Ο «βασιλιάς» στο aek24: «Θα είμαι ΑΕΚ μέχρι να πεθάνω – Θα φέρω τον μικρό Κίνγκσλεϊ που θα μας δώσει πρωτάθλημα, χρήμα, τα πάντα»

Ο «βασιλιάς» στο aek24: «Θα είμαι ΑΕΚ μέχρι να πεθάνω – Θα φέρω τον μικρό Κίνγκσλεϊ που θα μας δώσει πρωτάθλημα, χρήμα, τα πάντα» Ο «βασιλιάς» στο aek24: «Θα είμαι ΑΕΚ μέχρι να πεθάνω – Θα φέρω τον μικρό Κίνγκσλεϊ που θα μας δώσει πρωτάθλημα, χρήμα, τα πάντα»

Δεν είναι από τους παίκτες που έχουν ζήσει μία ζωή στην ΑΕΚ όσον αφορά τα χρόνια που πέρασε φορώντας την φανέλα της ομάδας μας, είναι όμως από τους παίκτες που έχουν ριζώσει με ένα μαγικό και μοναδικό τρόπο στην καρδιά του κάθε ΑΕΚτζή.


Ο λόγος φυσικά για το Σάνι Κίνγκσλεϊ ο οποίος έπαιξε ποδόσφαιρο συνολικά 3,5 χρόνια στην ομάδα μας (σε δυο θητείες) προσφέροντας μας αλησμόνητες στιγμές μαγείας και κατάφερε να αγαπηθεί όσο λίγοι. Την τελευταία εξαετία ήταν στις Ακαδημίες της ΑΕΚ περνώντας από όλες τις ηλικίες και προσπαθώντας με την όρεξη και το πάθος του να μεταφέρει τις γνώσεις του στα μικρά παιδιά.


Πρόσφατα η διοίκηση της ομάδας μας ανακοίνωσε ότι ο Σάνι Κίνγκσλεϊ μαζί με τον Νταβίντ Καταλά αποχωρούν, ουσιαστικά μετά από δική τους επιθυμία. Το aek24.net πιστό στο ραντεβού του για σωστή ενημέρωση με μεγάλη ευθύνη προς όλους εσάς τους αναγνώστες μας, σας παρουσίασε την πρώτη συνέντευξη του Νταβίντ Καταλά μετά την απόφαση του και τώρα σας παρουσιάζουμε και την πρώτη συνέντευξη του Σάνι Κίνγκσλεϊ μετά και την απόφαση του να αποχωρήσει.

Συνέντευξη Νταβίντ Καταλά:
Καταλά στο aek24: «Μία από τις μεγαλύτερες μου προκλήσεις είναι να γίνω προπονητής της ΑΕΚ»

Μας αποκαλύπτει τους λόγους που αποφάσισε να βάλει προσωρινό τέλος στην παρουσία του στην ΑΕΚ και μας παίρνει ένα πολύ όμορφο ταξίδι στις ακαδημίες και στο πως σκέφτεται να είναι τα επόμενα του βήματα. Μία συνέντευξη αλλιώτικη, μοναδική, με άλλη οπτική πλευρά…

Δεν τον ενδιαφέρει να ασχοληθεί με την πρώτη ομάδα ή την προπονητική όσον αφορά τους άνδρες αλλά θέλει να κάνει αυτό που τον γεμίζει. Και που δεν είναι άλλο από την ενασχόληση του με τα παιδιά, τις ακαδημίες αλλά και πως μπορεί ο ίδιος να βελτιωθεί, να αναπτύξει την τεχνογνωσία του και να μεταφέρει τις γνώσεις του στα παιδιά για να είναι πιο έτοιμα για την πρώτη ομάδα. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που φεύγει.

Θέλει νέες προκλήσεις. Θέλει να για να γίνει καλύτερος και να μπορέσει να έρθει σε λίγα χρόνια πίσω στην Κύπρο φέρνοντας μαζί του έτοιμο από τα δικά του χέρια τον μικρό Σάνι Κίνγσλεϊ ο οποίος στόχος του είναι να μας φέρει το πρωτάθλημα, χρήμα και ταυτόχρονα να μας κάνει να ξεχάσουμε τον ίδιο.

Απολαύστε μία συναρπαστική και αλλιώτικη συνέντευξη του Σάνι Κίνγσκλεϊ μόνο στο aek24.net!

Σάνι, ποιοι είναι οι λόγοι που σε οδήγησαν να πάρεις την απόφαση να αποχωρήσεις από την ΑΕΚ;
«Είναι επαγγελματικοί οι λόγοι. Η ΑΕΚ είναι ένας σύλλογος που όλοι γνωρίζουν ότι είναι μέσα στην καρδιά μου. Είναι ένας σύλλογος που μου έδωσε τόσα πολλά και πιστεύω κι εγώ έδωσα πολλά. Έμαθα πολλά ως παίκτης, μεγάλωσα και αναπτύχθηκα στην ΑΕΚ σαν παίκτης και προπονητής. Ήμουν και στην πρώτη ομάδα για δυο-τρία χρόνια στο τεχνικό τιμ της πρώτης ομάδας, ενώ πέρασα από όλες τις ηλικίες των ακαδημιών μέχρι και αυτή κάτω των 21. Πιστεύω ότι γνωρίζω την κατεύθυνση που θέλω να ακολουθήσω στην καριέρα μου. Λατρεύω να δουλεύω με παιδιά, θέλω να βοηθήσω πολλούς μικρούς να γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Στην ΑΕΚ όλοι γνωρίζουν ότι δούλεψα κατευθείαν με πολλά παιδιά. Ασχολήθηκα προσωπικά με παιδιά. Έχω καλές σχέσεις με όλους τους παίκτες. Γνωρίζω τους λόγους που δεν μπορούμε να δούμε Κύπριους παίκτες στην πρώτη ομάδα σε όλες τις ομάδες στην Κύπρο».

Ποιος είναι ο λόγος;
«Ο λόγος είναι πολύ απλός. Το να «δημιουργήσεις» ένα παίκτη που έρχεται από τις ακαδημίες για να παίξει στην πρώτη ομάδα πρέπει πρώτα να δημιουργήσεις και ένα σύστημα γι’ αυτούς τους παίκτες. Πρέπει να έχεις τις υποδομές».

Αυτός είναι ο λόγος που σε οδήγησε να αποχωρήσεις; Ότι δεν είναι εύκολο να αναπτύξεις ένα ποδοσφαιριστή με τις συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο στο κομμάτι των Ακαδημιών για να παίξουν στην πρώτη ομάδα;
«Προσωπικά πιστεύω δεν μπορώ να το κάνω. Δεν είναι εφικτό. Είμαι έξι χρόνια στις ακαδημίες και δεν μπορώ να το κάνω. Μιλάω για τον εαυτό μου. Για μένα το να μπορέσω να βοηθήσω ένα παίκτη από τις Ακαδημίες να πάει στην πρώτη ομάδα, πιστεύω ότι πρέπει πρώτα να βελτιώσω τον εαυτό μου. Και αυτό θα προσπαθήσω να κάνω. Θα προσπαθήσω να βελτιωθώ, να αποκτήσω την τεχνογνωσία και ελπίζω να επιστρέψω και να τη δείξω».

Τι είναι στο μυαλό σου ακριβώς να κάνεις τώρα;
«Έχω παίξει σε διάφορες χώρες και έχω κάποιες διασυνδέσεις με συλλόγους και κάποιους ανθρώπους. Έχω δουλέψει με μάνατζερ όπως ο Μέντες. Ξέρω αυτούς τους ανθρώπους, επικοινώνησα μαζί τους και αυτό που θα κάνω είναι να δω πως θα βελτιωθώ. Ο Μέντες παίρνει παίκτες από τα 12 τους στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την Γιουβέντους κτλ. Και στην Κύπρο και στη Νιγηρία υπάρχει μπόλικο ταλέντο αλλά χρειάζεται να μπουν κάτω από σωστές βάσεις και να αναπτυχθούν. Αυτό χρειάζεται χρόνο. Για μένα αυτό είναι το στοίχημα. Να μάθω πράγματα, να βελτιωθώ, να αναπτυχθώ πραγματικά στο πώς να αναπτύξω και να προετοιμάσω ένα παίκτη από τις Ακαδημίες για την πρώτη ομάδα. Μπορείς να δεις την Ντιναμό Ζάγκρεπ. Τι έκανε τα τελευταία 20 χρόνια. Το 65% των παικτών στο τελευταίο Παγκόσμιο ήταν από τις Ακαδημίες της. Μπορείς να δεις τον Άγιαξ, την Μπαρτσελόνα πως δουλεύουν. Στη ΑΕΚ τα τελευταία έξι χρόνια προωθήσαμε παίκτες στην πρώτη ομάδα αλλά δεν έχουν παίξει. Αυτό σημαίνει κάτι. Αυτό σημαίνει ότι δεν είχαν μία ολοκληρωμένη ανάπτυξη».

Είναι μόνο αυτό ή πιθανόν να μην υπάρχει το απαιτούμενο ταλέντο;
«Υπάρχει μπόλικο ταλέντο στην Κύπρο. Είμαι στις Ακαδημίες έξι χρόνια και έχω δει εκπληκτικούς παίκτες στον ΑΠΟΕΛ, στην Άχνα, παντού. Υπάρχουν και στην ΑΕΚ. Πηγαίνετε στις ακαδημίες και παρακολουθήστε τους να παίζουν. Εξαρτάται και από εμάς. Τι έχουμε να τους δώσουμε για να μπορέσουν να φθάσουν στο επίπεδο που πρέπει. Δεν είναι ασφαλές να λέμε ότι ένα παιδί δεν έχει αρκετό ταλέντο. Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει τι ακριβώς είναι το ταλέντο, αλλά όλοι ξέρουν τι είναι η σκληρή δουλειά. Η σκληρή δουλειά έρχεται μόνο από τους παίκτες; Η σκληρή δουλειά πρέπει να έρχεται από εμένα, τους προπονητές, τους υπεύθυνους σε μία ακαδημία, τον σύλλογο. Όλοι πρέπει να δουλέψουν σκληρά για να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ένας παίκτης να ανέβει στην πρώτη ομάδα. Αυτό είναι που πιστεύω».

Σάνι δεν θα ήθελες να προπονήσεις κάποια ομάδα; Σου αρέσει να ασχολείσαι περισσότερο ε τα παιδιά και τις ακαδημίες;
«Ήμουν μερικούς μήνες με τον Ραν Μπεν Σιμόν και ήμουν πολύ κοντά του. Ήμουν με τον Ελευθερόπουλο. Νιώθω όμως χαρούμενος με αυτό που κάνω. Ζήτησα να πάω στις Ακαδημίες και μου είπαν εντάξει, αφού είναι αυτό που θέλω. Από την στιγμή που πήγα στις ακαδημίες έμαθα περισσότερα πράγματα για το ποδόσφαιρο. Πιστέψτε με… ».

Τώρα θα πας πίσω στη Νιγηρία ή όχι;
«Για την ώρα το 65% της δουλειάς μου είναι στη Νιγηρία είναι με τις ακαδημίες και κάποια πρότζεκτ. Δεν μπορείς να έχει ένα άτομο και να τα κάνει όλα. Προσπαθώ να τους συμβουλέψω για κάποια πράγματα. Χρειάζεσαι τιμ μάνατζερ σε κάθε ομάδα, ακόμη και ψυχολόγους. Πηγαίνετε στην Μπενφίκα, την Πόρτο, την Σπόρτινγκ. Αυτές οι ομάδες πουλάνε παίκτες κατευθείαν από τις ακαδημίες σε μεγάλες ομάδες για 15 και 20 εκατομμύρια. Για να έχεις απαιτήσεις από ένα παιδί πρέπει να τους δώσεις τα πάντα. Να νιώθει την απόλυτη στήριξη σου. Πρέπει να υπάρχει ένα τετραετές πλάνο για κάθε παιδί. Πως θα μπορέσει να διαχειριστεί καταστάσεις όταν πάει στην ομάδα κάτω των 19; Πρέπει να υπάρχει πλάνο και να αναπροσαρμόζεις αυτό το πλάνο και έτσι δημιουργείς και επαγγελματική νοοτροπία σε όλους. Υπάρχει πλάνο και δεν είναι για ένα και δυο χρόνια αλλά ένα μακροπρόθεσμο πλάνο. Είναι πολύ σημαντικό. Θα περιμένω λίγο και θα πάω στη Νιγηρία και θα αρχίσω να δουλεύω σε κάτι πολλά υποσχόμενο για το μέλλον».

Είναι στο μυαλό σου να έρθεις πίσω;
«100%. Έχω μιλήσει με την ΑΕΚ και μου είπαν ότι οι πόρτες της ομάδας είναι πάντα ανοικτές για μένα. Θα είμαι με την ΑΕΚ μέχρι να πεθάνω. Καταλαμβανόμαστε με την ΑΕΚ. Το πρότζεκτ που θέλω να κάνω είναι και ένα πρότζεκτ που θα το φέρω πίσω στην Κύπρο για τα παιδιά. Δεν φεύγω από την Κύπρο, απλά πάω να δουλέψω στη Νιγηρία. Η οικογένεια μου είναι στην Κύπρο και θα μείνουν εδώ, έτσι δεν είναι εύκολο. Δεν φεύγω από την Κύπρο επειδή δεν είμαι χαρούμενος. Φεύγω από την Κύπρο για τη δουλειά μου. Θέλω μία νέα πρόκληση στην καριέρα μου».

Και ίσως φέρεις κάποιους παίκτες στην Κύπρο…
«Αυτό είναι το πιο εύκολο να κάνεις. Αλλά πρέπει να με ρωτήσετε τι είδους παίκτη να φέρω; Ένα σαν τον Σάνι Κίνγκσλεϊ ή ένα λιγότερο καλό από τον Κίνγκσλεϊ; Εγώ θέλω να φέρω ένα παίκτη που είναι 10 φορές καλύτερος από τον Σάνι Κίνγκσλεϊ. Πρέπει να βρω πολύ μικρούς παίκτες της ηλικίας των 9 περίπου χρόνων. Θέλω να δουλέψω μαζί τους με τη δική μου φιλοσοφία. Θέλω να τους διδάξω όλες τις εμπειρίες που είχα στην Κύπρο ως προπονητής και όχι μόνο. Αν μου πείτε ότι σε 4-5 χρόνια μπορώ να φέρω ένα παίκτη καλύτερο από τον Σάνι Κίνγκσλεϊ στη Κύπρο θα έλεγα «ναι». Πρέπει να επενδύσεις, να τους στηρίξεις. Τεχνικά, τακτικά και ψυχολογικά. Σας λέω στα σίγουρα αν γίνουν όλα αυτά σωστά θα σας φέρω παίκτες τοπ επιπέδου στην Κύπρο. Μπορείς να χτίσεις κάποια πράγματα. Αυτό που χρειάζομαι είναι τον συνδυασμό ταλέντου και υποστήριξης».

Κλείνοντας Σάνι ένα μήνυμα στον κόσμο της ΑΕΚ. Σε αγαπάει και σε στηρίζει εδώ και χρόνια…
«Φίλε, ο μοναδικός λόγος που είμαι στην ΑΕΚ μέχρι στιγμής είναι εξ αιτίας του κόσμου. Λόγω της αγάπης του όπου πάω. Δεν είναι μόνο στην Λάρνακα που νιώθω αγάπη, είναι παντού. Είναι απίστευτο. Πηγαίνω στην Πάφο και δεν πληρώνω στο εστιατόριο, σε χωρίο και δεν πληρώνω τίποτα. Κάποιες φορές δεν πληρώνω ούτε σε ξενοδοχείο. Δεν είναι φυσιολογικό, είναι πολύ μεγάλη η αγάπη του κόσμου για ένα πρώην ποδοσφαιριστή όπως εμένα. Δεν λαμβάνουμε αυτού του είδους την αγάπη κάθε μέρα. Δεν είναι μόνο οι φίλοι της ΑΕΚ, που έχω απεριόριστο σεβασμό γι’ αυτούς, αλλά και οπαδοί άλλων ομάδων. Φυσικά οι οπαδοί της ΑΕΚ το εκφράζον πιο έντονα και συχνά. Η ΑΕΚ είναι μία οικογενειακή ομάδα. Αν κερδίσουμε και δεν παίξουμε καλό ποδόσφαιρο δεν θα είμαστε τόσο χαρούμενοι. Αυτό που θέλω να πω στον κόσμο της ΑΕΚ είναι ότι θα μου λείψουν, αλλά θα έρθω πίσω. Αυτό που υπόσχομαι είναι ότι όταν έρθω πίσω θα έρθω μαζί με τον μικρό Σάνι Κίνγκσλεϊ (γέλια). Αυτός ο μικρός Σάνι Κίνγκσλεϊ θα μας δώσει τα πάντα. Το πρωτάθλημα, το χρήμα, το καλό ποδόσφαιρο».

Αυτό είναι υπόσχεση λοιπόν…
«Ναι, για την ΑΕΚ 100%. Θέλω να φέρω ένα παίκτη που θα τους κάνει να με θυμούνται αλλά ταυτόχρονα και να με ξεχάσουν την ίδια ώρα».
787