως παίζουμε με αυτό το σύστημα αλλά πιστεύω κατά τη διάρκεια της σεζόν θα παίξουμε και διαφορετικά συστήματα».

AEK24.NET: Ο Ιδιάκεθ αγωνιζόταν με τρεις κεντρικούς αμυντικούς τις περισσότερές φορές και άλλαζε συχνά συστήματα. Είναι πρόθεση σας να κάνετε αλλαγές κατά τη διάρκεια των αγώνων;
«Αυτό εξαρτάται και από το κάθε παιχνίδι πως θα εξελιχθεί. Είναι καλό να έχεις περισσότερες από μία επιλογές. Είναι καλό για την ομάδα να ξέρουν τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που χρειαστεί να αλλάξουμε σύστημα».

AEK24.NET: Η απόκτηση του Μίκελ Γκονθάλεθ αυξάνει το συναγωνισμό στην άμυνα. Ο Καταλά στα 38 του να θεωρήσουμε ότι θα είναι μία πολύ καλή επιλογή από τον πάγκο ή τον υπολογίζεται ακόμη και για βασικό (η συνέντευξη έγινε πριν τον τραυματισμό του);
«Δεν έχουμε υπογράψει τον Μίκελ γι’ αυτό τον λόγο. Έχουμε υπογράψει μαζί του γιατί κάποιοι από την περσινή σεζόν δεν συνέχισαν και είδαμε ότι έπρεπε να πάρουμε παίκτη σε αυτή τη θέση».

AEK24.NET: Δεν έχετε καταλήξει στους δυο βασικούς στόπερ δηλαδή;
«Δεν έχω αποφασίσει για κανένα στην ενδεκάδα. Όταν φθάσει η ώρα του αγώνα θα αποφασίσω. Εξαρτάται και από τον αντίπαλο αλλά και από την κατάσταση του κάθε παίκτη τη δεδομένη στιγμή».

AEK24.NET: Κάποιοι προπονητές λένε δεν με ενδιαφέρει από τον αντίπαλο αλλά μόνο από την ομάδα μου και δεν ασχολούνται πως παίζει ο αντίπαλος και ποια είναι τα δυνατά και τα αδύνατα του σημεία. Είστε αυτής της φιλοσοφίας;
«Όχι, πρέπει να ξέρεις καλά τον αντίπαλο. Πως παίζει, τι κατάσταση είναι, πρέπει να έχεις ξεκάθαρη εικόνα πως θα παίξει, γιατί δεν θα αλλάξει δραματικά από τον ένα αγώνα στον άλλο. Είναι μέρος της δουλειάς μας να αναλύουμε την αντίπαλη ομάδα, να διαφοροποιούμε κάποιες λεπτομέρειες για να αυξήσουμε τις πιθανότητες μας».

AEK24.NET: Είδαμε την ΑΕΚ στα πρώτα φιλικά να προσπαθεί να παίξει επιθετικό ποδόσφαιρο. Αυτή είναι η φιλοσοφία σας;
«Ναι, αυτό που θέλω είναι να πιέζουμε ψηλά και να είμαστε όσο γίνεται περισσότερη ώρα στο αντίπαλο μισό του γηπέδου. Κάποιες φορές δεν μπορείς να το κάνεις αυτό γιατί και ο αντίπαλος παίζει, κάποιες φορές παίζουν καλά, αλλά θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε δύσκολο για τις άλλες ομάδες και να έχουμε κατοχή από πίσω».

AEK24.NET: Θα προτιμούσατε να κερδίσετε ένα παιχνίδι 4-3 ή 1-0 και γιατί;
«Δεν με νοιάζει. Συνήθως λένε ότι οι προπονητές προτιμούν να κερδίζουν 1-0. Εγώ θέλω να κερδίζω και δεν με νοιάζει αν είναι 4-3 ή 1-0».

AEK24.NET: Η ομάδα μας έχει να συναγωνιστεί ομάδες με μεγαλύτερα μπάτζετ. ΑΠΟΕΛ, Απόλλωνας, Ανόρθωση και Ομόνοια έχουν μεγαλύτερα μπάτζετ από την ΑΕΚ. Με αυτά τα δεδομένα μπορεί η ΑΕΚ να «χτυπήσει» το πρωτάθλημα;
«Όπως είπατε γνωρίζουμε ότι άλλες ομάδες έχουν μεγαλύτερο μπάτζετ. Αυτό σημαίνει ότι εμείς πρέπει να κάνουμε λιγότερα λάθη. Πρέπει να έχουμε καλές εμφανίσεις και αν το κάνουμε αυτό μπορούμε να ανταγωνιστούμε οποιαδήποτε ομάδα».

AEK24.NET: Λιγότερα λάθη είναι το μυστικό για να παλέψει η ΑΕΚ μέχρι το τέλος για τον τίτλο;
«Το να κάνει λιγότερα λάθη δίνεις μικρότερο αβαντάζ στον αντίπαλο και αυτό είναι το μυστικό».

AEK24.NET: Ο κόσμος της ΑΕΚ μετά την κατάκτηση του κυπέλλου θέλει όλο και περισσότερα. Νιώθετε πίεση;
«Και όχι μόνο οι φίλοι της ΑΕΚ. Είμαι σίγουρος ότι οι οπαδοί της Ομόνοιας, της Ανόρθωσης, του ΑΠΟΕΛ ο κάθε οπαδός θέλει περισσότερα. Είναι μέρος της δουλειάς. Στόχος μου είναι να είμαι συγκεντρωμένος στην ομάδα, να έχουμε καλή προετοιμασία και καλές εμφανίσεις».

AEK24.NET: Πως κρίνετε το κυπριακό πρωτάθλημα; Ποια η άποψη σας με όσα είδατε για το επίπεδο;
«Αν δούμε τους παίκτες που είναι ήδη εδώ και αυτούς που φέρνουν οι ομάδες είναι σίγουρο ότι κάθε χρόνο η λίγκα αναπτύσσεται και προσελκύει ποδοσφαιριστές».

AEK24.NET: Πριν δυο χρόνια ο ΑΠΟΕΛ απέκλεισε την Μπιλμπάο από το Γιουρόπα Λιγκ. Ήταν κάτι που σας ταρακούνησε; Αν και δεν παίζατε στην Μπιλμπάο τότε παρακολουθούσατε την ομάδα.
«Φυσικά και το θυμάμαι. Ήταν τυχεροί, ειδικά στον πρώτο αγώνα επειδή πέτυχαν δυο γκολ, αλλά ήταν μεγάλη υπόθεση να αποκλείσουν μία ισπανική ομάδα».

AEK24.NET: Ήταν σοκ για την Μπιλμπάο;
«Ναι, φυσικά. Περίμεναν να περάσουν στον επόμενο γύρο αλλά γνώριζαν ότι ο ΑΠΟΕΛ είναι καλή ομάδα».

AEK24.NET: Κάτι που είδαμε στα φιλικά παιχνίδια είναι ότι δώσατε μεγάλο χρόνο συμμετοχής σε δυο Κύπριους. Τον Αναστασίου και τον Ιωάννου. Πω βλέπετε γενικότερα τους Κύπριους ποδοσφαιριστές της ομάδας μας; Είναι ικανοί να έχουν ενεργό ρόλο; Ποιους ξεχωρίσατε από την προετοιμασία;
«Πιστεύω έχουμε νεαρούς ικανούς Κύπριους ποδοσφαιριστές. Κάποιοι έχουν διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξης, κάποιοι άλλοι μπορεί να είναι σε ένα χρόνο ή περισσότερο αλλά υπάρχουν αρκετοί που έχουν μέλλον και προοπτική».

AEK24.NET: Ξεχωρίσατε κάποιους;
«Δεν μπορώ να πω ονόματα. Γενικά έχουμε ένα καλό επίπεδο από Κύπριους ποδοσφαιριστές και γι’ αυτό έπαιξαν και στα φιλικά παιχνίδια γιατί ήθελα να τους δοκιμάσω και ήθελα να δω πως ανταποκρίνονται απέναντι σε υψηλού επιπέδου ομάδες και τα πήγαν πολύ καλά».

AEK24.NET: Η ΑΕΚ τα προηγούμενα χρόνια έδειξε διάθεση να έχει έμπειρους παίκτες στο ρόστερ της. Είναι της φιλοσοφίας σας αυτό ή θέλετε να δώσετε ευκαιρίες και σε νεαρούς ποδοσφαιριστές;
«Μου ζητούν να κερδίσω αγώνες. Δεν μπορώ να βλέπω την ηλικία του κάθε παίκτη αλλά την απόδοση του. Όποιος μου δείχνει ότι μπορεί να είναι έτοιμος να παίξει σε αυτό το επίπεδο θα παίζει. Θα βάζω στην ενδεκάδα αυτούς που θα πιστεύω ότι θα έχουν την καλύτερη απόδοση».

AEK24.NET: Στην Ισπανία διαβάσαμε ότι σας θεωρούν ένα από τους καλύτερους νέους προπονητές. Τι έχετε να πείτε;
«Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα γίνει στο μέλλον. Για μένα αυτό είναι μεγάλη πρόκληση και είμαι συγκεντρωμένος μόνο στο τι θα γίνει αυτή τη σεζόν στην ΑΕΚ».

AEK24.NET: Κ. Ιραόλα, στην παρουσίαση σας είπατε ότι η Ευρώπη είναι μία πρόκληση για σας. Μέχρι που μπορεί να φθάσει η ΑΕΚ;
«Πρώτα πρέπει να επικεντρωθούμε στον πρώτο αγώνα που θα δώσουμε την Πέμπτη στην Ιρλανδία. Θα είναι ένα διαφορετικό παιχνίδι, ένας διαφορετικός χλοοτάπητας, μικρός αγωνιστικός χώρος, διαφορετικός τύπος ποδοσφαίρου. Πρέπει να προσαρμοστούμε. Τώρα είναι στην καλύτερη τους φάση στο πρωτάθλημα. Κερδίζουν συνέχεια, είναι πρώτοι και πρέπει να προσαρμοστούμε. Αυτό είναι που βλέπω τώρα. Καταλαβαίνω τους οπαδούς αλλά πρέπει να επικεντρωθούμε στον πρώτο αγώνα και να πηγαίνουμε παιχνίδι με παιχνίδι».

AEK24.NET: Επίσης είχατε πει ότι θέλετε να δείτε την ομάδα και από κοντά. Μετά από μερικές βδομάδες προπονήσεων, υπάρχει κάτι που δεν σας αρέσει ή θα θέλατε να αλλάξετε;
«Τα πράγματα που θα άλλαζα είναι κάποια πολύ μικρά πράγματα, κάποιες λεπτομέρειες. Ο σύλλογος έχει ήδη πολύ καλή οργάνωση, καλή δομή και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να το αγγίξουμε αρκετά».

AEK24.NET: Είναι γνωστό ότι μέσα από τις προπονήσεις θα αποφασίσετε για το μέλλον του Χουάν Τομάς. Έχετε πάρει κάποια απόφαση; Θα μείνει στην ΑΕΚ ή θα ψάξετε για κάτι άλλο;
«Δεν πρέπει να αποφασίσω για το μέλλον του Χουάν Τομάς. Το μέλλον του κάθε παίκτη αποφασίζεται από τον σύλλογο, μεταξύ όλων των ανθρώπων στην ομάδα. Ο Χουάν κάνει πολύ καλή δουλειά στα φιλικά που παίξαμε και είμαι επικεντρωμένος στο να τον προπονώ και να είναι χρήσιμος για την ομάδα. Είναι ένας ποιοτικός ποδοσφαιριστής».

AEK24.NET: Αυτό σημαίνει ότι συνεχίζει στην ομάδα;
«Αυτό δεν εναπόκειται μόνο σε μένα. Δεν είμαι ο μοναδικός που παίρνει αποφάσεις. Είναι στη μέση και τα συμβόλαια, οι αποδεσμεύσεις. Δεν είναι μόνο του προπονητή. Η δουλειά του προπονητή είναι να κάνει τους παίκτες που έχει στις προπονήσεις καλύτερους παίκτες».

AEK24.NET: Αν ήταν στα δικά σας χέρια τελείως η απόφαση;
«Δεν μπορώ να σας πω, θα το πω στο κλαμπ. Είναι κάτι που θα πρέπει να το δει ο σύλλογος μαζί με το τεχνικό τιμ».

AEK24.NET: Θα ήθελα την άποψη σας τον Μπόλιεβιτς. Είναι ένας παίκτης που είναι πολλούς μήνες εκτός πλάνων αλλά προπονείται με την ομάδα. Τι άποψη έχετε για τον Μπόλιεβιτς;
«Θα σου πω το ίδιο. Δεν μπορώ να πω πολλά. Ο σύλλογος πρέπει να πάρει αποφάσεις. Μιλάμε σε κάποιους ποδοσφαιριστές, βλέπουμε την κατάσταση και παίρνουμε την καλύτερη δυνατή απόφαση που πιστεύουμε».

AEK24.NET: Πως είναι η συνεργασία σας με τον Άντερ Μουρίγιο; Μετά από δυο μήνες και την καθημερινή σας επαφή είναι τα πράγματα όπως τα είχατε φανταστεί;
«Ο Άντερ έχει μία δουλειά που είναι πολύ διαφορετική από τη δική μου. Είμαστε σε επαφή, μιλάμε για τη δουλειά αλλά η δουλειά μας είναι διαφορετική».

AEK24.NET: Είναι πλέον κάτι σαν το «αφεντικό» σας. Το νιώθετε αυτό ή όχι;
«Έχει κάποια πράγματα να κάνει και έχω κάποια άλλα πράγματα να κάνω. Κάθε μέρα επικοινωνούμε και αυτό είναι καλό γιατί τον γνωρίζω εδώ και πολλά χρόνια. Έχουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για να κάνουμε πιο εύκολα κάποια πράγματα».

b«Σκέφτονται σαν ποδοσφαιριστές και σκέφτομαι σαν προπονητής. Οι σχέσεις μεταξύ ποδοσφαιριστών και προπονητή δεν είναι οι ίδιες όταν είσαι συμπαίκτης με κάποιους. Υπάρχει μία απόσταση που είναι φυσιολογικό. Είμαι χαρούμενος που έχω παίκτες που αγωνίζονται στην ΑΕΚ για πολλά χρόνια, διότι αυτό σημαίνει ότι είναι χαρούμενοι εδώ και είναι καλό αυτό για τον σύλλογο».

AEK24.NET: Σας είχε προβληματίσει όταν αναλάβατε ο υψηλός μέσος όρος ηλικίας της ομάδας; Θέλετε μία πιο νεανική ομάδα;
«Είναι κάτι το οποίο δεν μπορώ να ελέγξω. Πρέπει να κάνεις την ομάδα καλύτερη με τους παίκτες που είναι εδώ. Είναι καλό για την ομάδα να έχεις νεαρούς παίκτες, ειδικά για το μέλλον του συλλόγου».

AEK24.NET: Όσον αφορά τις προσθήκες που γίνονται. Οι αποφάσεις είναι αποκλειστικά του Μουρίγιο ή μιλάτε και παίρνετε μία κοινή απόφαση;
«Η απόφαση για κάθε υπογραφή που πέφτει είναι του συλλόγου. Έχω την άποψη μου, τη λέω για τον κάθε παίκτη αλλά πιστεύω ότι ο σύλλογος είναι αυτός που θα υπογράψει τον παίκτη και ο Άντερ».

AEK24.NET: Έχετε καθόλου επαφή με τον Ερνέστο Βαλβέρδε; Σας συμβούλευσε καθόλου πριν έρθετε στην ΑΕΚ ή μιλήσατε για παίκτες;
«Το να προπονούμαι από τον Βαλβέρδε σε διάφορα σημεία της καριέρας μου, όταν ήμουν νεαρός στα πρώτα μου βήματα και πιο μετά αλλά και στο τέλος της καριέρας μου, υπήρξε για μένα σημείο αναφοράς σαν προπονητής και έμαθα πολλά απ’ αυτόν».

AEK24.NET: Όταν ήταν προπονητής σας πίστευες ότι θα έκανε ένα τόσο μεγάλο βήμα στην καριέρα του;
«Όταν είναι προπονητής σου δεν το σκέφτεσαι. Μόνο στα τελευταία δυο-τρία χρόνια της καριέρας του μπορούσες να αντιληφθείς ότι θα ερχόταν η στιγμή να κάνει κάτι μεγάλο».

AEK24.NET: Και ο Μπιέλσα ήταν ένας προπονητής που σας επηρέασε και σας βοήθησε;
«Ναι, φυσικά. Τον είχα για δυο χρόνια και ειδικά η πρώτη χρονιά ήταν πολύ επιτυχημένη και είναι μία μεγάλη αναφορά επίσης για μένα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που χρησιμοποιώ στις προπονήσεις για την ομάδα».

AEK24.NET: Έχεις πάρει κάτι από τον κάθε προπονητή.
«Νομίζω κάθε παίκτης το κάνει αυτό. Παίρνεις τα θετικά πράγματα που σου αρέσουν και προσπαθείς να τα χρησιμοποιήσεις και να τα αναπτύξεις με το δικό σου τρόπο».

AEK24.NET: Υπάρχει περίπτωση η ΑΕΚ να κοιτάξει παίκτες μικρούς ή και μεγάλους από μεγάλες ισπανικές ομάδες ή και την Μπιλμπάο;
«Η ομάδα που έπαιξα εκεί τόσα χρόνια είναι πιο εύκολο να έρθω σε επαφή με τον σύλλογο, αλλά η τελευταία λέξη ανήκει στην Αθλέτικ σε μία τέτοια περίπτωση και στον παίκτη».

AEK24.NET: Στα φιλικά στην Πολωνία η ΑΕΚ δε δέχθηκε γκολ αλλά σκόραρε μόλις ένα. Είναι τόσο δύσκολο χωρίς τον Τολεμές για την ομάδα;
«Χωρίς τον Φλοριάν που έχει το πρόβλημα… είναι παίκτης που σκόραρε 23 γκολ πέρσι και σίγουρα είναι παίκτης «κλειδί» για μας. Υπάρχουν όμως και πολύ καλές άλλες επιλογές και είμαι σίγουρος ότι θα έρθουν τα γκολ».

AEK24.NET: Το ένα γκολ σε τρία παιχνίδια δεν σας ανησυχεί;
«Τώρα δεν δεχθήκαμε γκολ, όμως δεν το θεωρώ τόσο σημαντικό τώρα το ένα γκολ μόνο. Ήταν τρία δύσκολα παιχνίδια απέναντι σε ομάδες που τερμάτισαν ψηλά στο πρωτάθλημα τους. Είμαι χαρούμενος για τον τρόπο που παίξαμε και τον τρόπο που ήρθαν τα αποτελέσματα».

AEK24.NET: Είναι σοβαρός ο τραυματισμός του Τολεμές;
«Είναι κάτι που είναι από την περσινή σεζόν. Πάει βήμα-βήμα αλλά δεν ξέρουμε την μέρα που θα ξεκινήσει προπονήσεις με το σύνολο και τον περιμένουμε».

AEK24.NET: Αν καθυστερήσει αρκετά, ίσως αλλάξει τον μεταγραφικό σχεδιασμό; Κάνετε σκέψεις για περαιτέρω ενίσχυση στην κορυφή της επίθεσης;
«Δεν προπονείται με την ομάδα αλλά προετοιμάζεται για να επιστρέψει όσο γίνεται πιο νωρίς στην ομάδα. Μόλις το πόδι του είναι εντάξει θα μπει μέσα. Εύχομαι να τον έχουμε το συντομότερο κοντά μας. Δεν σκεφτόμαστε να φέρουμε άλλο παίκτη. Έχουμε ήδη καλές επιλογές στη θέση αυτή».

AEK24.NET: Ξέρω δεν θα απαντήσετε αλλά θα κάνω την ερώτηση. Ποιον παίκτη ξεχωρίζετε από το ρόστερ της ΑΕΚ που θα μπορούσε να κάνει καριέρα και στο εξωτερικό;
«Δεν θα απαντήσω με όνομα (γέλια), αλλά οι νεαροί παίκτες δεν ξέρουμε ακόμα το επίπεδο που θα πιάσουν».

AEK24.NET: Ο Χέφελ απ’ όσο έχουμε καταλάβει είναι ένας παίκτης που σας αρέσει πολύ.
«Ναι, μου αρέσει όπως μου αρέσουν όλοι οι παίκτες στην ομάδα. Πιστεύω είναι καλός κοντά στο τέρμα αλλά και μακριά, είναι δυναμικός και με την ηλικία που έχει πρέπει να προσπαθήσουμε να τον αναπτύξουμε περισσότερο γιατί είναι ένας πολύ καλός παίκτης. Μπορεί να παίξει σε διάφορες θέσεις. Πέρσι έπαιξε σε 3-4 διαφορετικές θέσεις και είναι καλό για την ομάδα να έχει παίκτες που μπορούν να παίξουν σε διαφορετικές θέσεις».

AEK24.NET: Σας αρέσουν τέτοιοι παίκτες…
«Ναι, Είναι καλό για τους προπονητές να έχουν τέτοιους παίκτες. Να μπορούν να παίξουν σε διάφορες θέσεις και να έχουν καλή απόδοση».

AEK24.NET: Ποια η άποψη σας μέχρι σήμερα για τον πρόεδρο της ΑΕΚ, κ. Άντρο Καραπατάκη;
«Η σχέση μου μαζί του είναι πολύ καλή. Μέχρι τώρα ένιωσα ευπρόσδεκτος από την αρχή. Είμαστε μέρος του κλαμπ τώρα και δουλεύουμε όλοι για να πετύχουμε πράγματα για την ΑΕΚ».


AEK24.NET: Κατάφερε να δημιουργήσει ένα γήπεδο σε ένα χρόνο που έχει γίνει «καυτή» και δύσκολη έδρα για όλες τις ομάδες.
«Έκανε εξαιρετική δουλειά με όσα έκανε. Το γήπεδο, τις εγκαταστάσεις και τώρα ο σύλλογος κάνει κάποια βελτιωτικά έργα. Είναι ο άνθρωπος «κλειδί» για την ανάπτυξη αυτού του συλλόγου και είναι φυσιολογικό ο κόσμος να τον αγαπά».

AEK24.NET: Διαβάζοντας διάφορα για σας στο παρελθόν συνάντησα μία άτυχη στιγμή για σας το 2012. Μπορείτε να φανταστείτε ποια είναι;
«Ήταν μία πολύ καλή σεζόν για μένα. Πήγαμε στον τελικό κυπέλλου και στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ αλλά τους χάσαμε. Ολοκλήρωσα την σεζόν τραυματίας και δεν μπόρεσα να είμαι στην αποστολή για το Γιούρο».

AEK24.NET: Εθνική ομάδα της Ισπανίας ή εθνική Βάσκων;
«Ωχ, δύσκολη ερώτηση (γέλια). Αισθάνομαι Βάσκος αλλά είμαι επίσης χαρούμενος να παίζω με την εθνική ομάδα της Ισπανίας».

AEK24.NET: Γιατί θεωρείτε δεν πήγε καλά στο Μουντιάλ η Ισπανία; Επηρέασε τόσο πολύ η αποχώρηση του προπονητή λίγο πριν την έναρξη;
«Είναι δύσκολο να κερδίσεις ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Μόνο ένας θα το κερδίσει. Ήταν άτυχοι στο γκρουπ και μετά στις διασταυρώσεις με τη Ρωσία, αλλά δεν βρήκαν τον τρόπο να σκοράρουν περισσότερο απέναντι σε ομάδας που θα μπορούσαν να το κάνουν».

AEK24.NET: Σας άρεσε το Μουντιάλ; Πολλές μικρές ομάδες έκαναν μεγάλα παιχνίδια.
«Ναι, κάθε μικρή ομάδα είναι καλά προπονημένη. Ακόμη και αν δεν έχει τοπ παίκτες είναι καλά οργανωμένες και είναι δύσκολο να σκοράρεις εναντίον τους».

AEK24.NET: Το τεχνικό τιμ και οι γυμναστές έκαναν εξαιρετική δουλειά σε κάποιες ομάδες. Στην ΑΕΚ έχετε ένα νέο και νεαρό γυμναστή, τον Πάμπλο Ντε Λα Τόρες. Ήταν δική σας επιλογή;
«Ναι. Δεν τον ήξερα προσωπικά αλλά ο κόσμος που ξέρω μου μίλησαν για τον Πάμπλο ότι έκανε πολύ καλή δουλειά στις ομάδες που ήταν και θα μας βοηθήσει πολύ».

AEK24.NET: Το VAR στο Μουντιάλ σας άρεσε;
«Είναι καλό και δεν είναι τόσο χρονοβόρο όσο θα περίμενα για να παρθούν αποφάσεις. Ήταν καλύτερο απ’ όσο θα περίμενα».

AEK24.NET: Ποιος ο λόγος που σταματήσατε σχετικά νωρίς το ποδόσφαιρο; Θα μπορούσες να έπαιζες άλλα δυο με τρία χρόνια.
«Θα μπορούσα να συνεχίσω να παίζω αλλά είναι κάποιες στιγμές που σαν παίκτης νιώθεις ότι αν συνεχίσεις να παίζεις δεν θα παίζεις στο ίδιο επίπεδο. Αποφάσισα να αποχωρήσω προτού έρθει αυτή η στιγμή. Δεν ένιωθα άνετα στο να αποδίδω λιγότερο καλά. Γι’ αυτό αποφάσισα να το κάνω».

AEK24.NET: Η καλύτερη στιγμή στην καριέρα σας;
«Είναι δύσκολο να επιλέξω. Έπαιξα πολλούς τελικούς αλλά δεν έχω ένα τίτλο. Πιθανότατα το 2012 που παίξαμε στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ και στον τελικό του κυπέλλου. Ήταν πολύ καλές στιγμές για τον σύλλογο και πιθανόν αυτές να είναι οι καλύτερες μου στιγμές».

AEK24.NET: Οι χειρότερες;
«Στο ξεκίνημα της καριέρας μου η Μπιλμπάο είχε πέσει στην δεύτερη κατηγορία και στο τέλος δεν μπορέσαμε να μείνουμε στην κατηγορία. Ήταν δυο σεζόν που υπέφερα και εγώ και η ομάδα».

AEK24.NET: Κατά τη διάρκεια της καριέρας σας είχατε προτάσεις από μεγαλύτερες ομάδες στην Ισπανία;
«Είχα προσφορές από άλλες ομάδες στην Ισπανία και της Ευρώπης αλλά αισθανόμουν πολύ καλά στην Μπιλμπάο και δεν σκέφτηκα να αποχωρήσω».

AEK24.NET: Τι είναι αυτό που κάνει τόσο ξεχωριστή την Μπιλμπάο;
«Είναι πολύ ξεχωριστός σύλλογος. Όλοι είναι από την περιοχή της Βασκονίας και αυτό είναι πολύ καλό για τους οπαδούς, γιατί νιώθουν πιο κοντά στους ποδοσφαιριστές, κάτι που μας κάνει να ξεχωρίζουμε και να νιώθουμε περήφανοι».

AEK24.NET: Ένα μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στον κόσμο;
«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι σαν τεχνικό προσωπικό θα δουλέψουμε πολύ σκληρά για να τους κάνουμε περήφανους για ότι θα βλέπουν στο γήπεδο».

ΜΙΚΡΑ-ΜΙΚΡΑ
Αγαπημένο σας φαγητό;
Λαζάνια. Δοκίμασα και το σουβλάκι που είναι εξίσου ωραίο (γέλια)

Αγαπημένο ποτό;
Πίνω πολύ καφέ. Κανονικά ζεστό αλλά τώρα με τόση ζέστη μόνο παγωμένο…

Αγαπημένο μέρος για διακοπές;
Νέα Υόρκη ίσως. Ήμουν εκεί και είναι ωραίο μέρος να επισκεφθείς.

Καλύτερος ποδοσφαιριστής;
Λιονέλ Μέσι…

Όχι ο Ρονάλντο;
«Ο Ρονάλντο είναι πολύ-πολύ καλός παίκτης αλλά πιστεύω ότι ο Μέσι είναι ο καλύτερος».

Καλύτερος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκες μαζί του;
«Τσάβι Ερνάντες της Μπαρτσελόνα».

Καλύτερος προπονητής;
«Ο πιο σημαντικός για μένα ήταν ο Ερνέστο Βλαβέρδε ο οποίος ήταν αυτός που με ώθησε στο ξεκίνημα της καριέρας μου».

Γενικά;
«Θα πάω με αυτόν και πάλι».

Μας είπατε για τα σουβλάκια. Μεζέδες δοκιμάσατε;
«Ναι, ναι ήταν πολύ ωραία».
1766